Wet Kansspelen op afstand

Op 13 en 14 juni 2017 werd in Amsterdam op de locatie van ‘De Hallen Studio’s’ de zesde jaarlijkse Gaming in Holland (GiH) conferentie gehouden. Tijdens deze conferentie werd door experts druk gediscussieerd en gesproken over de voortgang van de concept wetgeving ‘Kansspelen op Afstand’ en het nieuwe online handhavingsbeleid van de Nederlandse Gaming Authoriteit. Volgens vertegenwoordigers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zal het werkelijk effectueren van deze wet op zijn vroegst juli 2018 plaatsvinden.

Wetgeving Kansspelen op afstand:

De huidige wet op de kansspelen, die op 10 december 1964 werd aangenomen, is meer dan 50 jaar oud waardoor deze totaal niet meer aansluit op de huidige marktsituatie. Zo biedt de wetgeving bijvoorbeeld geen mogelijkheden voor het verstrekken van vergunningen voor het aanbieden van kansspelen via het internet. Vooral door de komst van het internet kunnen gebruikers zonder problemen deelnemen aan kansspelen zonder dat de aanbieder hiervoor een vergunning heeft. Ook kan de overheid geen controle uitvoeren op dit online marktsegment omdat de veelal buitenlandse aanbieders buiten het bereik van de Nederlandse wetgeving opereren. Een modernisering van deze wetgeving is noodzakelijk zodat de overheid zijn regulerende taken kan uitvoeren en consumenten in bescherming kan nemen.

Modernisering van de wetgeving:

De nieuwe wet Kansspelen op afstand werd op 7 juli 2016, onder leiding van staatssecretaris Dijkhoff, door de Tweede Kamer geloodst. Hiermee kwam het wetsvoorstel op de deurmat van de Eerste Kamer (Senaat) te liggen. Echter, na bijna een jaar discussiëren, blijkt dat het senaat de grootste moeite heeft met het aannemen van dit wetsvoorstel. Hierbij schijnt de ‘complexiteit van het politieke proces’ het grootste obstakel te vormen. Zowel de commerciële aspecten (Marketing en Adverteren) als de motie ‘Bouwmeester’ die in 2011 door de Tweede Kamer werd aangenomen, blijken hierbij een enorm struikelblok te vormen voor het senaat.

Wetgeving Kansspelen op afstand:

De wet Kansspelen op afstand werd in 2013 voor het eerst ter sprake gebracht tijdens een politiek debat in de Tweede Kamer. Wanneer deze wetgeving van kracht zou zijn, kan de Nederlandse markt via een stelsel van vergunningen langzaam aan worden opengesteld voor internationale aanbieders van kansspelen. Volgens insiders zal het senaat mogelijk in oktober 2017 haar aandacht geven aan het invoeren van de wet Kansspelen op afstand. Als alles dan volgens het geplande scenario loopt, zal de nieuwe wetgeving mogelijk in juli 2018 worden ingevoerd. Echter, wat deze nieuwe wetgeving betreft, zijn deze insiders niet al te positief gestemd over een voorspoedige behandeling van deze nieuwe wetgeving in de Eerste Kamer. Wanneer de senaat eindelijk instemt met de wet Kansspelen op afstand wordt het in Nederland mogelijk om een vergunning te bemachtigen voor het aanbieden van online kansspelen zoals casinospelen en sportweddenschappen.

Politiek:

Sinds het aftreden van de vorige regering na de verkiezingen in maart 2017 is het politieke bolwerk, dat achter deze wetshervorming stond, aan het wankelen gebracht. Zo heeft de PvdA een groot aantal zetels verloren waardoor zij niet meer in staat zijn om het gewicht van deze wetshervorming te dragen. Het CDA, dat hard nodig is om de nieuwe wetgeving door de Eerste Kamer te leiden, heeft nog steeds op- en aanmerkingen op de wet Kansspelen op afstand. De PVV, die na de laatste verkiezingen een groot aantal zetels heeft gewonnen, wordt door de andere politieke partijen genegeerd als het gaat om het samenstellen van een nieuwe regering. De VVD, de grootste criticus wat betreft de nieuwe wetgeving, is in politiek instabiel weer terecht gekomen. Deze politieke verschuivingen, en vooral het nog steeds ontbreken van een meerderheidskabinet, zal een negatieve invloed hebben op het invoeren van de wet Kansspelen op afstand. Kortweg het loodsen van de wet Kansspelen op afstand door de Eerste Kamer kon wel eens politiek Russisch roulette blijken te zijn!

Op 13 en 14 juni 2017 werd in Amsterdam op de locatie van ‘De Hallen Studio’s’ de zesde jaarlijkse Gaming in Holland (GiH) conferentie gehouden. Tijdens deze conferentie werd door experts druk gediscussieerd en gesproken over de voortgang van de concept wetgeving ‘Kansspelen op Afstand’ en het nieuwe online handhavingsbeleid van de Nederlandse Gaming Authoriteit. Volgens vertegenwoordigers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zal het werkelijk effectueren van deze wet op zijn vroegst juli 2018 plaatsvinden. Wetgeving Kansspelen op afstand: De huidige wet op de kansspelen, die op 10 december 1964 werd aangenomen, is meer dan 50 jaar oud…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.26 ( 6 stemmen)

Geen Opmerkingen

Geef een reactie

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?