Speluitleg Kolonisten van Catan dobbelspel – Spelregels Kolonisten van Catan dobbelspel

Wat is Kolonisten van Catan?

Kolonisten van Catan begint met dat iedere speler een blad met een speelveld en een pen krijgt. Daarna wordt de speler gekozen die mag beginnen.

Speel hier je Favorite Game

speluitleg Kolonisten van Catan

Het eiland Catan staat afgebeeld op elk speelveld, met symbolen voor stratendorpensteden en ridders. Je moet proberen om zoveel mogelijk straten, dorpen, steden en ridders op jouw speeldveld te bouwen. Bouwen betekent hier het desbetreffende symbool op je speelveld markeren. Bouwen op je speelveld kost grondstoffen, deze stoffen staan afgebeeld op de 6 dobbelstenen die bij het spel horen. Op elke zijde van een dobbelsteen staat een andere grondstof afgebeeld. Er zijn 6 verschillende soorten grondstoffen namelijk, wol, leem, erts, hout, goud en graan. Het bouwen van een straat kost je bijvoorbeeld 1 hout en 1 leem. Wanneer je deze grondstoffen hebt gegooit mag je een straat bouwen. Als je iets gebouwd hebt verdien je punten. Wie aan het eind het meeste punten verdient heeft, heeft het spel gewonnen.

Spelverloop

De speler begint met het gooien van de dobbelstenen. Hij mag maximaal 3 keer gooien. Dan mag hij met de gegooide grondstoffen beginnen te bouwen. Vervolgens noteert hij zijn verdiende punten en is de volgende speler aan zet.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Op je speelveld kun je precies zijn wat voor een grondstoffen je nodig hebt om iets te kunnen bouwen. Het is mogelijk om in 1 beurt meerdere dingen te bouwen. Wannneer je niks hebt kunnen bouwen in je beurt moet je een kruis invullen op je speelveld, elk kruis telt op het einde van het spel voor 2 strafpunten.

De bouwregels :

Straat : een straat kost aan grondstoffen 1 leem en 1 hout en is altijd 1 punt waard. De eerste straat is al gebouwd op je speelveld en is helemaal gratis. De straten moeten in volgorde gebouwd worden. Het is niet toegestaan om geisoleerde straat te bouwen op je veld.

Dorp : een dorp kost 1 hout, 1 leem , 1 graan en 1 wol. Een dorp moet altijd grenzen aan 1 of meerdere gebouwde straten. Dorpen moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Stad : een stad kost 3 erts en 2 graan. Een stad moet altijd grenzen aan een of meerdere gebouwde straten. De steden moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Ridder : een ridder kost 1 graan, 1 wol en 1 erts. De ridders moeten in oplopende volgorde gebouwd worden.

Grondstofjoker

Je mag tijdens het spel elke ridder die je gebouwd hebt 1 keer als Joker inzetten. Kies een gebouwde ridder. zet een kruisje door zijn grondstofsymbool en draai de dobbelsteen naar de grondstofsoort van de gekozen ridder. Bij de 6e ridder mag je elke grondstofsoort kiezen. Je mag meerdere per beurt inzetten.

Wanneer het dobbelresultaat vaststaat, mag je 2 gegooide goudstukken omnruilen voor 1 andere soort grondstof. Draai 1 goudstuk naar de gekozen grondstofsoort en leg de dobbelsteen met het 2e goudstuk even aan de kant.

Einde van het spel

Wanneer iedere speler 15 keer gegooit heeft zijn alle 15 velden van het scorespoor ingevuld en is het spel voorbij. De spelers tellen nu hun punten op en trekken steeds 2 punten af voor elk kruis. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Kolonisten van Catan

Het spel lijkt een beetje op Yahtzee. - 75%
Het spel is klein en dus makkelijk mee te nemen op vakantie. - 92%
Een echte must have voor de fans van Kolonisten van Catan en voor afwisseling van andere dobbelspellen. - 61%

76%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.56 ( 6 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?