Speluitleg en spelregels van het spel Rummikub

speluitleg rummikub

Het spel Rummikub wordt gespeeld met 106 stenen inclusief 2 jokers. Elke steen heeft een nummer, en de nummers lopen van 1 tot 13 in 4 verschillende kleuren namelijk zwart, rood, blauw en geel. Het spel kan gespeeld worden door 2 t/m 4 spelers. Het doel van het spel is zo snel mogelijk al je stenen kwijtraken.

Speel hier je Favorite Game

Spelregels

1. De stenen worden allemaal ongekeerd op tafel gelegd, door elkaar geschud en gerankschikt in stapeltjes van 7, dit is dan de pot. Iedere speler neemt dan om de beurt een steen en de speler met het hoogste nummer mag het spel dan beginnen. De geraapte stenen gaan terug in de pot. Er wordt met de klok mee gespeeld.

2. Elke speler moet 14 stenen rapen en zet ze dan op zijn rekje, zoveel mogelijk gerangschikt in series of rijtjes.
Een serie is minstens 3 stenen van dezelfde kleur met opeenvolgende cijfers. Bijvoorbeeld een gele 7, 8 en 9. Een serie kan uit een aantal stenen bestaan 1 t/m 13. De 13 vormt dan de afsluiting van iedere serie. Er mag geen 1 meer aan toegevoegd worden.

Een rijtje is minstens 3 stenen met dezelfde cijferwaarde, maar in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld de gele, blauwe en rode 8. Een rijtje kan maximaal uit 4 kleuren bestaan omdat geen enkele kleur 2 keer in hetzelfde rijtje gebruikt mag worden.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

3. Het spel begint met dat iedere speler series of rijtjes van minstens 30 punten op tafel legt. Dit kan worden gedaan door 1 of meerdere series en of rijtjes van welke combinatie dan ook op tafel te leggen met een totaal puntenwaarde van minstens 30 punten. Wanneer een speler geen 30 punten op tafel kan leggen moet hij een steen uit de pot pakken. De volgende speler is dan aan de beurt. Wanneer er een joker in de aanvang- serie gebruikt wordt dan heeft deze de waarde van de steen waar hij voor in de plaats gelegt wordt. Als er eenmaal een aanvang serie gemaakt is door een speler kan die speler meteen of later 1 steen of meer bijleggen om zijn series of rijtje groter te maken, of om te manipulere, deze speler kan ook meteen een complete serie of rijtje van het rekje nemen en deze op tafel leggen. Wanneer de speler geen steen serie of rijtje kwijt wilt of kan dan moet hij een steen uit de pot nemen en dan is de volgende speler weer aan de beurt.

Let op : Het wordt een veld van series en rijtjes dus niet voor elke speler apart.

Manipuleren

Het Manipuleren van de series en rijtjes kan op de volgende manieren gedaan worden:

Bijleggen, van 1 of meerdere stenen van het rekje aan een serie of de 4e kleur aan een rijtje zoals 4, 5, 6 plus 7 of 10, 10, 10 plus 10.

Combineren, op de tafel ligt een serie van een blauwe 8, 9 en 10. Je hebt een blauwe 11, een zwarte 8 en een gele 8. Door het toevoegen van een 11 aan de series kun je de blauwe 8 wegnemen en een rijtje van 8, 8, 8 op tafel leggen.

Splitsen, er ligt een rode serie van 4, 5, 6, 7, 8 op tafel. Je hebt een rode 6 op je rekje. Je mag de serie opsplitsen om 2 rode series te maken van 4, 5, 6 en 6, 7, 8.

Puntentelling

Diegene die als eerst al zijn stenen heeft weggewerkt heeft het spel gewonnen. De punten op de stenen van de verliezers worden dan als strafpunten berekend. Iedere steen wordt berekend met de cijferwaarde die erop staat en de joker telt op het rekje voor 25 punten. De winnaar krijgt dan het totaal aantal strafpunten als pluspunten toegekent.
Dit zijn de spelregels van 1 variant van Rummikub. Ondertussen zijn er nog meerdere varianten van het spel Rummikub.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt kan worden om de fidget spinner te bewegen. Voor ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Rummikub

Rummikup was oorspronkelijk een kaartspel, maar werd veranderd omdat het makkelijker was. - 94%
Rummikup werd in de jaren 30 in Palestina ontwikkeld. - 75%
In 1983 werd het spel verkozen tot spel van het jaar. - 58%

76%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.98 ( 13 stemmen)

Kaartspellen spelen

Pol

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 1736.

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?