Speluitleg Genius – Spelregels Genius

Speluitleg Genius

Genius is een bordspel gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar en voor 1 tot 4 spelers. De uitgever van het spel is 999 games. De doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen door stenen met dezelfde kleur aan elkaar te verbinden. Er wordt gekeken naar de kleur die je het minst hebt aangelegd, hier moet je een zo hoog mogelijk score in behalen. Elke steen heeft 1 of 2 kleuren en 2 dezelfde symbolen of 2 aparte symbolen.

Speel hier je Favorite Game

Spel beginnen

Het spel begint met dat het speelbord op tafel wordt gelegd. Iedere speler krijgt en plankje met 6 stenen, een scorebord en 6 scoreblokjes. De rest van de stenen worden in de zak gedaan. De scoreblokjes worden nu op veld 0 geplaatst, ieder blokje op de overeenkomstige kleur. Op het speelbord zijn de buitenste randjes in een andere kleur grijs uitgevoerd. Als er met 4 spelers gespeeld wordt dan wordt het hele speelbord benut, met 3 spelers doen de buitenste ring niet mee en met 2 spelers wordt alleen het midden vlak gebruikt. Ook zijn er op het speelbord al een aantal velden voorzien van symbolen.

Spelverloop

Elke speler mag om de beurt een steen van zijn plankje op het speelbord aanleggen. De speler telt dan de punten die hij verdient heeft en vult dit in op zijn scoreblok. De speler moet dan zijn plankje weer aanvullen tot 6 stenen, dit gebeurd elke beurt. In de allereerste ronde moeten de spelers verplicht de stenen aanleggen aan een voorgedrukt symbool waar nog geen andere steen aangelegd is. De volgende rondes mogen de spelers hun stenen willekeurig op het bord plaatsen.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

De stenen bestaan uit 2 aaneengesloten zeshoeken met op iedere zeshoek een kleur. In totaal zijn er 6 kleuren. De steen kan 2 verschillende kleuren hebben maar ook 2 x dezelfde kleur. Er zijn in totaal 21 verschillende stenen. Stenen met daarop 2 x dezelfde kleur komen iets minder voor. De stenen worden zo op het bord geplaatst dat ze nooit buiten het speelveld raken. Ook mag er nooit over een voorgedrukt symbool gelegd worden.

De stenen hoeven niet aan andere stenen met dezelfde kleur gelegd te worden, maar ze leveren dan wel minder punten op.

Punten verdienen

Je verdient punten door je stenen aan te leggen aan andere stenen met dezelfde kleur. Dit is niet verplicht maar dan scoor je wel minder punten. Hoe meer aangrenzende symbolen met dezelfde kleur hoe meer punten je dat opleverd. Je telt alle zeshoekjes op de 5 denkbeeldige vrije lijnen in dezelfde kleur die aaneengesloten aan jouw geplaatste steen liggen. Je verdiende punten worden per kleur bijgehouden, en de scoresteen op het scorebord wordt dat aantal vakjes vooruit geplaatst.

Wanneer je bijvoorbeeld een steen met een groen en rood symbool aan al 2 rode symbolen aangelegt krijg je hier 2 punten voor. Als het groene symbool ook aan andere groene symbole grenst krijg je hier ook punten voor. Wanneer een speler met een kleur meer dan 18 punten behaald heeft roept hij Genius, het overschot gaat verloren en hij mag meteen nog een steen aanleggen. Normaal moet je je plankje steeds met 1 steen weer tot 6 aanvullen, nu moet je dan 2 stenen bijvullen.

Stenen mogen ook geruild worden als een spelers geen enkele steen in handen heeft met de kleur waarin hij het minst aantal punten behaald heeft. Als dit het geval is moet de speler dat wel bewijzen door al zijn stenen aan de medespelers te laten zien. Hij mag dan 6 nieuwe stenen pakken en erna zijn oude stenen weer in de zak plaatsen.

Bij Genius is het niet alleen de bedoeling om zelf zo hoog mogelijk te scoren maar ook kijk je hoe je je tegenstanders dwars kunt liggen en ervoor kunt zorgen dat ze niet hoog scoren, zeker in de kleur waarbij ze al de minste punten hebben behaald.

Het spel is voorbij als een speler geen stenen maar kan aanleggen. Of wanneer het speelbord vol is. De speler die de hoogste score heeft in de kleur waar hij de minste punten mee gescoord heeft wint. Bij gelijk spel wordt er gekeken naar de volgende kleur waarin het laagst gescoord is. Diegene die dan weer de hoogste score heeft is de winnaar.

Genius kan ook alleen gespeeld worden of in teams. Wanneer je alleen speelt leg je 2 scorebordjes achter elkaar en wanneer je met een kleur 18 punten behaald leg je dat scoreblokje meteen op het 2e scorebord op de 0 en zo ga je verder.

Nieuws

Niels
December 3, 2018
Officieel zou de Sony Playstation Classic op 3 december 2018 gelanceerd worden. Echter blijken al een paar gelukkige mensen in het bezit te zijn van deze nieuwe spelconsole van de gaming gigant. Het blijkt dat een aantal retailers...
Nintendo lanceert de nieuwe Switch in zomer 2019
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Volgens een rapport van Wall Street Journal is Nintendo van plan de Switch nieuw leven in te blazen om ervoor te zorgen dat het succesvolle verkoopsucces van zijn hybride home-handheldconsole een vervolg krijgt. Deze strategie van...
EA Games lanceert het Origin Access Premier abonnement
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Vandaag zal EA Games onder de naam ‘Origin Access Premier’ zijn abonnementsservice voor onbeperkt videogames spelen lanceren. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week verklaarde CFO Blake Jorgensen dat EA deze...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Genius

De Nederlandse uitgever is 999 Games, een uitgever die meerdere spelletjes op de Nederlandse markt heeft gezet. - 93%
Het is een uitdagende spel met makkelijke regels. - 80%
Bij elke nieuwe uitgave van Genius is de doos veranderd. - 85%

86%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.36 ( 9 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?