Speluitleg Mikado – Spelregels Mikado

Speluitleg Mikado

Het spel Mikado kan speelt worden met één tot acht spelers. Het spel duurt ongeveer 15-20 minuten. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar en het hoort bij de evenwichtsspelen. Wie gaat er de meeste stokjes oprapen met Mikado? Het is de bedoeling dat je rustig gaat zitten, je moet niet stressen want dan zal je zien dat alle stokjes snel bewegen. Neem daarom de tijd om de stokjes op te rapen en wie weet kun je wel de meeste punten behalen bij het spel Mikado.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Benodigdheden Mikado

Bij het spel Mikado heb je alleen een setje Mikado nodig, daar zitten stokjes in die je bij het spel gaat gebruiken.  Het kan zijn dat er een zwart gereedschap of haakje mee wordt geleverd wat je in kunt zetten om de stokjes op te rapen. Dit is eigenlijk een hulpmiddel. Dit wordt niet altijd gebruikt, maar bij sommige varianten van Mikado wordt het standaard meegeleverd en dan kun je aan het begin van het spel samen de keuze maken of je het gaat gebruiken in deze ronde.

Het begin van Mikado

Het is de bedoeling dat je bij Mikado zoveel mogelijk punten haalt. Je gaat de stokjes oprapen uit het speelveld. Maar je moet goed opletten dat je geen andere stokjes laat bewegen want dan is de volgende speler aan de beurt. Als je met het spel Mikado wil beginnen dan moet je alle stokjes rechtop nemen in een hand en dan laat je deze op je speelveld vallen.

Spelverloop van Mikado

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. Je zou kunnen zeggen dat de jongste speler mag beginnen. Je mag per beurt proberen om een stokje uit het speelveld te nemen, andere stokjes mogen daarbij niet bewegen. Je mag hierbij je handen gebruiken, het kan zijn dat er een zwart stokje of een haakje bij wordt geleverd als soort van gereedschap maar dat is niet altijd zo. Je bent net zolang aan de beurt totdat je een ander stokje laat bewegen.

Je kunt dus in een beurt misschien wel vier stokjes oprapen! Als je dan een of meerdere stokjes laat bewegen dan ben je af en is de volgende speler aan de beurt. De puntentelling bij Mikado kan verschillend zijn en is afhankelijk van welke kleuren stokjes je hebt. Maar een blauw stokje is gewoonlijk 50 punten waard. Als je een groen stokje opraapt dan heb je in totaal 40 punten en bij een rood stokje krijg je 25 punten. Heb je een geel stokje? Dan krijg je hier 10 punten voor.

Het is daarom ook aan jou om de tactiek te bedenken hoe dat je de blauwe stokjes aan kunt komen. Als deze te lastig liggen kijk dan of je een groen of rood stokje aan kunt komen want deze leveren ook wel veel punten op. Het spel is klaar als iemand 500 punten heeft verzameld of wanneer alle stokjes op zijn. Alle punten worden dan geteld en dan is diegene met de meeste punten de winnaar van het spel Mikado.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Mikado

Mikado ontstond in Hongarije en is overgewaaid naar de Verenigde Staten. - 75%
Er zijn 3 versies van, mini, reuzen en normale Mikado. - 90%
De regels kunnen anders zijn, omdat sommigen het net aanpassen zodat het leuker te spelen is. - 54%

73%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.64 ( 13 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.