Speluitleg Scrabble – Spelregels Scrabble

speluitleg scrabble

Bij het spel Scrabble is het de bedoeling dat je woorden gaat leggen met de letters die je krijgt in het begin en daarna oppakt. Je probeert dan zoveel mogelijk punten te scoren door een goed woord te leggen. Het is een letterspel en valt onder de bordspellen. Het spel kan gespeeld worden met twee tot en met vier spelers. De winnaar van het spel is diegene die de meeste punten heeft verzameld.

Speel hier je Favorite Game

Benodigdheden Scrabble

Bij Scrabble zijn er verschillende variaties mogelijk. Er is namelijk ook een Scrabble variant voor kinderen. Bij Scrabble kun je individueel spelen of in een team. Het doel is dat je met de letters die een eigen puntenwaarde hebben woorden gaat maken.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Het begin van Scrabble

De letters hebben een eigen waarde, sommige letters zijn dus meer punten waard dan andere. De kunst is dat je die letters gaat gebruiken om woorden te leggen zodat je die punten binnen haalt. Je hebt een speelbord met in totaal 225 vakjes.

Op deze vakjes kunnen letters worden geplaatst. Sommige vakjes hebben een waarde. De waarde kan gelden voor een letter of voor het hele woord, bijvoorbeeld twee of drie keer de waarde vermenigvuldigen. In Nederland wordt Scrabble gespeeld met 100 letters.

Spelverloop Scrabble

Iedere speler neemt bij Scrabble blind zeven letters. Na iedere beurt mag je de letters weer tot zeven aanvullen. De woorden die je gaat leggen mogen horizontaal of diagonaal worden geplaatst. Als je letters aan kunt leggen die daardoor meerdere woorden vormen dan mag dat ook.

Als je in een keer alle zeven letters op het speelbord kunt plaatsen dan krijg je vijftig punten extra. Het spel is klaar wanneer een speler geen letters meer heeft en geen nieuwe meer kan pakken. Dan wordt de waarde van de overgebleven letters van de andere spelers bij het totaal van de winnaar opgesteld en van het totaal van de verliezers afgetrokken.

Diegene met de meeste punten is de winnaar van het spel. Scrabble is een spel dat in veel talen gespeeld kan worden. De letterwaarde is per taal anders. Het spel Scrabble kan ook online worden gespeeld.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Scrabble

Scrabble is in vele soorten alfabetten beschikbaar. - 89%
In 1991 werd het eerste wereldkampioenschap scrabble gespeeld. - 70%
In 2011 werd het weer heel populair wegens de app - 85%

81%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 3.9 ( 10 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?