Speluitleg liegen – Spelregels liegen

Spelregels liegen

Liegen is een eenvoudig kaartspel dat gespeeld word met 52 kaarten. Het spel word gespeeld met 3 of 4 personen. Het spel liegen is afgeleid van het amerikaanse spel Bullshit.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Spelverloop

De kaarten worden geschud en worden allemaal verdeeld onder de spelers. Spelers mogen zelf kiezen wie begint, bijvoorbeeld de jongste speler. In de daarna volgende rondes mag de verliezer van de vorige ronde beginnen. De speler die begint noemt de kaartkleur (Harten, Ruiten, Schoppen, Klaveren) waarin wordt gespeeld. Dit noemen we de actieve kleur. De spelers leggen om de beurt een kaart op tafel. Kaarten worden met de afbeelding naar beneden op een aflegstapel gelegd.

Een speler mag kiezen of hij in zijn beurt een kaart op de stapel legt, of de vorige speler uitdaagt door te zeggen ”Je liegt”. Er wordt dan gekeken of de kaart die de vorige speler op de aflegstapel heeft gelegd (de bovenste kaart op de stapel dus) in de actieve kleur gespeeld is, en de speler dus niet gelogen heeft. Wanneer de kaart in actieve kleur gespeeld is moet de uitdager alle kaarten van de stapel in zijn hand nemen en is hij ”Gejast”. Wanneer de kaart niet in actieve kleur gespeeld is, heeft de speler die uitgedaagd is dus inderdaad gelogen. Dan is híj gejast en moet hij alle kaarten in zijn hand nemen.

Varianten

Een variant van het kaartspel liegen wordt ook gespeeld met 3 tot 4 spelers. In deze variant wordt er gespeeld zonder actieve kleur. Nu is het de bedoeling dat de opgegooide kaart nooit meer dan 1 punt verschild met de kaart van de vorige speler. Wanneer iemand dus een 6 heeft opgegooid, dan mag daar dus een 5 6 of 7 bovenop gelegd worden. Op een Aas mag dus een Koning, Aas of 2 gelegd worden. De kaarten die je op tafel legt laat je nooit zien, maar je noemt ze wel.

Hierbij kun je dus ook bluffen en kaarten noemen die je niet daadwerkelijk neerlegt. Wanneer iemand ontdekt dat je liegt ben je gejast en moet je alle kaarten op tafel in je hand pakken. Wanneer je iemand vals beschuldigt van liegen terwijl dit niet het geval is, moet jij alle kaarten in je hand pakken. Telkens wanneer iemand beschuldigd is, terecht of onterecht, word er met een nieuw puntenaantal gespeeld. Wanneer er dus eerst gespeeld met een 2 en je dus Aas 2 of 3 mocht opleggen, kan er nu beslist worden om te spelen met bijvoorbeeld 7. Dan mag er dus 6,7 en 8 opgelegd worden.

Bij beide varianten is het zo dat de speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is het spel gewonnen heeft.

Nog niet uitgespeeld? Eenendertigen is ook leuk! De spelregels van 31-en verschillen per streek nogal, spreek om ruzie te voorkomen dus goed af welke regels jullie gaan volgen.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Liegen

Liegen word ook wel eens: Bluffen, Leugenaar, Liar, Bullshit of I Doubt It genoemd. - 68%
Om discussies te vermijden is het beter om het al of niet doorspelen van tevoren goed met elkaar af te spreken. - 82%
Een van de varianten heeft geen maximum aantal spelers, maar de potjes duren dan wel lang. - 89%

80%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.81 ( 10 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7945.