Speluitleg Zenuwen – Spelregels kaartspel Zenuwen

Speluitleg en spelregels Zenuwen

Zenuwen is een kaartspel voor mensen met een snel reactievermogen. Zenuwen wordt ook wel Witte MuizenStressen of Speed genoemd. Het spel is bedoeld voor twee of meer personen, en het doel is om zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te raken.

Voor iedere 2 spelers wordt er 1 kaartspel gebruikt. Bij 6 spelers worden er dus ook 3 kaartspellen te gebruiken.

Speel hier je Favorite Game

Spelverloop

Alle kaarten worden geschud en verdeeld onder de spelers. Elke speler maakt nu 5 gesloten patience stapels van zijn kaarten, waarbij de bovenste kaart wordt omgedraaid zodat deze zichtbaar wordt. De kaarten moeten tijdens het hele spel steeds zichtbaar blijven.

De kaarten worden dus op deze manier neergelegd:

    • 1 kaart              2 kaarten                 3 kaarten               4 kaarten                5 kaarten

2 kaarten met dezelfde waarde mogen op elkaar worden gelegt zodat er een nieuwe kaart omgedraaid kan worden.

Alle overige kaarten worden gesloten op een stapeltje op tafel gelegd, dit wordt dan de stock genoemd. Iedere speler heeft zijn eigen gesloten stapeltje. Iedereen draait de bovenste kaart van zijn stapeltje om en dan kan het spel beginnen.

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk kaart van groot naar klein of van klein naar groot boven op de omgedraaide kaarten van de stapeltjes legt. De kaarten moeten wel opeenvolgend zijn.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Een aantal voorbeelden :

  • 2-3-4-5-6-7.
  • 3-4-5-4-3-4-5.
  • 8-9-10-boer.
  • 4-3-2-Aas-Koning.

Wanneer niemand meer kan aanleggen, draait iedere speler de volgende kaart van zijn stapel open en worden de kaarten daar weer aangelegt.

Belangrijke regel :

Het kaartspel Zenuwen is een spel zonder beurten, leg dus zo snel mogelijk je kaarten op voordat een andere speler je voor is! Een ronde is afgelopen wanneer een speler al zijn kaarten kwijt is, behalve zijn stock. Dan moeten de spelers zo snel mogelijk op een stapeltje met zojuist gespeelde kaarten slaan. Deze kaarten worden dan aan de speler zijn stock toegevoegd. Alle spelers maken nu weer 5 patience stapeltjes met hun kaarten en de rest wordt weer op tafel gelegt.

Het kan zo zijn dat de speler die al zijn kaarten als eerst had uitgespeeld eindigt met het grootste stapeltje kaarten van de tafel, omdat andere spelers hem voor waren met slaan.

Tip : Sla altijd op het kleinste stapeltje kaarten, zodat er minder kaarten aan je stock worden toegevoegd. Je moet natuurlijk zo snel mogelijk al je kaarten zien kwijt te raken.

Je bent de winnaar van het spel als je na het maken van je vijf patience stapeltjes geen kaarten meer over hebt en de ronde die er gespeeld wordt wint. Je slaat dan op een leeg stapeltje kaarten (niet bestaand stapeltje kaarten). De speler is dan al zijn kaarten kwijtgeraakt en heeft het spel gewonnen.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Sinds 2017 is Nederland bekend geworden met de fidget spinner. Het is een kleine gadget dat eruit ziet als een werper met drie spaken. Iedere spaak heeft een rond gat, die gebruikt kan worden om de fidget spinner te bewegen. Voor ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Zenuwen

Zenuwen verscheen voor het eerst in de jaren 60 - 70%
Een ander kaartspel waar je reactievermogen voor nodig hebt is: Meppen. - 89%
Zenuwen heeft wat weg van het kaartspel: Skip-Bo - 87%

82%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.86 ( 17 stemmen)

Kaartspellen spelen

Pol

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 1736.

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?