Speluitleg en spelregels van het spel Risk

Speluitleg Risk

Risk is een spel dat gespeeld kan worden door twee tot zes personen. Iedere speler heeft een voor de andere spelers geheime opdracht en deze moet hij in vervulling brengen. Diegene die als eerste zijn geheime opdracht heeft volbracht heeft het spel gewonnen.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Speluitleg Risk

Het speelbord is een wereldkaart die is verdeeld in zes werelddelen en 42 gebieden. Sommige gebieden hebben een strategisch belangrijke positie. Deze gebieden moeten verdedigd worden. Het kan zijn dat iemand een werelddeel volledig in zijn bezit heeft, maar om dat te behouden moet hij wel alle grenzen goed verdedigen. Behalve inzicht moet je ook geluk hebben met dobbelen wil je het spel tot een goed einde brengen!

Het spel heeft in totaal zes werelddelen en deze zijn weer verdeeld in 42 gebieden. Er zijn in totaal zes legers met elk een eigen kleur. Iedere speler kiest één kleur. Er zijn drie legeronderdelen, namelijk infanterie, cavalerie en artillerie. Deze zijn achtereenvolgens vormgegeven als soldaat, paard en kanon. Deze hebben allen een eigen waarde: een paard staat gelijk aan 5 soldaten en een kanon staat gelijk aan maar liefst 10 soldaten. Er zijn opdrachtkaarten in het spel en deze bevatten een strategische missie.

De missies zouden ongeveer even zwaar moeten zijn, maar dat ligt er ook aan welke gebieden spelers aan het begin van het spel toegewezen krijgen. Er zijn 42 Risk kaarten met op elk een gebied. Op deze kaarten staat ook een symbool van een militair onderdeel (infanterie, cavalerie of artillerie). Er zijn ook twee jokers in het spel waar alle drie de symbolen op staan vermeld. Dan zijn er nog de dobbelstenen die worden ingezet als je gaat vechten.

Spelverloop

Als je met drie tot zes spelers bent dan is het doel dat je een geheime missie uit gaat voeren van één van de missiekaarten. Als je Risk met twee spelers speelt is het te gemakkelijk om een missie te halen en wordt meestal gespeeld tot één van beide spelers geen legers meer overheeft. De 42 gebieden worden willekeurig onder de spelers verdeeld en dan worden de kaarten weer door elkaar geschud. Als je met drie spelers bent neemt ieder 35 soldaten, als je met vier spelers bent 30, met vijf spelers 25 en met zes spelers 20.

Deze soldaten verdelen de spelers over hun eigen gebieden, waarbij er minstens één soldaat op elk gebied moet komen te staan. Dan begint de jongste speler, de oudste speler, of degene die het hoogste gooit met een aanvullende beurt. De aanvallende speler gooit met de rode dobbelstenen, de verdedigende speler met de blauwe. Het gaat erom wie het hoogste gooit. Bij een gelijk aantal ogen wint de verdediger.

Er wordt alleen gekeken naar de dobbelstenen met het hoogste aantal ogen. Als de aanvaller bijvoorbeeld 5 en 2 gooit, en de verdediger 4 en 5, dan zijn beide spelers een soldaat kwijt. De aanvaller gooit eerst, waarna de verdediger zelf mag kiezen of hij met één of twee dobbelstenen gooit. Als een speler zijn missie volbrengt is het spel afgelopen.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Risk

Risk is een klassiek strategisch bordspel dat bekend is over de hele wereld. - 75%
In 1950 werd Risk ontwikkelt in Frankrijk. - 63%
Er zijn meer dan 20+ versies van Risk over de laatste aantal jaren uitgebracht. - 85%

74%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.26 ( 21 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.