Speluitleg Backgammon – Spelregels Backgammon – Uitleg Backgammon

Wat is Backgammon?

Ben jij het snelst aan de overkant? Het is een race tegen de klok waarbij de dobbelstenen erg belangrijk zijn. Als jij je 15 stenen het eerst aan de overkant hebt dan heb jij gewonnen.

Speel hier je Favorite Game

Speluitleg Backgammon

Backgammon is waarschijnlijk het oudste spel wat wij nog kennen. Waarschijnlijk is het ontstaan in Irak en Iran, duizenden jaren geleden. Het spel was niet meteen wat het nu is, in de loop der jaren is er veel veranderd aan het spel en is het uitgegroeid tot het spel wat wij nu kennen. De Grieken, Egyptenaren en de Romeinen speelden het spel ook al. Zelfs Plato heeft het spel gespeeld en een keer genoemd en vermeldde erbij hoe populair het spel toen al was.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

In 1920 werden er meer gegevens van Backgammon bekend en werd de verdubbeling dobbelsteen erbij bedacht met de waarde van 2,4,8,16,32 en 64 . Het spel werd nog verder uitbedacht in 1931 in de Verenigde staten. In de daarna komende 40 jaar nam de populariteit van het spel weer wat af maar in de jaren 70 werd het spel weer steeds meer gespeeld. Vervolgens zakte de populariteit weer enigszins, maar met de komst van het internet werd het spel opnieuw populair. Er kwamen vele verschillende versies van Backgammon uit en mensen begonnen het spel in 2008 weer veel online te spelen. Op het moment is dat nog steeds zo. Backgammon is weer helemaal terug!

Doel en Regels van Backgammon

Backgammon is een spel voor 2 spelers. Het is een race waarin al je 15 stenen zo snel mogelijk in een andere richting naar de overkant moeten komen. Door met een dobbelsteen te gooien wordt er bepaald hoeveel plaatsen je met 1 steen vooruit mag. Alleen de losse stenen kunnen door je tegenstander geslagen worden.

Dit is het gevaar in het spel. Het speelbord bestaat uit vier kwadranten en zes driehoeken. Elk ”punt” wordt becijferd met een nummer. Beiden spelers hebben bij aanvang vijftien schijven die in vieren verdeeld worden. vijf schijven op punt zes, 3 schijven op punt 8, vijf schijven op punt dertien en twee schijven op punt vierentwintig. Een speelrichting hoeft niet het hele spel hetzelfde te zijn dit kan gedurende het spel ook veranderen.Het is de bedoeling om de schijven zo snel en zo goed mogelijk van het bord te verwijderen.

De ene speler gaat met zijn stenen tegen de richting van de klok in en de andere speler met de klok mee. De bedoeling is om ook een ”Gammon” te winnen. Dan kun je twee keer de inzet winnen en meer schijven en meer punten. Ook is het mogelijk om een ”Backgammon te winnen van drie keer de inzet. Het verplaatsen van de schijven gaat met 2 dobbelstenen, deze zijn dus dubbel zoveel waard qua telling. Er is een puntentelling en er zijn 3 soorten qua punten tellen. Je kunt 1 punt verdienen als je tegenstander zelf ook al bezig was met het verwijderen van zijn schijven.

Je kunt twee punten krijgen als al jouw schijven van het bord zijn en alle schijven van de tegenstander nog op het bord liggen. Dit wordt een ”Gammon” genoemd. Je krijgt 3 punten als je een ”Backgammon” hebt gehaald. Dan heeft je tegenstander nog schijven op de balk liggen. Het is een strategisch spel wat best nog weleens moeilijk kan zijn. Het spel is online gratis en ook voor echt geld te spelen.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over backgammon

Backgammon is heel populair in Turkije. - 84%
In de beeldende kunst is het triktrakspel het symbool van de luiheid. - 58%
Een backgammon computer programma is zo goed dat het professionele spelers kan verslaan. - 92%

78%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.53 ( 8 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?