Kaartspellen met 52 kaarten

In de meeste kaartenpakketten zitten in totaal 52 kaarten, exclusief de jokers. Dit aantal wordt voor veel kaartspellen volop gebruikt. Iedere kaarten-set, waar je deze ook koopt, bestaat uit de volgende inhoud:

Inhoud spelkaarten:

  • 13 Harten ❤️

  • 13 Klaveren ♣️

  • 13 Ruiten ♦️

  • 13 Schoppen ♠️

De kaarten zijn genummerd van 2 tot en met 10, daarna volgen de kaarten boer, vrouw, heer en aas van elke soort.  In sommige sets zitten twee of drie jokers bijgesloten. De aas wordt ook weleens gebruikt als een 1. Het wil voorkomen dat er andere termen worden gebruikt voor de boer, vrouw en heer, namelijk zot, dame of koning.

Het uiterlijk van de kaarten kan per set verschillen. Dit beïnvloedt niet de waarde van de kaarten, maar de kaarten hebben gewoon een andere vormgeving. Bijvoorbeeld bekende culturele beelden of een ander thema dat past bij een omgeving of gelegenheid.

Kaartspellen zijn leuk voor jong en oud. Het is goedkoop in de aanschaf en makkelijk om mee te nemen. Een setje van 52 kaarten past makkelijk in je tas en ligt niet in de weg. Daarom is het ideaal om mee te nemen om kinderen of een groep volwassenen bezig te houden. Zelfs in een kleine omgeving, kan een groepje zichzelf bezig houden met een van de bekende kaartspellen.

Pesten

Pesten is een spel dat vaak wordt gespeeld met een kaarten-set. Hiervoor zijn minimaal twee spelers nodig, maar speel het niet met teveel mensen, anders wordt het onoverzichtelijk. Een maximum van zes mensen, maakt het spel plezierig en uitvoerbaar. Pesten wordt op verschillende manieren gespeeld. Plaatselijk of per groep worden de regels namelijk nogal aangepast. Waar het wel altijd om draait, is het wegspelen van al je kaarten. Met hoeveel kaarten iedereen begint, dat wisselt. Dat kunnen bijvoorbeeld 6 of 8 zijn. De overgebleven kaarten worden met de afbeelding naar beneden op een stapel gelegd. Een andere kaart leg je met de afbeelding naar boven naast de stapel. Dan kan de eerste speler beginnen. Deze kan een kaart erop leggen die hetzelfde type heeft, bijvoorbeeld klaveren of hetzelfde getal. Een andere mogelijkheid is een joker. De volgende speler is dan genoodzaakt 5 kaarten van de stapel te pakken. Kan de eerste speler niet een kaart leggen, dan moet hij een kaart van de stapel pakken. Zo verloopt de rest van het spel. Wanneer een speler nog twee kaarten heeft, klopt de speler op de tafel.

De joker is niet de enige kaart met gevolgen voor andere spelers. Hetzelfde geldt voor andere kaarten, maar daar kom je bij het volgende verschil. De regels kunnen namelijk verschillen per kaart. Bij een 2 moet de volgende speler twee kaarten pakken. Bij een 8 moet de volgende speler een beurt overslaan. Dit soort acties zijn kenmerkend voor het spel Pesten en zijn bedoeld om te voorkomen dat de spelers hun kaarten niet kunnen wegspelen.

Patience

Soms is het ook fijn om zelf even je gedachten te verzetten met een kaartspel. Het spel Patience is daar perfect voor. Ook dit spel is makkelijk te spelen met een set van 52 kaarten. Op veel computers en smartphones is dit spel geïnstalleerd, maar met echte kaarten is het net zo leuk om te spelen. Wat wel nodig is, is een vlakke ondergrond om de kaarten op te leggen. De kaarten die je gebruikt zijn de 2 tot en met 10 en de boer, vrouw, heer en aas. De jokers worden niet gebruikt bij Patience. Vervolgens moet je alle kaarten in de juiste volgorde wegleggen. Hiervoor leg je eerst zeven kaarten naast elkaar. De eerste zes leg je met de afbeelding naar beneden, de afbeelding van de zevende kaart houd je wel zichtbaar. Vervolgens worden op alle zes kaarten met de afbeelding naar beneden (gedekte kaarten) weer nieuwe kaarten gelegd, ook gedekt. De laatste kaart blijft ongedekt. Zo ga je door tot er een rij over is, waar je nog een ongedekte kaart op moet leggen.

Het doel van het spel is alle kaarten op de rijen te krijgen, door op iedere ongedekte kaart een andere kaart te leggen met een lagere waarde en een andere kleur. Daarbij is het ook mogelijk om een hele rij van een stapel te pakken, zodat je een gedekte kaart kan omkeren en gebruiken.

Komt het voor dat je geen kaart meer kunt pakken van de gedekte en ongedekte kaarten? Dan mag je drie kaarten pakken van de overgebleven stapel. Leg deze kaarten naast de gedekte stapel en bekijk een voor een of de kaarten op de gedekte en ongedekte kaarten geplaatst kan worden.

Er zijn twee resultaten van Patience. Je wint als je alle kaarten hebt kunnen wegleggen met de volgorde per kleur en waarde. Je verliest als je niet alle kaarten hebt weggespeeld. Dat kan voorkomen, als je steeds kaarten hebt die je niet kan gebruiken.

In de meeste kaartenpakketten zitten in totaal 52 kaarten, exclusief de jokers. Dit aantal wordt voor veel kaartspellen volop gebruikt. Iedere kaarten-set, waar je deze ook koopt, bestaat uit de volgende inhoud: Inhoud spelkaarten: 13 Harten ❤️ 13 Klaveren ♣️ 13 Ruiten ♦️ 13 Schoppen ♠️ De kaarten zijn genummerd van 2 tot en met 10, daarna volgen de kaarten boer, vrouw, heer en aas van elke soort.  In sommige sets zitten twee of drie jokers bijgesloten. De aas wordt ook weleens gebruikt als een 1. Het wil voorkomen dat er andere termen worden gebruikt voor de boer, vrouw en heer,…
Geef hier je mening over de pagina:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over de pagina:

Beoordeling: 3.84 ( 7 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.