Speluitleg Stratego – Spelregels Stratego

speluitleg stratego

Het spel Stratego is een leuk bordspel. Het wordt gespeeld met twee spelers. Vanaf negen jaar kan het spel gespeeld worden. Het doel is dat je ontdekt waar de vlag van de andere partij staat en dan heb je het spel gewonnen!

Speel hier je Favorite Game

Benodigdheden Stratego

Bij het spel Stratego heb je een speelveld nodig en de stukken die je op het bord moet zetten waar je gedurende het spel Stratego mee speelt. Je speelt bij dit spel als het ware een veldslag na. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk de vlag van de tegenstander gaat vinden, maar let op er zijn ook bommen aanwezig en daardoor kun je je belangrijkste stukken verliezen?

Stratego Stukken

De stukken zijn van links naar rechts op rang gezet, van sterk naar zwak. Bom, Maarschalk, Generaal, Kolonel, Majoor, Kapitein, Luitenant, Sergeant, Mineur, Verkenner, Spion en Vlag.

Stratego bomstratego maarschalkstratego generaalstratego kolonelstratego majoorstratego kapiteinstratego luitenant
stratego sergeantstratego mineurstratego verkennerstratego spionstratego vlag

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Het begin van Stratego

Voordat je de ander aan kunt vallen moet je eerst je eigen troepen opstellen. De tegenstander en jij stellen zelf de troepen op. Je mag van de ander niet weten wat waar is geplaatst, want dat houdt nu juist de spanning er in! Het is belangrijk dat je alle regels van Stratego goed kent voordat je gaat beginnen. De belangrijkste regel om te weten is dat je verliest van een hogere rang, maar let op, iedereen behalve de mineur verliest van de bom.

De maarschalk is op de bom na de hoogste in het spel, deze verliest van de spion, dat is het laagste stuk. Alle stukken mogen één stap zetten, maar de verkenner mag in een rechte lijn naar voren. Het spel zorgt voor veel variatie en is daarom iedere keer anders. Het is wel goed dat je veel kunt onthouden, als je namelijk ineens een stuk in een rechte lijn ziet bewegen bij de tegenstander, dan moet er een lampje gaan branden dat dit alleen de verkenner kan zijn! Er zijn een paar stukken in het spel die niet mogen bewegen, de vlag en de bommen. Als je een bepaald stuk al een tijdje niet ziet bewegen, let dan goed op.

Spelverloop Stratego

Als je allebei de opstelling klaar hebt dan begint het spel. Je mag om de beurt een stuk verzetten. Je mag ook de aanval inzetten naar je tegenstander. Het stuk dat verliest moet van het bord worden verwijderd. Zijn beide stukken gelijk in waarde, dan moeten ze allebei van het bord. De maarschalk is, op de bom na de hoogste. Deze kun je op drie manieren kwijtraken.

Als je met elkaar in gevecht raakt kun je hem kwijt raken als de ander ook de maarschalk heeft. Maar ook als je aangevallen wordt door een spion (als jij met jouw maarschalk de spion van de tegenstander pakt is je maarschalk niet af). Als je op een bom loopt ben je je maarschalk kwijt.

De generaal, twee kolonels en drie majoors doen ook mee in het spel. Deze worden gezien als het hoogste kader uit je leger. Je kunt je doorgangen met hen goed verdedigen, ook je vlag! De tegenstander zal er op uit zijn om deze personen uit te schakelen, verspreid ze daarom goed!Dan zijn er nog vier kapiteins, vier luitenanten en vier sergeanten. Dit noemen we het middenkader van je leger. Je moet zuinig zijn op de kapiteins, deze zijn het hoogste van je middenkader.

In totaal heb je acht verkenners. Deze vormen samen met de sergeanten het eerste kanonnenvoer. In het eindspel zijn verkenners nuttig. Deze mogen namelijk in een rechte lijn passeren. Je mag dan niet over een ander stuk springen.

Dan heb je nog vijf mineurs en zes bommen. De mineurs kunnen de bommen uitschakelen, andere stukken kunnen dat niet. Je kunt een bom niet verplaatsen! Valt een mineur de bom aan? Dan wordt de bom van het speelveld verwijderd.

Als laatste is er nog de spion, deze kan de maarschalk onschadelijk maken. Wees er zuinig op want je hebt er maar een!

De vlag is het belangrijkste stuk van het spel. Als je de vlag van de ander hebt veroverd dan heb je gewonnen. Je hebt ook gewonnen wanneer je tegenstander geen stap meer kan zetten. Je mag dus ook alle bewegende vijanden uitschakelen om te winnen.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Stratego

Stratego word sinds de 2e wereld oorlog in Nederland verkocht. - 75%
Aan het begin was het spel niet zo populair, maar in eind jaren 50 kwam het succes. - 90%
Er is ook een levend Stratego. - 83%

83%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.44 ( 7 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?