Samen met Google op de rolschaatsen

Sommige mensen hebben een werkelijk virtueel leven op internet opgebouwd. Het intense sporten voor deze digifreaks bestaat uit intensief klikken met de muis of het verkennen van een digitale omgeving door middel van een VR-bril. Een fysieke loopband, een gigantische treadmill of zelfs een fiets is te ver gezocht voor deze mensen. Maar eindelijk is er voor deze hopeloze bankhangers ook goed nieuws. Onlangs werd bekend dat Google een ontwerp voor VR-rolschaatsen aan het patenteren is.

Virtuele realiteit

In mei 2018 heeft Google een octrooi aangevraagd op een aantal ‘augmented en/of virtual reality gemotoriseerde schoenen’. Deze ‘sportieve’ schoenen lijken op een paar schaatsen die voorzien zijn van kleine loopbandjes in plaats van wieltjes. Alle activiteiten worden uitgevoerd door een interface met een VR-bril en een flexibel platform waarop je de schaatsbewegingen kan uitvoeren. Door het gebruik van sensoren worden de schaatsbewegingen vertaald naar de virtuele omgeving. Het is alweer enige tijd geleden dat werkelijk iedereen door de Wii aan het virtuele sporten en dansen was aangezet. Uiteindelijk bereikte de Wii zijn toppunt en werd hij ergens achter in een kast veilig opgeborgen. Maar nu komt Google met een soortgelijk bewegingsplatform waardoor het zweet bij de notoire bankhangers opnieuw zal uitbreken.

De vermoeidheid kan toeslaan

In theorie zou je deze gemotoriseerde schoenen kunnen gebruiken om oneindige afstanden in VR te lopen, zelfs in een piepklein kamertje. Het flexibele oppervlak zou een natuurlijk gevoel geven terwijl men met schaatsbewegingen over het platform glijdt. Het platform zou omnidirectionele loopvlakken kunnen hebben zodat je de meest vreemde schaatsbewegingen in de praktijk kan brengen. Maar bedenk wel dat jouw benen sneller moe worden dan jouw duimen, dus het is eerst zaak om wat conditie op te bouwen. Maar als je eenmaal een maandje aan de gang bent kan je Sven Kramer zo maar naar huis schaatsen.

Een levensechte VR-ervaring

Hoewel de audiovisuele kant van virtual reality op schema ligt, zijn de meer innovatieve technologieën nodig om deze ervaring levensecht te maken. Er is bijvoorbeeld nog een breed scala van sensoren nodig om al onze andere zintuigen te prikkelen. Natuurlijk kan je een ventilator voor het VR-platform zetten zodat de wind tijdens het schaatsen jouw blonde lokken golft. Maar dan nog, zijn er een aantal andere sensoren nodig om de VR-ervaring echt tot leven te brengen. Om dit te bereiken zijn er ingewikkelde sensoropstellingen nodig en zou men ook motion-trackers moeten gaan gebruiken. Hoe dan ook, Google brengt on met zijn virtuele schaatsspel wat dichter bij een levensechte VR-ervaring!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.