Speluitleg Mahjong – Spelregels Mahjong

speluitleg Mahjong online

Het Puzzelspel Mahjong is ook een echt gezelschapsspel dat wereldwijd gespeeld wordt door mensen van alle leeftijden. Het doel van het Puzzelspel Mahjong is telkens 2 van dezelfde stenen wegspelen totdat het hele speelveld leeg is.

Speel hier je Favorite Game

speluitleg Mahjong online

Wanneer je het spel Mahjong online speelt dan speel je het meestal alleen. Het traditionele Mahjong spel is eigenlijk gemaakt om met 4 personen te spelen, de spelregels zijn dan heel anders. Het traditionele Spel kan ook aangepast worden om met 3 of zelfs 2 mensen te spelen. De meeste westerse mensen kennen het echte traditionele Mahjong spel niet. Het traditionele spel wordt gespeeld met 144 stenen.

Op de stenen staan verschillende afbeeldingen en ook elke afbeelding heeft zo zijn eigen score.

Wanneer je Mahjong online speelt is het is de bedoeling dat door het wegspelen van de stenen door het vormen van paren, een zo hoog mogelijke score wordt behaald. Door het aanklikken van steeds 2 dezelfde stenen zullen de stenen uit het speelveld verdwijnen. Het doel is dan ook om alle stenen weg te spelen. Wanneer er geen 2 dezelfde stenen meer zijn die je kunt wegspelen kun je shuffelen. Dit kost je wel punten. Alleen stenen die niet ingesloten liggen kun je wegspelen.

In het echt wordt Mahjong weer heel anders gespeeld, hiervoor willen we je graag doorverwijzen naar Wikipedia

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Het traditionele Mahjong spel werd midden 1800 uitgevonden in china. Waar het tot op de dag van vandaag nog steeds erg populiar is en nog erg veel gespeeld wordt. Het is het meest gespeelde spel ter wereld. Dit omdat het veel in china gespeeld wordt en china heel veel inwoners heeft. Maar ook in Japan en Korea wordt het populaire spel erg veel gespeeld. De naam Mahjong betekend in Nederland letterlijk kibbelende mus. De stenen worden ook wel tegels genoemd en werden vroeger van Ivoor gemaakt. Tegenwoordig zijn ze van plastic omdat de verkoop van ivoor nu verboden is. Mahjong wordt in Nederland vooral online gespeeld en niet in huiselijke kringen, zoals dat vooral in Westerse landen gedaan wordt.

Mahjong wordt ook veel op openbare plekken gespeeld zoals in parken en kroegen en zelfs in speciale Mahjong clubgebouwen. En er is nu zelfs een echte competitie. In 2002 werd het eerste WMK, ‘Wereld Mahjong Kampioenschap’ gehouden in Tokio. Inmiddels is het dus uitgegroeid tot een officieel erkende sport. Het spel is zo bekend en populair dat er in Aziatische landen zelfs Museums zijn over mahjong en er worden ook regelmatig films uitgebracht die over dit leuke spel gaan. De moderne versies zijn allemaal online te spelen en kun je allemaal alleen spelen. Het spel Mahjong is online gratis te spelen. Maar je kunt als je dat leuk vindt ook voor echt geld spelen. Wanneer je Mahjong voor echt geld speelt kun je ook echte leuke geldprijzen winnen.

Mahjong van zigiz

Het doel van het spel is om de mahjong stenen weg te spelen door het vormen van paren, en zo punten te verdienen.

Bij het begin van het spel kies je de startpositie waarin de 146 mahjong stenen op het speelveld komen te liggen. Je kunt kiezen uit de piramidevorm, het kruis of het kasteel.

De stenen zijn van de volgende soorten:

 • Getallen: 36 stenen
 • Bamboes: 36 stenen
 • Ringen: 36 stenen
 • Windrichtingen: 16 stenen
 • Draken: 12 stenen
 • Bloemen: 4 stenen
 • Seizoenen: 4 stenen
 • Slotjes: 2 stenen

Wanneer de stenen zijn neergelegd ga je de paren bij elkaar zoeken en speel je de stenen weg.

Stenen kunnen alleen weggespeeld worden wanneer deze ”vrij” liggen. Dit wil zeggen dat er minstens 1 lange zijde van beiden stenen vrij moet liggen. Wanneer dit het geval is klik je op beide stenen waarna deze zullen verdwijnen. Op de afbeeldingen hieronder zijn 2 voorbeelden te zien. De stenen op de eerste afbeelding liggen vrij en kunnen weggespeeld worden. Op de 2e afbeelding is te zien dat de draak in het midden niet vrij ligt. Het paar draken kan dus niet weggespeeld worden.

De 2 Slotjes in het spel kunnen niet weggespeeld worden. Je moet om de slotjes heen spelen. Met de shuffle functie kun je de slotjes wel van positie laten veranderen, zodat de stenen eromheen vrij komen te liggen.

Puntentelling

Hieronder zie je hoeveel punten bepaalde paren waard zijn:

 • Slotjes geen punten
 • Een paar getallen 10 punten
 • Een paar bamboes 10 punten
 • Een paar ringen 10 punten
 • Een paar windrichtingen 15 punten
 • Een paar draken 20 punten
 • Een paar bloemen 25 punten
 • Een paar seizoenen 30 punten
 • Een seizoen met bloem 40 punten, 50 punten, 60 punten en 70 punten

Voor elk paar seizoenen met bijbehorende bloem verdien je 40 punten. Wanneer direct na het vormen van een paar van een seizoen met bloem, nog een paar vormt met een seizoen en bloem verdien je hiervoor bonuspunten. Om de volle 40, 50, 60 en 70 bonuspunten te verdienen moet je alle 4 deze paren dus direct achter elkaar maken. Als dit niet het geval is is een paar van een seizoen en een bloem 40 punten waard.

In elk spel Mahjong zijn in totaal 1000 punten te behalen.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Mahjong

Mahjong word veel in aziatishe landen gespeeld zoals Japan, China en Korea. - 69%
Per land en plaats kunnen de regels van Mahjong anders zijn. - 88%
Er zijn veel variaties, dus het is handig dat alle spelers weten welke regels en toepassingen gelden. - 91%

83%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.27 ( 8 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?