Sony heeft meer dan 90 miljoen PS4 consoles verkocht

Op nieuwjaarsdag werd bekend dat Sony meer dan 90 miljoen PlayStation 4 consoles heeft verkocht. De PlayStation 4 werd op 29 november 2013 in Europa gelanceerd en bleek al snel een succes te zijn. Samen met de upgrade consoles PlayStation 4 Slim en de PlayStation 4 Pro, die beiden in September 2016 werden gelanceerd, heeft Sony bijna het aantal van 100 miljoen verkochte consoles bereikt. Eind oktober bevestigde Sony nog dat het bedrijf wereldwijd meer dan 86 miljoen consoles had verkocht. Op basis van deze gegevens blijkt dat Sony in de laatste 2 maanden van 2018 bijna 4 miljoen PlayStation 4 consoles heeft verkocht. Een succes dat het bedrijf hard nodig heeft omdat de verkoop van de PlayStation Classic zwaar tegenvalt.

Speciale PS4 bundel

De lancering van de speciale ‘Black Friday bundel’, bestaande uit een PlayStation 4 Slim-console van 1 TB in combinatie met de veelgeprezen videogame Marvel’s Spider-Man, heeft zeker bijgedragen aan dit succes. Voor slechts $ 199 kon de Amerikaanse consument deze bundel zeer voordelig aanschaffen waardoor deze speciale bundel als warme broodjes over de toonbank vlogen. Ondanks dit enorme succes verwachten marktanalisten dat de verkoop van de PS4 consoles en de Xbox One consoles in 2019 langzaam zal inzakken. Vooral het feit dat veel consumenten dit jaar een nieuwe PlayStation console (PS5) en een nieuwe Xbox console (Xbox Two2?) verwachten, zal een negatief effect hebben op de verkoop van deze consoles.

Nieuw generatie spelconsoles

Marktanalisten zijn ervan overtuigd dat zowel Sony als Microsoft dit jaar een nieuwe spelconsole zullen aankondigen. Al geruime tijd gonst het in de gamewereld van de geruchten omtrent deze nieuwe consoles. Natuurlijk is het merendeel van deze geruchten spontaan ontsproten uit de fantasie van fanatieke gamers, maar toch zullen deze geruchten ook enige waarheid bevatten. Zowel de PlayStation 4 als de Xbox One hebben uitstekende verkoopresultaten behaald in 2018. Echter wordt 2019 door de marktkenners aangewezen als een ‘overgangsjaar’ omdat Sony en Microsoft waarschijnlijk in 2020 hun nieuwe generatie spelconsoles zullen lanceren. Waarschijnlijk zullen deze nieuwe spelconsoles in het derde kwartaal van 2019 door de technologie giganten worden aangekondigd.

Concurrentie?

Tot op de dag van vandaag heeft Sony geen releasedatum voor de PlayStation 5 vrijgegeven. Ook heeft het bedrijf niet veel prijsgegeven met betrekking tot de nieuwe generatie Playstation console. In een interview met de Financial Times begin oktober 2018, kondigde de CEO van Sony (Kenichiro Yoshida) wel aan dat het bedrijf erkent dat het een noodzaak is om de volgende generatie hardware klaar te stomen. Ook al is het geen officiële aankondiging, het is wel een bevestiging dat Sony achter de schermen hard werkt aan een opvolger voor de PlayStation 4. Gezien de uitstekende verkoopresultaten van de PlayStation 4 mag men dit jaar dan ook geen nieuwe generatie PlayStation consoles verwachten. Als we rekening houden met de gewoontes van Sony, dan mag men de PlayStation 5 console in het vierde kwartaal van 2020 verwachten. Natuurlijk kan dit snel veranderen als bijvoorbeeld Microsoft dit najaar een nieuwe Xbox console zou lanceren. In dit geval zal Sony snel actie moeten ondernemen om hun marktaandeel te beschermen. Hoe dan ook, het blijft gissen en hopen!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7056.