Speluitleg Jokeren – Spelregels Jokeren

spelregels jokeren

Het spel Jokeren is een kaartspel dat gespeeld wordt met minimaal 2 spelers. Jokeren wordt gespeeld met 104 kaarten inclusief 4 jokers (2 complete kaartspellen). Het doel van het spel Jokeren is om zoveel mogelijk kaarten kwijt te raken (en dus punten) door het vormen van setjes of rijen kaarten.

Speel hier je Favorite Game

Spelverloop Jokeren

Een spel Jokeren bestaat in totaal uit 8 rondes. Na elke ronde worden de punten van elke speler opgeteld en opgeschreven. Let op het is de bedoeling dat je zo min mogelijk punten haalt, dus met zo weinig mogelijk kaarten blijft zitten. Een ronde is afgelopen wanneer een speler geen kaarten meer heeft.

Er zijn 2 varianten van Jokeren, namelijk Jokeren 7 en Jokeren 13. Bij Jokeren 7 worden er aan elke speler 7 kaarten gedeeld en bij Jokeren 13 worden er 13 kaarten gedeeld. Bij Jokeren 7 wordt er echter maar met 1 kaartset gespeeld terwijl bij Jokeren 13 er met 2 kaartsets gespeeld wordt. Wanneer de kaarten gedeeld zijn, wordt de rest van de stapel kaarten gesloten in het midden neergelegt. De bovenste kaart wordt omgedraaid en naast de stapel neergelegt.

Elke beurt begint met het rapen van een kaart van de gesloten stapel of de open stapel. Iedereen speelt eerst 1 beurt zonder dat men op tafel komt. Wanneer je dan een setje hebt van 3 of meer kaarten van dezelfde waarde en verschillende kleuren of een rij van 3 of meer oplopende kaarten van dezelfde kleur mag je deze de volgende beurt op tafel leggen. Elke beurt eindigd met het weggooien van een kaart op de open stapel. Wanneer je al 1 of meerdere setjes op tafel hebt kunnen leggen is het ook toegestaan om kaarten aan te leggen bij zowel je eigen setjes als bij de setjes van de tegenstanders. Jokers op tafel mogen gewisseld worden wanneer je in het bezit bent van de kaart waar de Joker voor staat. Wanneer jij bijvoorbeeld een set op tafel legt met harten 4, ruiten 4 en een Joker zeg je er duidelijk bij welke kleur de Joker vertegenwoordigt bijvoorbeeld klaveren 4. De Joker kan alleen worden gepakt wanneer je de klaveren 4 hebt en niet wanneer je de schoppen 4 hebt. De schoppen 4 kan natuurlijk dan wel aangepast worden. Wanneer er complete sets op tafel liggen waar geen kaarten meer aangelegt kunnen worden, bijvoorbeeld 4 drieen wordt dit setje weggepakt. Bij Jokeren 6 legt men dit setje onder de open stapel zodat het gebruikt kan worden wanneer de gesloten stapel op is.

Integenstelling tot het kaartspel Duizenden wat veel op Jokeren lijkt is het bij Jokeren niet toegestaan om een set te maken met 3 kaarten van dezelfde waarde waarbij er 2 dezelfde kleur hebben bijvoorbeeld schoppen 2, schoppen 2 en harten 2. Dit is natuurlijk alleen het geval bij Jokeren 13 omdat hier met 2 kaartsets gespeeld wordt.

Let op je mag echter alleen setjes op tafel leggen wanneer je minstens 1 weggooi kaart over houdt. Er moet altijd 1 kaart weggegooit worden.

Bijzonderheden

Bij Jokeren 13 is het alleen toegestaan om kaarten aan te leggen of een kaart voor een Joker te wisselen als je al “op tafel bent gekomen”.

Bij Jokeren 7 mag je altijd kaarten aanleggen of Jokers wisselen zonder je eerst zelf op tafel bent gekomen met een set.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Puntentelling

Na elke ronde worden de punten geteld van de kaarten die je nog in je hand hebt. De winnaar van de ronde krijgt dus 0 punten omdat hij geen kaarten meer heeft.

De puntentelling is als volgt :
Joker 25 punten
Aas 11 punten
Heer, Vrouw, Boer en tien 10 punten
2 t/m 9 aantal punten is gelijk aan de waarde van de kaart.

Amerikaans Jokeren

Amerikaans Jokeren is nog een andere variant van het spel.

Wanneer er met 2 tot 4 spelers gespeeld word worden er 2 complete kaartsets met 4 jokers gebruikt

Wanneer er met 4 tot 6 spelers gespeeld word worden er 3 complete kaartsets met 6 jokers gebruikt

Wanneer er met 6 of meer spelers gespeeld word worden er 3 complete kaartsets met 9 jokers gebruikt.

Iedere speler krijgt 13 kaarten gedeeld, de rest van de kaarten word op een stapel in het midden gelegd en de bovenste kaart word omgedraaid en naast de stapel gelegd.

Omdat er met meerdere kaartsets gespeeld word is het mogelijk dat spelers dubbele kaarten krijgen. Het is dan toegestaan om 1 dubbele kaart te ruilen met een andere speler die ook een dubbele kaart heeft.

Wanneer alle spelers dubbele kaarten hebben word er 1 dubbele kaart met de klok doorgegeven.

Wanneer een speler een joker bij een set heeft liggen mag deze door elke speler worden omgeruild voor de kaart waar de joker voor staat. Dit word door de speler die de joker neerlegt aangegeven.

Een spel Amerikaans Jokeren bestaat uit 6 rondes.

Elke speler raapt bij elke beurt eerst een kaart, en gooit wanneer de beurt is afgelopen een kaart op de open stapel. De ronde is afgelopen als een speler geen kaarten meer heeft. De strafpunten worden

Ronde 1 = 3 dezelfde: in deze ronde komt men op tafel wanneer hij/zij een set heeft van 3 kaarten van dezelfde waarde. Bijvoorbeeld schoppen 3, klaveren 3 en ruiten 3. In deze ronde worden er alleen met setjes van 3 op tafel gekomen.

Ronde 2 = 3 oplopende: in deze ronde komt men op tafel wanneer hij/zij een set heeft van 3 kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde. Bijvoorbeeld klaveren 2, 3, 4. Nadat men op tafel is gekomen mogen er ook setjes gevormt worden van 3 dezelfde zoals in de vorige ronde of 4 dezelfde of mogen er kaarten worden aangelegd bij setjes van zowel jou, als van andere spelers.

Ronde 3 = 4 oplopende: in deze ronde komt men op tafel wanneer hij/zij een set heeft van 4 kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde. Bijvoorbeeld harten 10, boer, vrouw, heer. Nadat men op tafel is gekomen mogen er ook setjes uit de vorige rondes gevormt worden, dus setjes van 3 of 4 dezelfde of 3 oplopende kaarten of mogen er kaarten worden aangelegd bij setjes van zowel jou, als van andere spelers.

Ronde 4 = 5 oplopende : in deze ronde komt men op tafel wanneer hij/zij een set heeft van 5 kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde. Bijvoorbeeld ruiten 5,6,7,8,9. Nadat men op tafel is gekomen mogen er ook setjes uit de vorige rondes gevormt worden, dus setjes van 3 of 4 dezelfde of 3 of 4 oplopende kaarten of mogen er kaarten worden aangelegd bij setjes van zowel jou, als van andere spelers.

Ronde 5 = 6 oplopende: in deze ronde komt men op tafel wanneer hij/zij een set heeft van 6 kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde. Bijvoorbeeld schoppen 1,2,3,4,5,6. Nadat men op tafel is gekomen mogen er ook setjes uit de vorige rondes gevormt worden, dus setjes van 3 of 4 dezelfde, of 3,4 of 4 oplopende kaarten of mogen er kaarten worden aangelegd bij setjes van zowel jou, als van andere spelers.

Laatste ronde = in 1 keer uit : in deze ronde komt men in 1 keer uit, in deze ronde komt maar 1 persoon op tafel. Je mag pas op tafel komen wanneer je al je kaarten in 1 keer op tafel kunt leggen , en een kaart kunt weggooien natuurlijk. De setjes mag je zelf samenstellen.

Let op: voor elke beurt geldt dat je pas uit komt wanneer je na het leggen van de setjes een weggooikaart hebt. Wanneer je bijvoorbeeld nog een set van 4 in je hand hebt maar geen weggooikaart hebt mag je niet uitkomen.

Na elke ronde telt elke speler zijn punten. Alle kaarten die spelers nog in handen hebben zijn strafpunten waard. De punten van de kaarten 2 t/m 9 zijn het aantal punten waard dat weergegeven word op de kaart. De 10, boer, vrouw, heer en aas staan voor 10 strafpunten. De joker telt ook voor 10 strafpunten tenzij je al op tafel bent gekomen, of daar een mogelijkheid toe had, dan is de joker 25 strafpunten waard. De punten worden opgeschreven

De winnaar is de speler die na alle 6 de rondes de minste (straf)punten heeft.

Super Joker

Een compleet ander spel dat om Jokers draait, is Super Joker. Je vindt deze gokkast in verschillende online casino’s terug. Geen zorgen, je hoeft geen geld in te zetten om het spel te kunnen spelen: speel Super Joker gratis!

De gokkast werkt met 3 rollen, je bepaalt zelf met hoeveel winlijnen je wilt spelen. Hoe meer winlijnen hoe meer kans je maakt op een prijs, maar je betaalt dan ook meer per spin. De zogenaamde supermeter is een leuke toevoeging: winsten die je in het basisspel behaalt, worden verplaatst naar de supermeter. Hier kun je grotere prijzen winnen aangezien er met een hogere inzet gespeeld wordt. Flinke winsten binnenhalen is absoluut mogelijk op deze gokkast.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt kan worden om de fidget spinner te bewegen. Voor ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Jokeren

Rummikup heeft veel overeenkomsten met jokeren. - 63%
Hoe meer spelers, hoe langer het spel duurt. - 76%
Je moet goed kijken naar de kaarten die andere spelers weggooien, zo kan je raden welke zij sparen. - 92%

77%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.76 ( 15 stemmen)

Kaartspellen spelen

Pol

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 1736.

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?