Speluitleg Duizenden – Spelregels Duizenden

Benodigdheden Duizenden

Het spel Duizenden is een kaartspel en dat is geschikt voor vier spelers. Het doel van dit spel is dat je als eerste 1000 punten gaat halen. Een andere naam voor dit spel is ook wel zwarte wijven of schoppenvrouwen. Je kunt het spel met vier mensen individueel spelen maar je kunt er ook voor kiezen om 2 teams te vormen.

Speel hier je Favorite Game

Benodigdheden kaartspel Duizenden

Als je het kaartspel Duizenden wil spelen heb je
twee stokken kaarten nodig:

 • Pen

 • Papier

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Het begin van kaartspel Duizenden

Om het spel Duizenden te beginnen worden er aan elke speler 13 kaarten gedeeld. De overige kaarten worden  gesloten en op een stapel gelegd. De bovenste kaart wordt dan omgedraaid en naast de gesloten stapel neergelegd. Een spel Duizenden bestaat uit rondes. Een ronde is afgelopen wanneer een speler geen kaarten meer heeft. Er wordt dan een nieuwe ronde gespeeld. Elke ronde word door een andere speler begonnen. Het spel is afgelopen wanneer een speler 1000 of meer punten behaald heeft.

Spelverloop van kaartspel Duizenden

De eerste ronde van het spel Duizenden wordt begonnen door de opengedraaide kaart te pakken of je neemt een gesloten kaart van de stapel. Het is de bedoeling dat je setjes gaat vormen die je op tafel kunt leggen. Setjes worden gevormd door drie of meer kaarten van dezelfde waarde maar andere kleuren bijvoorbeeld een harten vijf, een schoppen vijf en een klaveren vijf.

In tegenstelling tot bij Jokeren is het ook toegestaan om bij een setje van 3 kaarten of meer van dezelfde waarden 2 kaarten van dezelfde kleur te gebruiken bijvoorbeeld schoppen vijf, schoppen vijf, harten vijf. De laatste manier om setjes te vormen is met 3 of meer kaarten van oplopende volgorde bijvoorbeeld Aas, twee, drie, vier. Als dat zo is dan mag je de setjes open op tafel neerleggen.

Alleen in de eerste beurt is het toegestaan om met slechts een set van 3 op tafel te komen. In de volgende beurten is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk kaarten op tafel kwijt raakt, door meerdere setjes te vormen van 3 of meer, of door kaarten aan te leggen bij setjes die al op tafel liggen. Een speelbeurt eindigt met het weggooien van 1 kaart op de open stapel.

Dan is het aan de anderen om een kaart te pakken en te kijken of zij een of meer setjes van drie of meer neer kunnen leggen. Kaarten aanleggen mag alleen bij je eigen setjes. Het is niet toegestaan om aan te leggen bij setjes van de andere spelers. Daar zijn 2 uitzonderingen voor.

 • Wanneer een andere speler een joker bij een set heeft liggen, en jij kunt deze aanpassen met de kaart waar de joker voor staat dan mag je de joker nemen.
 • Wanneer je in teams speelt mag je naast bij je eigen setjes, wel aanleggen bij de setjes van de speler in jouw team.

Elke speelbeurt word begonnen met het pakken van een kaart van de gesloten stapel of de gehele open stapel. Wanneer je dit gedaan hebt mag je setjes op tafel leggen of kaarten aanleggen.

Bijzondere kaarten van Duizenden

Er zijn een aantal bijzondere kaarten bij Duizenden:

 • De joker mag gebruikt worden in plaats van een andere kaart. Als je deze open op tafel hebt neergelegd dan mogen andere deze pakken als zij de kaart kunnen neerleggen waar de joker voor staat en zij pakken dan de joker. In de eerste beurt mag de joker niet gebruikt worden.
 • De aas mag gebruikt worden als hoogste of als laagste kaart. Je mag hem gebruiken bij Aas, twee, drie maar ook bij de Vrouw, Heer, Aas.
 • De schoppenvrouw mag je tijdens het spel niet weggooien op de stapel, alleen wanneer de kaart in de laatste ronde en als laatste kaart getrokken wordt. Wanneer je de schoppenvrouw in een set op tafel hebt liggen is zij 100 punten waard. Maar wanneer je haar in de hand hebt nadat een ronde is afgelopen is zij 200 minpunten waard.

Andere Bijzonderheden

Je mag ook niet op ieder moment een kaart van de open stapel pakken in plaats van een gesloten kaart. Als je een kaart van de open stapel wil pakken dan moet je of minimaal drie kaarten in je handen hebben waarvan twee bijbehorende kaarten of je moet 1 kaart in de hand hebben en de kaart die je van de open stapel wilt nemen moet aangesloten kunnen worden op de door jezelf uitgelegde setjes kaarten.

Wanneer je echter de bovenste kaart van de open stapel wil gebruiken dan moet je wel het hele stapeltje kaarten te pakken.
Wanneer iemand geen kaarten meer heeft is de ronde afgelopen en worden de punten geteld. Iedereen telt zijn of haar eigen punten van de setjes die op tafel liggen. De waarde van de kaarten die je nog in je hand hebt trek je daar vanaf.De punten worden opgeschreven en er word een nieuwe ronde gespeeld, tot een speler 1000 of meer punten heeft. Wanneer dit het geval is is het spel Duizenden afgelopen.

De puntentelling van Duizenden

 • De twee tot en met de negen zijn ieder vijf punten waard.
 • De 10, boer, vrouw en heer zijn tien punten waard
 • De aas is 20 punten waard
 • De joker is 25 punten waard
 • De schoppenvrouw is 100 punten waard op tafel, en 200 minpunten in de hand.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over duizenden

duizende staat ook wel bekent als schoppen vrouwen of zwarten wijven - 75%
de schoppenvrouw is de belangrijkste kaart in het spel - 80%
een potje duurt gemiddeld een half uur - 85%

80%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.85 ( 16 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?