Speluitleg en spelregels Yahtzee

Speluitleg Yahtzee

Het spel Yahtzee is een dobbelspel dat gespeeld wordt met 5 dobbelstenen en een scoreblok. Elke speler mag per beurt maximaal 3 x met de dobbelstenen gooien en proberen een zo hoog mogelijke score te behalen die hij kan opschrijven bij een van de combinaties op het scoreblok.

De speler mag na de eerste 2 worpen dobbelstenen vastzetten die hij wil houden, en alleen met de overgebleven dobbelstenen gooien. Na de 3e worp is hij echter verplicht om zijn score op te schrijven bij een van de combinaties op het scoreblok. Het kan ook zo zijn dat bij de eerste gooi met de dobbelstenen al meteen een combinatie valt die hij dan kan wegstrepen op het scoreblok. Dit bepaald de speler echter zelf.

Speel hier je Favorite Game

speluitleg yahtzee

Het scoreblok bestaat uit twee helften. Op het bovenste gedeelte van het scoreblok staan de getallen 1 t/m 6.  Het is dan de bedoeling om:

 • Zoveel mogelijk de 1 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. De hoogste score die je bij de 1 kunt halen is dan 5.
 • Zoveel mogelijk de 2 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. De hoogste score die je bij de 2 kunt halen is dan 10.
 • Zoveel mogelijk de 3 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. De hoogste score die je bij de 3 kunt halen is dan 15.
 • Zoveel mogelijk de 4 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. De hoogste score die je bij de 4 kunt halen is dan 20.
 • Zoveel mogelijk de 5 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. De hoogste score die je bij de 5 kunt halen is dan 25.
 • Zoveel mogelijk de 6 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. De hoogste score die je bij de 6 kunt halen is dan 30.

Wanneer je op de bovenste helft een puntenaantal scoort van 63 of meer, krijg je hiervoor 35 bonuspunten toegekend.

Op de onderste helft van het scoreblok staan de combinaties die gegooid moeten worden:

 • Drie gelijke of three of a kind, het aantal punten dat je krijgt is gelijk aan het totaal aantal ogen van alle 5 de dobbelstenen. Je gooit bijvoorbeeld 3 x een 3, een 4 en een 5. Het aantal punten dat je dan bij three of a kind mag invullen is 3+3+3+4+5 = 18.
 • Vier gelijke of four of a kind , het aantal punten dat je krijgt is gelijk aan het totaal aantal ogen van alle 5 de dobbelstenen. Je gooit bijvoorbeeld 4 x een 4 , en een 5. Het aantal punten dat je dan bij carré mag invullen is: 4+4+4+4+5 = 21.
 • Een kleine straat, 4 oplopende dobbelstenen bijvoorbeeld de 1, 2, 3 en 4. Een kleine straat is goed voor 30 punten.
 • Een grote straat, 5 oplopende dobbelstenen bijvoorbeeld de 1, 2, 3, 4 en 5. Een grote straat is goed voor 40 punten.
 • Full House, 2 dobbelstenen met dezelfde waarde + 3 dobbelstenen met dezelfde waarde. Voor de hoogste score gooi je dan het best 2 x 5 en 3 x 6. Fullhouse is goed voor 25 punten.
 • Kans, hier mag je alles zetten het liefst natuurlijk de hoogst mogelijke score. Maar hier kun je bijvoorbeeld ook punten invullen wanneer je voor een combinatie gooide,maar het niet gelukt is of als de score nog beter kan. Maar je mag bij elke beurt de punten hier invullen. Het aantal punten dat je mag invullen is het totaal aantal ogen van de dobbelstenen.
 • Yahtzee, zijn 5 dezelfde dobbelstenen maakt niet uit van welke waarden. Yahtzee is goed voor 50 punten.

Elke combinatie kan maar  1 keer ingevuld worden, dus speel het spel slim! De volgorde waarin je combinaties wegstreept is niet van belang. Het spel Yahtzee wordt ook wel eens aangeduid met andere namen. Een bekende andere naam voor Yahtzee is 5Dice.

5Dice (Zigiz)

Je speelt het spel 5Dice met 5 dobbelstenen. Elke ronde mag je de dobbelstenen 3x gooien. Klik op werp om de dobbelstenen te gooien. Naast de ”werp”

knop staan 3 bolletjes, deze geven aan hoe vaak je nog mag gooien. Wanneer je de eerste worp gedaan hebt heb je de mogelijkheid om bepaalde dobbelstenen vast te houden. Ditzelfde is mogelijk na de tweede worp. Dobbelstenen vasthouden doe je door erop te klikken.

Moeilijkheidsgraad
Speelbaarheid
Funfactor

Speluitleg 5Dice

De dobbelstenen die je vastgehouden hebt komen in een apart blok te staan.

Deze dobbelstenen worden niet meegegooid tijdens de volgende worp. Als je dus één dobbelsteen vasthoud, word de volgende ronde gegooid met 4 dobbelstenen. Je kunt de vastgehouden stenen tijdens elke worp ook terugleggen, dit doe je ook door er weer op te klikken.

Na de 3e worp ben je verplicht om een score in te vullen voor een van de combinaties, dit kun je overigens ook al na 1 of 2 keer gooien doen.

Alle mogelijkheden lichten op de scorekaart vanzelf op.

Bovenste Helft

In de bovenste helft is het aantal punten voor elke combinatie het aantal dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen vermenigvuldigd met het aantal ogen op de dobbelstenen. Als voorbeeld 3 dobbelstenen met 6 ogen = 18 punten, 4 dobbelstenen met 2 ogen = 8 punten enzovoorts. Wanneer je totaal score van de vakken 1 tot en met 6 minstens 63 is dan krijg je een bonus van 35 punten.

Onderste helft

Op de onderste helft bevinden zich de volgende combinaties:

 • Three of a kind, bij deze combinatie is je score het totale bij elkaar opgetelde aantal van alle ogen, mits er 3 dobbelstenen zijn met hetzelfde aantal ogen.
 • Carre, bij deze combinatie is je score het totale bij elkaar opgetelde aantal van alle ogen, mits er 4 dobbelstenen zijn met hetzelfde aantal ogen.
 • Full House, bij deze combinatie krijg je 25 punten, voor 3 dobbelstenen met het zelfde aantal ogen en 2 dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen, anders dan het getal van de 3 dobbelstenen.
 • Kleine straat, bij deze combinatie krijg je 30 punten, voor 4 oplopende dobbelstenen. De volgorde maakt niet uit.
 • Grote straat, bij deze combinatie krijg je 40 punten, voor 5 oplopende dobbelstenen. De volgorde maakt niet uit.
 • 5Dice, bij deze combinatie krijg je 50 punten wanneer alle 5 de dobbelstenen het zelfde aantal ogen hebben.
 • Chance, bij deze combinatie krijg je het totaal van alle ogen ongeacht het aantal ogen op elke dobbelsteen.

Wanneer alle vakjes zijn ingevuld is het spel afgelopen. Je scores zullen dan worden opgeteld. Wanneer het totaal meer dan 200 is win je credits.

Dit aantal is afhankelijk van je inzet.

Nieuws

Redactie - Speluitleg.com
januari 12, 2019
De voormalige kopstukken van het inmiddels ter ziele gegane Sheriff Gaming zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse staat, zijn zij schuldig bevonden aan illegaal online go...
Nederlandse Pokerspelers vrijgesteld van kansspelbelasting
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Online pokerspelers in Nederland zijn voorlopig vrijgesteld voor kansspelbelasting nadat de rechtbank in ’s-Hertogenbosch oordeelde dat hun winst niet onderworpen is aan de Nederlandse kansspelbelasting. Door deze uitspraak zijn...
KSA schrijft record aan boetes uit in 2018
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
Redactie - Speluitleg.com
januari 11, 2019
In 2018 heeft de Nederlandse toezichthouder op kansspelen, de Kansspelautoriteit (KSA), iets meer dan 1.7 miljoen Euro aan financiële sancties opgelegd aan ondernemingen die de kansspelwet hadden overtreden. Het bedrag van 1.7 mi...
Filter
Filter
show all (3)
Nieuws (3)

Weetjes

Spelletjes forum
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 29, 2017
Wij hebben nu ook een spelletjes forum aan de website toegevoegd! Hier kunnen onze bezoekers elkaar spelletjes gerelateerde vragen stellen of tips geven. Ook kun je hier vragen stellen aan de directie. Dit forum is alleen bedoeld ...
Fidget Spinner
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juli 21, 2017
De rage van fidget spinner is al een tijdje bezig in ons land: het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Het helpt de concentratie van kinderen met bijvoorbeeld ADHD te verhogen, maar of dat daadwerkelijk zo is nu ...
Een levensechte Super Mario
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Redactie - Speluitleg.com
juni 27, 2017
Het spel Super Mario Bros. is het eerste spel dat verfilmd werd. In 1986 werd een tekenfilm in Japan gelanceerd en in 1993 werd een actiefilm gelanceerd met Dennis Hopper in de hoofdrol.
Filter
Filter
show all (3)
Weetjes (3)
Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Yahtzee

Yahtzee werd bedacht door een Canadees koppel in 1954. - 64%
Om Yahtzee beter te verkopen, organiseerde de producent Yahtzee-bijeenkomsten - 85%
Er zijn meerdere varianten van Yahtzee, waaronder Texas Holdem yahtzee. - 57%

69%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.46 ( 6 stemmen)

Log in

Forgot password?

Already registered? Log in


Register

Forgot password?