PlayStation trekt zich terug uit de markt voor portable consoles

PlayStation trekt zich terug uit de markt voor portable consoles

Met de PlayStation 4 heeft Sony een grote hit in handen. Het is sinds jaren de populairste game console ter wereld. Aan de andere kant is de PlayStation Vita, de draagbare game console, een zachte dood gestorven. In 2019 zal Sony de productie van dit draagbare model beëindigen waardoor Nintendo het enige producent wordt van draagbare consoles.

Nintendo als monopolist

De PlayStation Vita is een draagbare spelconsole die videogames vloeiend op een hoge resolutie kan weergeven. Het is zelfs mogelijk om PlayStation 4-games naar de Vita te streamen. Ondanks deze uitstekende functionaliteiten heeft Sony aangekondigd dat zij in 2019 zullen stoppen met de productie van de PlayStation Vita. Het bedrijf heeft geen plannen met betrekking tot een nieuw handheld-apparaat. Het feit dat Sony zich terug zal trekken uit de markt voor portable spelconsoles betekent dat Nintendo in dit segment een monopolistische marktpositie in de schoot krijgt geworpen. De afgelopen 15 jaar is Sony de enige concurrent voor Nintendo geweest.

Zware concurrentie

Toen Sony eind 2004 de PlayStation Portable (PSP) lanceerde bood het bedrijf een technisch hoogstaande concurrent voor de gezinsvriendelijke low-tech Nintendo DS handheld spelconsoles. De PSP werd gelanceerd met games van grote PlayStation-franchises zoals ‘Twisted Metal’ en ‘Ridge Racer’ en had bood hierbij een uitstekende grafische kwaliteit. Het enorme 4.3 inch kleurrijke scherm was een openbaring in de jaren voordat smartphones de markt begonnen te domineren. Echter de hoge aanschafprijs van de PSP en het toebehoren, voornamelijk de dure universele mediaschijfjes waarop de spellen geïnstalleerd werden, kon de PSP moeilijk concurreren met de Nintendo DS. Vooral het latere gebrek aan nieuwe games op de PSP zorgde ervoor dat Nintendo weinig te vrezen had van Sony. Toen Sony in 2011 de PlayStation Vita lanceerde werd er ook extra aandacht besteedt aan het ontwikkelen van nieuwe games voor deze portable console. Grote franchise titels zoals “Uncharted”, “Wipeout” en “Hot Shots” vonden hun weg naar de PlayStation Vita. Echter waren de hoge aanschafprijs van de console en de toebehoren de reden waarom Sony de concurrentieslag met de Nintendo 3DS verloor.

De PS Vita is nu nog te koop

Sony heeft twee decennia energie gestoken in het veroveren van de markt voor de handheld consoles. Maar nu lijkt het er toch echt op dat Sony dit marktsegment voorgoed achter zich zal laten. Nu Nintendo met de Switch een enorm succes heeft geboekt, is deze beslissing van Sony goed te begrijpen. Zeker als men beseft dat het portable gamen nu hoofdzakelijk op de smartphones plaatsvindt, is er weinig ruimte in deze markt voor een tweede grote producent. Het is een slimme zet in een wereld waarin bijna iedereen een moordende gameconsole op zak heeft. De PlayStation Vita is nu al bijna niet meer te vinden in de winkelschrappen. Een nieuwe PlayStation Vita is nog te koop voor ongeveer 250 Euro terwijl de refurbished modellen al vanaf een kleine 100 Euro beschikbaar zijn. Bij Amazon heeft men zelfs verschillende PlayStation Vita bundels in de aanbieding!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3929.