Microsoft werkt aan een radicale nieuwe Xbox voor 2019

De lancering van de volgende generatie Xbox-consoles kan nog steeds meer dan een jaar uitblijven, maar Microsoft is naar verluidt nog steeds op zoek naar innovatieve technologieën om zijn videogames nog spannender en intensiever te maken. Een nieuw rapport van Thurrott suggereert dat het Microsoft plannen heeft voor een instapmodel Xbox One zonder optische drive voor 2019. Deze basic Xbox One zal deel uitmaken van de Xbox One familie en zal geen deel uitmaken van de volgende generatie consoles die onder de codenaam ‘Scarlett’ worden ontwikkeld.

Budgetmarkt

Het lijkt erop dat Microsoft zich met deze nieuwe basic Xbox One, die voor 200 Euro of minder in de winkel moet liggen, gaat richten op de budget georiënteerde markt. Naast dit model lijkt Microsoft ook te werken aan een andere versie van de Xbox One S. Het werkt blijkbaar ook aan een andere versie van de Xbox One S voor degenen die zich blijven inzetten voor fysieke schijven, en zelfs de diskloze versie zou een accommodatie voor die spelers bevatten: een “schijf-naar-digitaal” programma dat mensen in staat stelt om te handelen in fysieke gameschijven voor digitale downloadcodes bij Microsoft-winkels. Met dit model lijkt het bedrijf zich specifiek te richten op de Xbox gebruikers die een voorkeur hebben voor een fysieke drive. Maar ook hier lijkt een diskloze versie tot de mogelijkheden te behoren. Gebruikers zullen dan mogelijk wel de beschikking krijgen over “disc-to-digital” programmatuur dat hen in staat zal stellen om hun fysieke game disk als digitale download te verkopen. Hiervoor zal men dan wel een downloadcode in de Microsoft store moeten aanschaffen.

Xbox ecosysteem

Door de economische situatie van de laatste jaren is de druk op goedkopere hardware op instapniveau heel logisch. Ook de vraag naar de abonnementsdiensten van zowel Sony als Microsoft zien een gezonde groei door deze economische druk. Microsoft verkoopt momenteel zijn traditionele Xbox Live Gold-accounts naast de nog relatief nieuwe Game Pass, die je toegang geeft tot een breed scala aan games voor ongeveer € 10,- per maand. Door dit tweesporenbeleid heeft Microsoft de mogelijkheid om ongeveer 20 Euro per goed uitgeruste Xbox gebruiker per maand om te zetten. Zeker het concept van ‘Game Pass’, dat zich richt op het budgetsegment van de markt, zal gebaat zijn bij de lancering van een goedkope Xbox One versie. Om deze reden werkt Microsoft hard om meer gebruikers aan boord te krijgen bij het Xbox ecosysteem.

Voldoende opslagcapaciteit

Een diskloze Xbox One heeft veel overeenkomsten met het Game Pass-principe. Mensen zouden natuurlijk nog steeds andere spellen kunnen kopen, maar het idee van een lage prijs naast een directe verzameling games kan een verleidelijk vooruitzicht zijn voor fanatieke Xbox gebruikers. De opslagcapaciteit kan een grote zorg zijn voor een disco’s systeem. Om deze reden wordt verwacht dat de budget Xbox One en Xbox One S een aanzienlijke opslagcapaciteit zouden kunnen bevatten. Iedereen weet inmiddels dat een console met minder dan 1 TB opslagcapaciteit wordt beschouwd als een teleurstelling.

Met deze rapporten en een zachte bevestiging van de volgende reeks budget Xbox consoles, lijkt Microsoft hard te werken om wat van het verloren gegane marktterrein terug te winnen van de grote concurrent Sony. Ook kunnen deze budget consoles ook gezien worden als een half antwoord op de goedkopere Nintendo consoles.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3821.