Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting

Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn deze online pokeraars vrijgesteld van 29 procent kansspelbelasting en loopt de Nederlandse belastingdienst waarschijnlijk enkele miljoenen Euro’s mis. Het juridische meningsverschil ontstond nadat een groep van ongeveer 75 online pokerspelers beroep aan tekenden tegen het heffen van kansspelbelasting door de Nederlandse belastingdienst. De belastingdienst is namelijk van mening dat de exploitant van Pokerstars.eu op het Eiland van Man is gevestigd en om deze reden buiten de Europese Unie gezeteld is. De online pokerspelers wijzen echter op het feit dat deze pokersite een licentie heeft van de Maltese Lotteries and Gaming Commission. Dit zou betekenen dat deze website binnen de Europese Unie is gesitueerd en daarom in Nederland geen kansspelbelasting dient te worden afgedragen. De rechtbank oordeelde dat PokerStars.eu inderdaad in de Europese Unie is gevestigd en stelde hiermee de online pokerspelers in het gelijk. Binnen deze groep van 75 online pokerspelers zitten ook enkele ‘grote jongens’ die meer dan € 250.000 aan winst bij elkaar hebben gespeeld. De Nederlandse belastingdienst, die ook veroordeeld is tot het betalen van € 4.233 aan gerechtskosten, heeft zes weken om tegen deze uitspraak in beroep te gaan.

Restitutie kansspelbelasting

De uitspraak van de rechtbank heeft aanzienlijke gevolgen voor de Nederlandse belastingdienst aanzienlijke gevolgen. Omdat deze rechtszaak al jaren voortsleept dient de belastingdienst alle ten onrechte geinde kansspelbelasting moet terugbetalen aan deze online pokerspelers. Exacte bedragen zijn niet bekend, maar volgens de advocaat van de pokerspelers zal dit bedrag tot in de miljoenen kunnen oplopen. Onder de finalisten van de recente Party Poker Millions, het rijkste online pokertoernooi ooit, zijn enkel Nederlandse spelers die deze uitspraak zeker zullen vieren. Twee van deze finalisten die Nederlandse ‘roots’ hebben pakten namelijk de hoofdprijs waardoor zij elk ongeveer 2 miljoen Euro prijzengeld in de wacht sleepten. Door de uitspraak van de rechtbank besparen deze twee spelers elk ongeveer 600.000 op hun prijzengeld omdat zij nu vrijgesteld zijn voor de Nederlandse kansspelbelasting.

Wet Kansspelen op afstand

Volgens de wetgeving van de Europese Unie zijn gokwinsten uit lidstaten van de Europese Unie vrijgesteld van belastingen. In Nederland, waar men te maken heeft met een sterk verouderde wetgeving op het gebied van kansspelen, wordt hard gewerkt aan een nieuwe wetgeving ‘Kansspelen op afstand’ die moet aansluiten op de Europese regelgeving. In februari zal de Nederlandse Eerste Kamer zijn besluit nemen over het invoeren van deze wetgeving. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal de Nederlandse overheid en de Nederlandse consumenten eindelijk kunnen beschikken over een geliberaliseerde online gokmarkt, een plan waar al jaren aan gewerkt wordt.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7057.