Speluitleg Wie is de ezel? – Spelregels Wie is de ezel?

Filter
show all (18)
Poker (11)
Kaartspellen (12)

Speluitleg Wie is de ezel?

Wie is de Ezel is een kaartspel voor minimaal 3 personen en maximaal 12 personen. Het spel is voor 8 jaar en ouder. Het doel van Wie is de ezel is zo snel mogelijk je kaarten weg te spelen. De kaarten in de handen van alle andere spelers leveren strafpunten op. De ezelkaart is de gevaarlijkste kaart in het spel.

Speel hier je Favorite Game

Kaarten en spelers

Vooraf wordt er bepaald wie de punten bijhoudt, dit kan bijvoorbeeld diegene zijn die het slecht een ezel kan imiteren. Vervolgens wordt de ezelkaart even uit het spel gehaald en wordt er gekeken met hoeveel kaarten er gespeeld moet worden. Vervolgens wordt er afgesproken hoeveel spellen er gespeeld worden.

  • 03 spelers – 13 kaarten per speler
  • 04 spelers – 13 kaarten per speler
  • 05 spelers – 13 kaarten per speler
  • 06 spelers – 13 kaarten per speler
  • 07 spelers – 13 kaarten per speler
  • 08 spelers – 13 kaarten per speler
  • 09 spelers – 12 kaarten per speler
  • 10 spelers – 11 kaarten per speler
  • 11 spelers – 10 kaarten per speler
  • 12 spelers – 09 kaarten per speler

Wanneer er 3 spelers zijn wordt er dus met 39 kaarten gespeeld, dit is zonder de ezelkaart. De ezelkaart wordt weer tussen de 39 kaarten gestopt en vervolgens worden de kaarten geschud en 1 voor 1 uitgedeeld aan de spelers.

Ezelkaart

De speler die de ezelkaart in handen heeft gekregen mag het spel beginnen. Hij speelt dan 1 of meerdere kaarten met een gelijke waarde. De volgende speler aan zet is diegene die links van de startspeler zit. Deze speler moet dan verhogen of passen. Verhogen wilt zeggen dat hij evenveel kaarten als de vorige speler moet spelen alleen moeten deze kaarten een hogere waarde hebben. Hij mag passen als hij geen kaarten kan of wilt spelen.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Alle kaarten die gespeeld worden, worden open op tafel neergelegt. Wanneer alle spelers een keer aan de beurt zijn geweest is een ronde afgelopen. Alle gespeelde kaarten worden dan opzij gelegt en doen niet meer mee in het spel. De speler die in een ronde de kaarten met de hoogste waarden gespeeld heeft is de startspeler in de volgende ronde. Er zit ook een Joker in het spel deze kan elke andere kaart vervangen.

De ezelkaart kan alleen door de startspeler worden opgelegt. Als je de ezelkaart in bezit hebt maar je bent niet de startspeler dan zul je moeten wachten met het opleggen van de ezelkaart totdat je wel de startspeler bent. Als je de ezelkaart oplegt dan wordt de ezelronde gespeeld. De andere spelers moeten dan allemaal 1 kaart opleggen en diegene die de hoogste kaart legt moet alle gespeelde kaarten in handen nemen. De ezelkaart staat voor 0 punten.

Einde spel

1 spel is afgelopen wanneer er minimaal 1 speler geen kaarten meer in handen heeft. De andere spelers tellen dan de punten van de kaarten die ze nog in handen hebben op, deze tellen als strafpunten. De speler die de punten bijhoudt schrijft na elk spel de strafpunten van de spelers op.

De ezelkaart stasat voor 20 punten en de Joker voor 14. De rest van de kaarten hebben de waarde wat op de kaart afgebeeld staat. Als het vooraf afgegesproken aantal spellen gespeeld is wordt er gekeken naar de speler die de minste strafpunten gekregen heeft. De speler is dan de winnaar!

Nieuws

Nintendo lanceert de nieuwe Switch in zomer 2019
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Volgens een rapport van Wall Street Journal is Nintendo van plan de Switch nieuw leven in te blazen om ervoor te zorgen dat het succesvolle verkoopsucces van zijn hybride home-handheldconsole een vervolg krijgt. Deze strategie van...
EA Games lanceert het Origin Access Premier abonnement
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Vandaag zal EA Games onder de naam ‘Origin Access Premier’ zijn abonnementsservice voor onbeperkt videogames spelen lanceren. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week verklaarde CFO Blake Jorgensen dat EA deze...
De gratis games voor PlayStation Plus abonnees in juli
Redactie - Speluitleg.com
July 9, 2018
Redactie - Speluitleg.com
July 9, 2018
Zoals elke maand zijn ook nu weer een aantal videogames gratis te downloaden als je een PlayStation Plus-abonnee bent. Deze maand zijn er 6 verschillende videogames beschikbaar voor de drie PlayStation platformen beschikbaar. Play...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Wie is de ezel?

het is een van de weinige kaartspellen die je met zoveel mensen kan spelen (12) - 93%
De grote dalmuti en Gang of four lijken op Wie is de ezel? maar hebben andere regels en manier van spelen. - 72%
Het spel komt uit 2004 waardoor het te koop is voor een lage prijs, leuk voor op vakantie of gewoon thuis. - 85%

83%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.59 ( 9 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?