Speluitleg Galgje – Spelregels Galgje

Speluitleg Galgje

Het spel Galgje kennen we allemaal van naam en veel mensen hebben het wel eens gespeeld. Ook veel kinderen spelen Galgje, soms uit tijdverdrijf, maar ook op school wordt het gedaan om de woordenschat uit te breiden!

Speel hier je Favorite Game

Wat is Galgje?

Bij het spel Galgje gaat het er om dat je het woord gaat raden dat diegene heeft genoteerd (maar wat je niet kan zien). Je gaat losse letters raden. Je mag maar een beperkt aantal fouten maken. Als je een fout maakt dan wordt een streepje van de galg getekend.

Daaraan komt een mannetje te hangen, per fout wordt het mannetje zichtbaar en wanneer hij helemaal zichtbaar is heb je verloren. De galg bestaat vaak uit een aantal onderdelen, deze kun je van tevoren afspreken, gemiddeld bestaat hij uit tien onderdelen. Dat wil zeggen dat je dus na tien fouten de galg en het mannetje zichtbaar hebt en dan heb je verloren, probeer dus binnen die tien keer het woord te raden.

Edities van Galgje

Galgje kan online worden gespeeld, je kunt het ook op papier doen. In de speelgoedwinkel kun je ook edities van het spel Galgje kopen. Maar met pen en papier ben je er ook. Je kunt het spel Galgje dan ook spelen waar je ook bent, als je maar pen en papier bij de hand hebt.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

De opzet van Galgje

De eerste speler is de uitdager, deze speler neemt een woord in gedachten en zet een rijtje neer met stippen (iedere stip staat voor een letter). Heb je het woord hond in je hoofd, dan zet je dus vier stippen neer. De tweede speler noemt een letter, als deze letter voorkomt in het woord dan wordt de letter op de stip neergezet, komt deze niet voor, dan wordt er een onderdeel van de galg getekend.

Als je het voor de tweede speler gemakkelijker wilt maken dan mag je de letters, die geraden zijn, noteren. Dan kan diegene geen dubbele letters noemen. Als je het moeilijker wilt maken dan kun je het diegene zelf laten onthouden. Als je het woord snel raadt en de galg is nog niet compleet dan win je het spel Galgje. Maar staat de galg er helemaal, dan heb je verloren.

Het spel kan door meerdere personen worden gespeeld. Je kunt dan in een team spelen of je gaat om de beurt een letter raden. Op scholen wordt het spel Galgje bij taallessen veel gebruikt. De te raden woorden bij Galgje mogen niet meer dan zestien letters bevatten.

De galg

Als je een constructie aanhoudt van maximaal tien fouten, dan bestaat de galg uit vier stukken, je hebt de bodem met een verticale paal, dan een horizontale paal, een dwarsbalk en een touw. Het mannetje bestaat dan uit zes stukken, een hoofd, een lichaam, een linker arm, een rechter arm en een linker been en een rechter been. Er zijn altijd meer variaties mogelijk.

Je kunt er altijd meer onderdelen bij tekenen. De galg kan een hoed op krijgen, schoenen aan, allemaal aspecten die je er zelf bij kunt bedenken, maar dit bespreek je vooraf wel altijd. Je kunt het ook lastiger maken en een galg maken met bijvoorbeeld acht onderdelen en dan kun je de benen in één beurt tellen en de armen ook.

Nieuws

Niels
December 3, 2018
Officieel zou de Sony Playstation Classic op 3 december 2018 gelanceerd worden. Echter blijken al een paar gelukkige mensen in het bezit te zijn van deze nieuwe spelconsole van de gaming gigant. Het blijkt dat een aantal retailers...
Nintendo lanceert de nieuwe Switch in zomer 2019
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Volgens een rapport van Wall Street Journal is Nintendo van plan de Switch nieuw leven in te blazen om ervoor te zorgen dat het succesvolle verkoopsucces van zijn hybride home-handheldconsole een vervolg krijgt. Deze strategie van...
EA Games lanceert het Origin Access Premier abonnement
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Vandaag zal EA Games onder de naam ‘Origin Access Premier’ zijn abonnementsservice voor onbeperkt videogames spelen lanceren. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week verklaarde CFO Blake Jorgensen dat EA deze...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Galgje

De oorsprong van galgje is niet bekend. - 75%
Galgje word vaak op scholen gedaan, zo leren kinderen goed woorden te spellen. - 56%
Galgje kwam voor als spelletje in het programma - 85%

72%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.97 ( 12 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?