Simpele balspellen voor in de buitenlucht!

Buitenspelen is een van de beste activiteiten die er bestaan. Het geeft lichaamsbeweging en plezier in de buitenlucht. Allemaal kenmerken die voordelig zijn voor onze gezondheid. Balspellen zijn bijvoorbeeld erg geschikt om buiten te bewegen. Daarom hebben we hieronder een aantal balspellen beschreven.

Stoepranden

Dit is een balspel dat al door veel generaties is uitgevoerd en iedereen ook wel kent. Je hebt een bal nodig, twee personen en een plek waar twee stoepranden zijn. Deze stoepranden horen  tegenover elkaar te liggen. Vervolgens willen beide spelers de meeste punten halen of maximaal 10 punten. Diegene die het snelste 10 punten heeft, is de winnaar. Het maximale aantal punten ligt niet vast, dit mag ook gewijzigd worden in bijvoorbeeld 20 of 30. Dat mogen de spelers zelf bepalen. De score is afhankelijk van de manier waarop de bal tegen de stoeprand aankomt en vervolgens terug rolt, stuitert of gevangen wordt. Als de bal terug rolt of stuitert, dan levert dat 1 punt op. Als de bal wordt gevangen door dezelfde persoon die de bal gooit, levert dat de dubbele punten op.

Doorlopen na stoepranden

Het is letterlijk de naam van het spel, doorlopen. In dit geval mag de werper naar de bal lopen, als de bal de stoeprand raakt en vervolgens terug stuitert zonder de grond te raken. De werper mag dan naar de bal gaan om deze te vangen. Vangt de werper de bal in een keer, dan mag de bal weer gegooid worden. Mist de werper de bal, dan heeft de tegenstander de kans om de werper af te gooien. Het is vergelijkbaar met trefbal. Raakt de bal de werper, dan zijn de punten voor de tegenstander.

Voetbalspel – Tienen (meer dan 3 spelers)

Voetballen is een van de meest gespeelde balspellen, waar meerdere variaties van bestaan. Het spel Tienen bijvoorbeeld; hier is geen elftal of doel voor nodig, maar wel meer dan drie mensen om het spel leuk en afwisselend te houden. Meestal wordt onderhandeld over het aantal punten waarvoor gespeeld gaat worden. Iedere speler biedt een aantal punten. De speler met de laagste punten komt in het doel te staan. Vervolgens moeten de andere spelers de bal hoog zien te houden. Alleen als de bal hoog is, mag de bal op het doel geschoten worden. Dat is de redenen dat je meer dan drie spelers nodig hebt. Anders moet de speler in het veld alleen de bal hoog houden.

Puntenaantal bij Tienen

– Een normale goal: 1 minpunt voor de keeper.
– Een omhaal: 3 minpunten voor de keeper
– Een familiegoal (allemaal aangeraakt): 2 punten
– Een kopbal: 2 punten

De wisseling van keeper vindt plaats, als de speler wel op het doel richt, maar geen goal maakt. Deze speler komt dan in het doel te staan. Dit is alleen het geval als de bal naast het doel terecht komt of over heen gaat. Wanneer de bal de paal of lat raakt, dan krijgt de speler een voetje. Dit voetje is als het ware een joker. Die kan de speler inzetten als deze op doel moet staan wanneer het schot over of naast het doel gaat.

Er is nog een andere manier om niet meer op goal te staan. Als de keeper de bal vangt, rouleren de spelers. De keeper kan dan vlug de bal in de lucht gooien, zodat er punten afgaan bij de volgende keeper. Vangt de keeper de bal, dan wordt er ook van keeper gewisseld. De bal kan dan door de keeper in de lucht gegooid worden, zodat de volgende keeper minpunten krijgt.

De spelers spelen met een bepaald aantal punten wat ze zelf hebben vastgesteld. Wanneer ze keeper zijn, is er sprake van aftelling van de punten. Het spel gaat door tot dat een van de spelers de 0 punten heeft bereikt.

Lummelen

Het balspel lummelen vereist ook meer dan drie spelers. Met drie spelers zal er een in het midden staan, deze speler is dan zogezegd de lummel. De andere spelers, twee of meer, gooien de bal over naar elkaar. De bedoeling is dat de lummel de bal niet vangt. Wanneer dat wel het geval is, dan wordt de werper van de gevangen bal de nieuwe lummel. Hoe je lummel speelt, is wisselend. De bal kan overgegooid worden, maar het kan ook met de voet gespeeld worden. Bij de variant ‘De tweede bal is heilig’ wordt er eerst twee keer overgespeeld. De lummel mag de eerste twee keer niet de bal proberen te pakken, daarna wel.

Stand in de mand

Met een grote groep is een balspel als Stand In De Mand geschikt. Kies als speelplek een groot plein of veld uit. De speler met de bal, moet de bal opgooien en roepen: Stand in de mand en de bal is voor Linda. De persoon van wie de naam geroepen wordt moet de bal pakken. De rest van de groep rent zo snel mogelijk weg. Zodra in dit geval Linda de bal heeft, moet ze roepen ‘Stand in de mand’. Iedereen moet dan stilstaan. Vervolgens moet Linda met de bal de andere spelers te raken. De spelers mogen niet van hun plaats komen. Wel mogen ze bukken, maar meer niet. Is een speler geraakt, dan is die af. Linda mag vervolgens weer de bal gooien om een speler te raken. De speler die niet geraakt wordt, mag de bal opnieuw werpen.

Buitenspelen is een van de beste activiteiten die er bestaan. Het geeft lichaamsbeweging en plezier in de buitenlucht. Allemaal kenmerken die voordelig zijn voor onze gezondheid. Balspellen zijn bijvoorbeeld erg geschikt om buiten te bewegen. Daarom hebben we hieronder een aantal balspellen beschreven. Stoepranden Dit is een balspel dat al door veel generaties is uitgevoerd en iedereen ook wel kent. Je hebt een bal nodig, twee personen en een plek waar twee stoepranden zijn. Deze stoepranden horen  tegenover elkaar te liggen. Vervolgens willen beide spelers de meeste punten halen of maximaal 10 punten. Diegene die het snelste 10 punten heeft,…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.35 ( 2 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.