Speluitleg en spelregels van het spel Rummikub

speluitleg rummikub

Het spel Rummikub wordt gespeeld met 106 stenen inclusief 2 jokers. Elke steen heeft een nummer, en de nummers lopen van 1 tot 13 in 4 verschillende kleuren namelijk zwart, rood, blauw en geel. Het spel kan gespeeld worden door 2 t/m 4 spelers. Het doel van het spel is zo snel mogelijk al je stenen kwijtraken.

Speel hier je Favorite Game

Spelregels

1. De stenen worden allemaal ongekeerd op tafel gelegd, door elkaar geschud en gerankschikt in stapeltjes van 7, dit is dan de pot. Iedere speler neemt dan om de beurt een steen en de speler met het hoogste nummer mag het spel dan beginnen. De geraapte stenen gaan terug in de pot. Er wordt met de klok mee gespeeld.

2. Elke speler moet 14 stenen rapen en zet ze dan op zijn rekje, zoveel mogelijk gerangschikt in series of rijtjes.
Een serie is minstens 3 stenen van dezelfde kleur met opeenvolgende cijfers. Bijvoorbeeld een gele 7, 8 en 9. Een serie kan uit een aantal stenen bestaan 1 t/m 13. De 13 vormt dan de afsluiting van iedere serie. Er mag geen 1 meer aan toegevoegd worden.

Een rijtje is minstens 3 stenen met dezelfde cijferwaarde, maar in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld de gele, blauwe en rode 8. Een rijtje kan maximaal uit 4 kleuren bestaan omdat geen enkele kleur 2 keer in hetzelfde rijtje gebruikt mag worden.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

3. Het spel begint met dat iedere speler series of rijtjes van minstens 30 punten op tafel legt. Dit kan worden gedaan door 1 of meerdere series en of rijtjes van welke combinatie dan ook op tafel te leggen met een totaal puntenwaarde van minstens 30 punten. Wanneer een speler geen 30 punten op tafel kan leggen moet hij een steen uit de pot pakken. De volgende speler is dan aan de beurt. Wanneer er een joker in de aanvang- serie gebruikt wordt dan heeft deze de waarde van de steen waar hij voor in de plaats gelegt wordt. Als er eenmaal een aanvang serie gemaakt is door een speler kan die speler meteen of later 1 steen of meer bijleggen om zijn series of rijtje groter te maken, of om te manipulere, deze speler kan ook meteen een complete serie of rijtje van het rekje nemen en deze op tafel leggen. Wanneer de speler geen steen serie of rijtje kwijt wilt of kan dan moet hij een steen uit de pot nemen en dan is de volgende speler weer aan de beurt.

Let op : Het wordt een veld van series en rijtjes dus niet voor elke speler apart.

Manipuleren

Het Manipuleren van de series en rijtjes kan op de volgende manieren gedaan worden:

Bijleggen, van 1 of meerdere stenen van het rekje aan een serie of de 4e kleur aan een rijtje zoals 4, 5, 6 plus 7 of 10, 10, 10 plus 10.

Combineren, op de tafel ligt een serie van een blauwe 8, 9 en 10. Je hebt een blauwe 11, een zwarte 8 en een gele 8. Door het toevoegen van een 11 aan de series kun je de blauwe 8 wegnemen en een rijtje van 8, 8, 8 op tafel leggen.

Splitsen, er ligt een rode serie van 4, 5, 6, 7, 8 op tafel. Je hebt een rode 6 op je rekje. Je mag de serie opsplitsen om 2 rode series te maken van 4, 5, 6 en 6, 7, 8.

Puntentelling

Diegene die als eerst al zijn stenen heeft weggewerkt heeft het spel gewonnen. De punten op de stenen van de verliezers worden dan als strafpunten berekend. Iedere steen wordt berekend met de cijferwaarde die erop staat en de joker telt op het rekje voor 25 punten. De winnaar krijgt dan het totaal aantal strafpunten als pluspunten toegekent.
Dit zijn de spelregels van 1 variant van Rummikub. Ondertussen zijn er nog meerdere varianten van het spel Rummikub.

Nieuws

Niels
December 3, 2018
Officieel zou de Sony Playstation Classic op 3 december 2018 gelanceerd worden. Echter blijken al een paar gelukkige mensen in het bezit te zijn van deze nieuwe spelconsole van de gaming gigant. Het blijkt dat een aantal retailers...
Nintendo lanceert de nieuwe Switch in zomer 2019
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Redactie - Speluitleg.com
October 4, 2018
Volgens een rapport van Wall Street Journal is Nintendo van plan de Switch nieuw leven in te blazen om ervoor te zorgen dat het succesvolle verkoopsucces van zijn hybride home-handheldconsole een vervolg krijgt. Deze strategie van...
EA Games lanceert het Origin Access Premier abonnement
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Redactie - Speluitleg.com
July 30, 2018
Vandaag zal EA Games onder de naam ‘Origin Access Premier’ zijn abonnementsservice voor onbeperkt videogames spelen lanceren. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week verklaarde CFO Blake Jorgensen dat EA deze...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
July 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
June 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Rummikub

Rummikup was oorspronkelijk een kaartspel, maar werd veranderd omdat het makkelijker was. - 94%
Rummikup werd in de jaren 30 in Palestina ontwikkeld. - 75%
In 1983 werd het spel verkozen tot spel van het jaar. - 58%

76%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.98 ( 13 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?