Pokémon GO Fest schikt in rechtszaak

In juli 2017 organiseerde Niantic een festival in Chicago’s Grant Park ter viering van de eerste verjaardag van het spel Pokémon GO. Op dit festival konden spelers andere Pokémon Trainers ontmoeten en nieuwe zeldzame Pokémon vangen. Helaas bleek, al tijdens de opbouw van het festivalterrein, dat er grote technische problemen waren waardoor Niantic zijn beloften aan de festivalbezoekers niet kon waarmaken.

Technische problemen

Tijdens de opbouw van het festivalterrein bleek dat er veel problemen met data-connectiviteit en enorme logistieke problemen binnen Pokémon GO ontstonden. Voordat de poorten naar het festival waren geopend was het al snel duidelijk dat men de bezoekers zwaar teleur moest stellen. Ondanks alle verontschuldigingen ontstonden grote frustraties bij veel festivalbezoekers. Bezoekers, waarvan sommige de halve wereld over hadden gereisd om dit festival te bezoeken, spanden zelfs een rechtszaak aan tegen Niantic. Toen dit bekend werd kwam Niantic snel aan klagende spelers tegemoet en betaalde de kosten van een toegangsticket terug en gaf daarbij 100 Euro aan in-game valuta cadeau. Helaas bleek deze geste voor sommige festivalbezoekers niet voldoende waardoor zij de rechtszaak tegen Niantic bleven voortzetten.

Rechterlijke uitspraak

Na de uitspraak van de rechter van het Chicago Court System is Niantic veroordeeld voor het schadeloos stellen van bezoekers voor een deel van de kosten voor het bezoeken van het festival. De te vergoeden kosten kunnen bestaan uit hotelovernachtingen, vluchten, parkeertarieven, openbaar vervoer en dergelijken. Hiervoor heeft het bedrijf een budget gereserveerd van bijna 1.5 miljoen Euro. Hiernaast moet het bedrijf voor 25 mei 2018 een officiële website voor de schikking operationeel hebben en moet zij alle festivaldeelnemers een e-mail sturen om hen te laten weten of ze geld van de schikking kunnen opeisen.

Voorwaarden schikking

Voor de festivalbezoekers die een claim bij Niantic willen neerleggen gelden natuurlijk wel bepaalde voorwaarden. Zo moeten zij kunnen aantonen dat zij via het spel waren ingecheckt op het Pokémon GO Fest. Hiernaast moeten de festivalbezoekers, die aanspraak maken op een vergoeding hoger dan 100 Euro, ontvangstbewijzen overleggen die de gemaakte kosten bevestigen. Indien alle schikkingen zijn afgehandeld moet het resterende saldo van het Niantic budget gedoneerd worden aan de non-profit organisaties Illinois Bar Foundation en Chicago Run.

Toekomstig Pokémon GO Fest

Sinds de release en sinds GO Fest in 2017 heeft het spel Pokémon GO zich sterk ontwikkeld. Vooral door de vele toevoegingen en de nieuwste update, waardoor spelers een Shiny Murkrow kunnen vangen, heeft het spel aan populariteit gewonnen. Als Niantic nu een nieuw Pokémon GO-festival zou organiseren, zou dit festival waarschijnlijk zeer goed bezocht gaan worden. Echter door de technische problemen op het vorige festival en de daaruit voortvloeiende rechtszaken, zullen spelers waarschijnlijk terughoudend zijn als het gaat om het bezoeken van een nieuw Pokémon GO-festival. Ook Niantic zelf gaf aan dat zij voorlopig geen nieuw festival zullen organiseren. Het bedrijf wil eerst de technische ondersteuning perfect uitgewerkt hebben voordat zij een festival gaan organiseren. De Pokémon GO-fans moeten dus hun vingers gekruist houden in de hoop op een groter en beter voorbereid Go Fest evenement in de toekomst. Tot die tijd zullen spelers genoegen moeten nemen met het lokaal spelen van Pokémon GO.

 

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3681.