Speluitleg Minecraft – Informatie en uitleg Minecraft

Speluitleg Minecraft

Minecraft is een computerspel dat zowel online als offline gespeeld kan worden. Offline kan Minecraft gespeeld worden door het te downloaden van de officiële website van Minecraft. Het spel is uitgekomen in 2011 en sindsdien is de offline betaalde versie al meer dan 19 miljoen keer gedownload. Het is een sandboxspel dat geschreven is in Java en werd ontwikkeld door Markus Persson (alias Notch). Op 18 november werd de officiële versie in Nederland uitgebracht. Het werd gepresenteerd tijdens een conventie voor Minecraftspelers genaamd MineCon 2011.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Classic/Creative

Minecraft is een openwereldspel. In het spel kan de speler vrij rondlopen in een virtuele wereld zonder dat daarbij een vastgesteld doel is.  In het spel reis je door grotten en kerkers en bouw je gebouwen en voorzieningen. Als speler kun je grondstoffen delven die je vervolgens tot voorwerpen kunt verwerken waarmee je weer tegen monsters genaamd Mobs kunt vechten.

Er zijn ook een aantal speciale mogelijkheden zoals het maken van automatische verbindingen door middel van Redstone, en kunnen er gereedschappen van een betovering (enchantment) voorzien worden.

De betoveringen worden bepaald door het spel maar de mogelijkheden van Redstone zijn bijna onbeperkt. Zo kunnen er bijvoorbeeld robotachtige constructies en echt werkende rekenmachines mee gemaakt worden. Minecraft heeft verschillende dimensies. De Nether, geïmplementeerd in de Alpha versie op 30 oktober 2010, is de eerste dimensie die in Minecraft werd gemaakt. Later kwamen er plannen om een droomwereld toe te voegen, alhoewel dat uiteindelijk The End is geworden.

Survival

Survival is de standaardmodus om Minecraft te spelen. Dit houdt in dat de speler in een bepaalde wereld moet weten te overleven. De speler moet dan in leven proberen te blijven door op zoek te gaan naar voedsel dat onder andere verkregen kan worden door zelf eten zoals graan en groenten te gaan verbouwen of door zelf dieren te slachten.

De speler moet zich ook verdedigen tegen vijanden die in de nacht ontstaan (mobs), deze zullen hem proberen te doden. De speler zal in de survivalmode ook zelf bouwmaterialen moet verzamelen door het omhakken van bomen en uithakken van gesteenten.

De andere versie van Minecraft heet Classic, ook wel bekend onder de naam Creatief (Creative).  In deze versie zijn er geen limieten aan beschikbare bouwmaterialen. De speler hoeft dus niet op zoek te gaan deze zijn gewoon beschikbaar. Ook heeft de speler in deze versie extra mogelijkheden. Zo kan hij niet aangevallen worden door mobs, kan hij vliegen en gaat hij niet dood door lava.

De normale wereld

In deze wereld begint de speler en hier leeft het personage. Deze wereld bestaat uit zogenaamde biomes.  Zij hebben elk hun eigen landschap en begroeiing. Zo zijn er gemengde loofbossen, eiken-berken- en dennebossen, woestijnen, junglebossen, savannes, berglandschappen , oceanen en tiaga’s waarin soms een mushroom island voorkomt.

In de normale wereld zjn er ook klimaat verschijnselen zoals regen, onweer en sneeuw. In deze landschappen komen af en toe door het spel gemaakte bouwwerken voor, zoals dorpjes, jungle en onderwatertempels en onder de grond spawners, waarin de vijandelijke mobs ontstaan. In de dorpen wonen ook dorpelingen waar de speler handel mee kan drijven door dingen te ruilen.

Nether

Sinds 2010 is het ook mogelijk om naar de Nether te reizen. De Nether wordt ook willekeurig gegenereerd net zoals de gewone wereld. Door in de Nether te komen moet de speler obsidiaan in brand steken om zo een paars portaal te maken. Door 5 seconden in het portaal te blijven reist de speler naar de Nether.

In de Nether ontstaat dan ook weer een portaal waarmee de speler weer kan terugreizen. In de Nether leven ook 4 verschillende soorten wezens, zombievarkens (passief totdat ze worden aangevallen en als de speler een zombievarken raakt komen ze allemaal op hem af), Ghasts (vliegende wezens die vuurballen spugen), Blazes (vliegende wezens die vuurspugen en die afkomstig zijn van monsterspawner) en magmabussen (een soort slijmkubus die hoog kan springen met een springveer).

The End

Sinds de 4e prerelease van Beta 1.9 kan je als speler ook naar The End, ook wel The Ender genoemd. The Ender is een duistere wereld van vliegende eilanden van endsteen, waar pilaren van obsidiaan op staan.

Ook zijn er veel endermannen en sinds de Beta 1.9 pre-release 6 is er ook een Enderdraak, een nieuwe tegenstander. Als speler kun je The End alleen verlaten als je de Enderdraak verslaaf of wanneer je dood gaat. Als je de Enderdraak verslaat dan heb je het spel uitgespeeld.

The Void

De andere versie van Minecraft heet Classic, ook wel bekend onder de naam Creatief (Creative).  In deze versie zijn er geen limieten aan beschikbare bouwmaterialen. De speler hoeft dus niet op zoek te gaan deze zijn gewoon beschikbaar. Ook heeft de speler in deze versie extra mogelijkheden. Zo kan hij niet aangevallen worden door mobs, kan hij vliegen en gaat hij niet dood door lava.

Mobs

De monsters en dieren in het spel worden mobs genoemd. Deze naam is afkomstig van het woord mobiles, dat in de spelindustrie wordt gebruikt als term voor beweegbare wezens. Sommige mobs zijn vijandig, sommige mobs zijn vriendelijk en andere weer neutraal.

De vriendelijk mobs zijn bijvoorbeeld koeien, schapen, varkens en vissen. In latere versies van Minecraft zijn er ook konijnen en paarden bijgekomen. De meeste kunnen door de speler gevangen worden om ze vervolgens te fokken om zichzelf van vlees, wol en leer etc. te voorzien. Dan heb je nog de neutrale mobs – sneeuwpoppen en ijzen golems- zij vallen de speler alleen aan als de speler hen eerst heeft aangevallen.

De vijandige mobs zijn bijvoorbeeld skeletten, zombies, creepers, heksen en spinnen. Deze mobs zullen de speler uit zichzelf aanvallen, en als de speler dan niet vlucht of zichzelf verdedigd dan zal hij eraan doodgaan. In de Nether zijn weer andere mobs.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Minecraft

Er zijn veel Minecraft servers met verschillende game modes. - 70%
Minecraft is op heel veel platforms beschikbaar, waaronder de Rasberry Pi. - 94%
Er zijn verschillende neppe versies van Minecraft, maar geen komt in de buurt van het origineel. - 55%

73%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.13 ( 13 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7945.