Sony adopteert cross-play PS4, Xbox One en Switch

Eén van de laatste statuten in de oorlog tussen de grote gameproducenten staat op het punt van omvallen. Slechts drie maanden nadat het onderwerp cross-play op de E3-conferentie in het middelpunt van de discussie stond, lijkt Sony nu de deuren wagenwijd open te zetten. Afgelopen week is voor de bezitters van een PS4, Xbox One of een Switch de ‘extended cross-play bèta’ voor het spel Fortnite beschikbaar gekomen. Naast het feit dat PlayStation-fans al games spelen met mobiele en pc-gebruikers, kunnen PS4-spelers Fortnite nu spelen met de gebruikers die een Xbox One of Nintendo Switch bezitten.

Platformonafhankelijke ervaringen

In een blogbericht van Sony geeft het bedrijf aan dat het delen van de functionaliteiten tussen de verschillende platformen ook steeds meer vooruitgang boekt. Al 24 jaar streeft Sony naar een ultieme spelervaring door het bieden van een uniek PlayStation-perspectief. Echter zijn tegenwoordig de gebruikersgroepen rond sommige games zodanig geëvolueerd dat platformonafhankelijke ervaringen een grote meerwaarde hebben gekregen voor de spelers. Het bieden van cross-platform spelmogelijkheden zijn volgens Sony zakelijke mechanismen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de PlayStation-ervaring voor de bezitters van deze console vandaag en in de toekomst intact blijft. Het is een grote stap voorwaarts van de marktleider in console-gaming en het zal de hele console-industrie in de toekomst zeker beïnvloeden. Dit is een zeer grote verandering in de markt voor online gaming die de nodige aandacht zal gaan vragen. Sony is nu druk bezig met het planningsproces zodat de gehele organisatie deze verandering ook werkelijk kan ondersteunen.

Publieke druk

Vooralsnog is deze bèta cross-platform-pay alleen voorbehouden voor de spelers van het populaire spel Fortnite. Echter lijkt het erop dat Sony ook deze functionaliteit voor ander videogames zal gaan bieden. Het bedrijf verwacht dat andere games in de komende maanden of jaren de functionaliteit cross-play toegevoegd zullen krijgen. De prominentste kandidaten zouden Rocket League en Minecraft zijn, die beide al uitgebreide cross-play-programma’s hebben. Vooral omdat Sony met de PlayStation marktleider is, is het bedrijf ook werkelijk in de posities om deze functionaliteit aan te bieden. Veel gamers van andere platformen zullen de cross-play mogelijkheid van Sony met ongeduld tegemoetzien. Meer spelers betekend tenslotte ook meer diversiteit. Sony was aanvankelijk terughoudend om dit netwerkvoordeel af te staan, echter onder de publieke druk heeft het bedrijf cross-play functionaliteit geadopteerd.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7836.