Speluitleg Kruiswoordpuzzels – Spelregels Kruiswoordpuzzels

speluitleg kruiswoordpuzzels

Kruiswoordpuzzels worden veel gespeeld door jong en uit. We kunnen het ook wel kruiswoordraadsels noemen. Dit is een unieke manier van puzzelen, het is erg populair en je vindt er steeds meer in kranten en tijdschriften. Ook online kun je ze spelen en je kunt een puzzelboekje kopen waar veel kruiswoordpuzzels in staan.

Speel hier je Favorite Game

speluitleg kruiswoordpuzzels

Bij de kruiswoordpuzzels is het de bedoeling dat je in vakjes letters van woorden in gaat vullen zodat de puzzel op wordt gelost. De antwoorden worden vaak gegeven aan de hand van een omschrijving. Deze zijn genummerd. In de puzzel zie je dan nummers staan en dan weet je welke omschrijving waarbij hoort en waar je het antwoord in moet vullen. Tel altijd het aantal letters voordat je het antwoord in gaat vullen, soms zijn er meerdere antwoorden mogelijk. Het woord moet natuurlijk wel passen in het beschikbare aantal hokjes van de kruiswoordpuzzel.

De Italiaanse kruiswoordpuzzel

Bij de Italiaanse kruiswoordpuzzels kunnen de woorden horizontaal en verticaal in worden gevuld. Je zien dan ook zwarte vakjes voor en na het woord staan. Op deze manier weet je waar een woord begint en eindigt. De zwarte vakjes zijn vaak een symmetrisch patroon. Dit hoeft uiteraard niet bij alle kruiswoordpuzzels zo te zijn. De witte vakjes moeten aaneengesloten zijn.

Bedenker kruiswoordpuzzels

De Engelsman Arthur Wynne heeft in 1913 de kruiswoordpuzzels bedacht. In de New York World (een krant) werd de eerste kruiswoordpuzzel geplaatst en hij was hiervan de redacteur. Je ziet dat de kruiswoordpuzzels dus al een hele poos gemaakt worden.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Varianten kruiswoordpuzzels

Er zijn diverse soorten kruiswoordpuzzels, maar er zijn ook varianten op gemaakt. Een daarvan is een cryptogram. Dit is een kruiswoordpuzzel waarbij de oplossing aan de hand van een cryptische omschrijving gevonden moeten worden. Dit kan moeilijk zijn maar je kunt het ook langzaam opbouwen van gemakkelijk naar moeilijk.

Er betsaat ook een Zweedse puzzel. Deze heeft dezelfde werking als de gewone kruiswoordpuzzels. De omschrijvingen worden bij de Zweedse puzzel in het diagram ingevuld, daarnaast staat een pijltje dat naar de juiste plek verwijst. Dan is er nog een doorloper, een andere variant op de kruiswoordpuzzels. Er staan geen zwarte vakjes in het diagram. De woorden moeten in een regel of een kolom achter elkaar worden ingevuld. De omschrijvingen worden ook op deze manier weergegeven. Er wordt niet aangegeven hoelang de woorden zijn.

Hoe worden kruiswoordpuzzels gemaakt?

Er komen iedere dag weer nieuwe kruiswoordpuzzels bij. Deze worden gemaakt aan de hand van volautomatische computerprogramma’s. De meeste boekjes die gedrukt worden, zijn dan ook met een druk op de knop gemaakt. De moeilijkheidsgraad van de kruiswoordpuzzels wordt aangegeven met sterren of stippen. Nul is het gemakkelijkste en zeven of acht is het moeilijkste.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Kruiswoordpuzzels

Er zijn verschillende varianten die net ietsje anders werken. - 72%
Tegenwoordig zijn individuele puzzelmakers zeldzaam, grote bedrijven hebben de markt in handen. - 60%
Bijna alle kruiswoord puzzels die je nu kan maken, zijn met de computer ontwikkelt. - 94%

75%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.52 ( 9 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?