Speluitleg en spelregels van het spel Rummikub

Speluitleg Rummikub

Het spel Rummikub wordt gespeeld met 106 stenen inclusief 2 jokers. Elke steen heeft een nummer, de nummers lopen van 1 tot 13 in 4 verschillende kleuren namelijk zwart, rood, blauw en geel. Het spel kan gespeeld worden door 2 t/m 4 spelers. Het doel van het spel is zo snel mogelijk al je stenen kwijtraken.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Spelregels

1. De stenen worden allemaal omgekeerd op tafel gelegd, door elkaar geschud en gerangschikt in stapeltjes van 7, dit is dan de pot. Iedere speler neemt dan om de beurt een steen en de speler met het hoogste nummer mag het spel dan beginnen. De geraapte stenen gaan terug in de pot. Er wordt met de klok mee gespeeld.

2. Elke speler moet 14 stenen rapen en zet ze dan op zijn rekje, zoveel mogelijk gerangschikt in series of rijtjes.
Een serie is minstens 3 stenen van dezelfde kleur met opeenvolgende cijfers. Bijvoorbeeld een gele 7, 8 en 9. Een serie kan uit een aantal stenen bestaan 1 t/m 13. De 13 vormt dan de afsluiting van iedere serie. Er mag geen 1 meer aan toegevoegd worden.

Een rijtje is minstens 3 stenen met dezelfde cijferwaarde, maar in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld de gele, blauwe en rode 8. Een rijtje kan maximaal uit 4 kleuren bestaan omdat geen enkele kleur 2 keer in hetzelfde rijtje gebruikt mag worden.

3. Het spel begint met dat iedere speler series of rijtjes van minstens 30 punten op tafel legt. Dit kan worden gedaan door 1 of meerdere series en of rijtjes van welke combinatie dan ook op tafel te leggen met een totaal puntenwaarde van minstens 30 punten. Wanneer een speler geen 30 punten op tafel kan leggen moet hij een steen uit de pot pakken. De volgende speler is dan aan de beurt. Wanneer er een joker in de aanvang- serie gebruikt wordt dan heeft deze de waarde van de steen waar hij voor in de plaats gelegt wordt. Als er eenmaal een aanvang serie gemaakt is door een speler kan die speler meteen of later 1 steen of meer bijleggen om zijn series of rijtje groter te maken, of om te manipulere, deze speler kan ook meteen een complete serie of rijtje van het rekje nemen en deze op tafel leggen. Wanneer de speler geen steen serie of rijtje kwijt wilt of kan dan moet hij een steen uit de pot nemen en dan is de volgende speler weer aan de beurt.

Let op: Het wordt een veld van series en rijtjes dus niet voor elke speler apart.

Manipuleren

Het Manipuleren van de series en rijtjes kan op de volgende manieren gedaan worden:

Bijleggen, van 1 of meerdere stenen van het rekje aan een serie of de 4e kleur aan een rijtje zoals 4, 5, 6 plus 7 of 10, 10, 10 plus 10.
Combineren, op de tafel ligt een serie van een blauwe 8, 9 en 10. Je hebt een blauwe 11, een zwarte 8 en een gele 8. Door het toevoegen van een 11 aan de series kun je de blauwe 8 wegnemen en een rijtje van 8, 8, 8 op tafel leggen.
Splitsen, er ligt een rode serie van 4, 5, 6, 7, 8 op tafel. Je hebt een rode 6 op je rekje. Je mag de serie opsplitsen om 2 rode series te maken van 4, 5, 6 en 6, 7, 8.

Puntentelling

Diegene die als eerst al zijn stenen heeft weggewerkt heeft het spel gewonnen. De punten op de stenen van de verliezers worden dan als strafpunten berekend. Iedere steen wordt berekend met de cijferwaarde die erop staat en de joker telt op het rekje voor 25 punten. De winnaar krijgt dan het totaalaantal strafpunten als pluspunten toegekend.
Dit zijn de spelregels van 1 variant van Rummikub. Ondertussen zijn er nog meerdere varianten van het spel Rummikub.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Rummikub

Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel, maar werd veranderd omdat het makkelijker was. - 94%
Rummikub werd in de jaren 30 in Palestina ontwikkeld. - 75%
In 1983 werd het spel verkozen tot spel van het jaar. - 58%

76%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.7 ( 30 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7836.