Speluitleg Levensweg – Spelregels Levensweg

Benodigdheden Levensweg

Het spel Levensweg wordt vaak vergeleken met ganzenbord. Je gebruikt een plastic autootje en daarmee bewandel je je levensloop op het Levensweg speelbord.

Speel hier je Favorite Game

Het begin van Levensweg

Een roze staafje geeft aan dat je een vrouwtje bent en een blauw staafje staat voor een mannetje. Je gaat om de beurt draaien aan het rad van fortuin, dit is de draaischijf. Hier staan de cijfers een één tot en met een tien op. Het cijfer dat je hebt gedraaid geeft aan hoeveel vakjes je vooruit mag. Meestal staan er aanwijzingen op de vakjes, deze moet je opvolgen. Maar het kan ook zijn dat je ergens moet stoppen. Het doel is dat je met zoveel mogelijk geld het einde van het spel bereikt.

Bij het begin van Levensweg heeft iedereen een autootje met een eigen poppetje erin. De jongste speler mag beginnen. Je laat het rad om de beurt draaien en dan verplaats je jezelf over het speelbord. Onderweg moet je doen wat er op het kaartje staat. Je moet in het begin meteen een keuze maken, ga je naar de universiteit of ga je meteen een carrière beginnen? Als je op een groen vakje komt waar salaris op staat dan krijg je je salaris.

Belasting betalen doe je wanneer je op een belastingvakje komt. Als je op een vakje komt met het woord Levensweg dan krijg je een levensteken. Dit kaartje mag je niet omdraaien dat moet geheim blijven. Je moet stoppen bij een rood stopbord en doen wat er op het vakje staat. Geld verdienen kan met investeringen, bijvoorbeeld door aandelen te kopen en je kunt geld besparen door een verzekering af te sluiten voor je huis of auto. Als je eenmaal bij de finish aan bent gekomen dan kies je waar je na je pensioen verder wilt leven. Je contante geld tel je op en de waarde van de levenstekens moeten ook geteld worden.

Je komt er dan achter wie gewonnen heeft: namelijk de rijkste spelers. De instructies van hierboven worden hieronder uitgebreid uitgelegd.

Spelverloop Levensweg

Als je bij de universiteit start, dan zet je de auto daar neer. Je leent dan 40.000 euro en dan vraag je de bankier om twee leningen, je krijgt dan geen contant geld. Het geld is om studiekosten te betalen. Leningen worden afgelost wanneer je aan het spelen bent. Je draait aan het rad, je verplaatst de auto een aantal vakjes. Dan stop je als je het vakje carrière kiezen bereikt. Daar ga je ook stoppen wanneer je nog meer vakjes hebt om je te mogen verplaatsen.

Je start bij carrière, daar zet je de auto neer en dan vraag je aan de andere speler om een waaier te maken van de kaarten die horen bij de carrière. Je kiest een kaart en dat is dan jouw carrière (staat er universiteit vereist, dan pak je een andere). Je trekt meteen een salariskaart en dat is dan jouw salaris. Beide kanten leg je met de goede kant omhoog voor je op tafel. Draai dan aan het rad en verplaats het aantal vakjes dat is aangegeven.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

De kleur oranje wil zeggen doe wat er op het vakje staat, blauw wil zeggen dat je moet doen wat er op het vakje staat als je dat wilt. Groen wil zeggen salaris, je krijgt je salaris. Rood wil zeggen dat je moet stoppen ook als je nog verder kunt. In totaal zijn er drie rode vakjes op het speelbord:

Carrière kiezen: Heb je gestudeerd aan de universiteit? Kies dan je kaart. Een speler maakt een waaier en je trekt een kaart, kies er drie. Bekijk ze en kies welke je wilt hebben. Dan trek je drie salariskaarten, je kiest welke je wilt. De kaarten die zijn gekozen leg je met de goede kant naar boven en dan draai je aan het rad en verplaats je de auto.

Trouwen: Je neemt nu een levensteken. Je zet een mannetje of een vrouwtje in de auto. Draai dan aan het rad en loop verder.

Huis kopen: Een andere speler maakt een waaier van de eigendomsakten. Je kiest er een en dan betaal je de bank. Dan neem je een lening als je niet genoeg geld hebt. Daarna draai je aan het rad en je gaat door. Als je je huis wilt verzekeren kan dat ook.

De carrièrevakjes in het spel

Kom je op een vakje uit met een symbool van de carrièrekaart? Dan moet je de kosten voor dat vakje betalen aan diegene die die carrière heeft.

Levenswegvakjes

Kom je op een vakje met het woord Levensweg dan moet je een levensteken van de stapel pakken. Je mag het kaartje niet bekijken. Deze zijn geheim tot aan het einde van het spel. Zijn de kaartjes naarmate het spel vordert op? Dan mag je deze stelen bij andere spelers.

Je kunt van carrière wisselen, als je eindigt in de midlifecrisis kan dan bijvoorbeeld of wanneer je ontslagen wordt. Je neemt dan een nieuwe kaart. Er zijn ook baby’s die je kunt adopteren en zelf kunt krijgen. Een blauw pinnetje is een jongetje en een roze pinnetje is een meisje.

Je moet aan het begin van een willekeurige beurt 50.000 euro betalen aan de bankier en dan kies je een aandeel uit de stapel. Iedereen mag maar één aandeel in zijn of haar bezit hebben. Als iemand het getal op jouw aandeel draait, dan krijg je 10.000 euro van de bank. Kom je op het vakje topdag van de beurs dan mag je gratis een aandeel pakken ook wanneer je er al een hebt. Kom je op het vakje beurskrach dan ben je aandeel kwijt. Dan mag je aan het begin van de nieuwe beurt een nieuw aandeel kopen.

Als het nodig is kun je geld lenen bij de bank. Een lening heeft een waarde van 20.000. Ben je aan de beurt? Dan mag je leningen aflossen bij de bank. Je moet dan het geleende bedrag betalen en 5.000 euro extra aan rente. Ga je met pensioen? Dan moeten niet afgeloste leningen in één keer aan de bank worden voldaan.

Er kan een verzekering worden afgesloten voor de auto. Dan betaal je de bankier aan het begin van een beurt 10.000 euro en dan neem je een verzekeringspolis. Kom je dan op een vakje dat de auto is beschadigd dan hoef je niet te betalen. Er kan ook een inboedelverzekering worden gekozen. De bank moet je dan het bedrag betalen dat op de eigendomsakte staat. Je neemt dan een verzekeringspolis.

Als je bij pensioen bent aangekomen dan moet je stoppen je legt dan je carrièrekaart, salariskaart, eigendomsakten en verzekeringspolissen terug, maar let op je aandeel mag je houden. Je betaalt dan je onafgeloste leningen terug aan de bank. Je kunt kiezen waar je na je pensioen wilt leven: in de Miljonairsvilla of in het Landhuis.

Is iedereen met pensioen? Dan tellen eerst de spelers bij de Miljonairsvilla hun geld. Ben jij de rijkste? Dan krijg je de vier levenstekens. Gelijkspel? Dan krijg je er ieder twee. Nu tellen de spelers bij het Landhuis het geld. Je draait dan je levenstekens om en je kijkt hoe je hebt gepresteerd. Vergelijk de bedragen met elkaar en diegene die het meeste heeft, heeft gewonnen.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Levensweg

Levensweg lijkt op ganzenborden en monopoly in een spel. - 75%
De levensweg is de geestelijke ontwikkelingsweg van het levende, de geest. - 80%
Er is een uitbreidings-pakket voor de Sims 3 met dezelfde naam. - 85%

80%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.21 ( 9 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?