Speluitleg Spots – Spelregels Spots

Speluitleg spots

Wil je een leuk kaartspel spelen? Dan is het leuke kaartspel Spots zeker een optie. Dit leuke kaartspel kan gespeeld worden met vier spelers. Het is een traditioneel Iers kaartspel, je hebt hierbij alleen maar een standaard stok kaarten nodig en de jokers mag je eruit halen. Het spel lijkt veel op Jokeren, maar ook op Rummikub.

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Benodigdheden kaartspel Spots

Voor het kaartspel Spots heb je alleen een stok kaarten nodig waarbij je de jokers verwijderd uit het spel.

Het begin van kaartspel Spots

In totaal speel je bij Spots twee rondes van ieder vier potjes. Wie de eerste gever is zal willekeurig worden bepaald. Een iemand schudt de stok, dan deelt die speler de kaarten. Ieder speler krijgt een open kaart, dit wordt gedaan totdat er een boer valt. Diegene is dan de gever. Ieder potje verplaatst de gever zich met de klok mee. Als de gever bekend is dan worden de kaarten geschud en worden de kaarten gedeeld.

Iedere speler krijgt een kaart. Dit wordt gedaan tot iedereen acht kaarten heeft. De speler die links naast de deler zit krijgt een extra kaart en heeft er dus negen. Deze kaart is eigenlijk de verplichte afraap voor de speler (de wegleg stapel is namelijk nog leeg). De negentien kaarten die nog over zijn worden in het middel van de tafel op elkaar gelegd, dit is de afraapstapel. Iedere speler mag het aantal kaarten van de afraapstapel tellen. Je mag de volgorde niet aanpassen en de kaarten bekijken! Deze weglegstapel mag niet openliggen.

Spelverloop van kaartspel Spots

Je gaat nu een kaart rapen, dit is naar keuze van de weglegstapel, dan is het een bekende kaart of je kiest voor de afraapstapel, dit is een onbekende kaart, maar het mag niet van beide. Het is een verplichting in het spel. Je kunt na verloop van tijd kaarten uitleggen of kaarten aansluiten.

Dit noemen we bij het kaartspel Spots een optionele actie. Maximaal is hierbij vier kaarten totaal. Iedere speler kan per beurt maximaal vier kaarten wegspelen, meer mag niet. Bij het uitleggen is er geen puntenminimum en aansluiten mag altijd, ook al heeft een speler niks uitgelegd.

Als je gelijk kaarten hebt, bijvoorbeeld drie zevens, dan mag dit worden uitgelegd. Je kunt alleen aansluiten als er drie kaarten liggen. Je legt dan de vierde kaart neer. Als er vier kaarten liggen dan wordt het opgeschoond door twee onder en twee kaarten boven de aflegstapel te leggen. Je kunt ook een straatje hebben, dan heb je drie of vier aaneensluitende kaarten van dezelfde “kleur”.

Je kunt ook een kaart wegleggen op de weglegstapel. Dit is een verplichte actie in het kaartspel Spots. Deze kaart moet dan open op de weglegstapel worden gelegd. Je mag als speler iedere ronde je hand wegleggen, maar je mag niet de kaart van de weglegstapel oppakken en dan dezelfde kaart meteen weer wegleggen. Het einde van het spel heb je wanneer een speler in zijn beurt een dubbel neerlegt. Dit komt maar zelden voor.

Als je dubbel hebt dan heb je dus acht kaarten nodig en die mag je dan weggooien. Voor een “dubbel” moet je acht aaneensluitende kaarten hebben van dezelfde “kleur” en tegelijkertijd uit te leggen. Het einde is er ook wanneer de speler na het weggooien van een kaart op de weglegstapel geen kaarten meer in zijn/haar hand heeft. Je hebt dan nul punten gehaald, het einde in zicht wanneer er geen kaarten meer zijn op de afraapstapel.

Alle spelers leggen aan het einde de hand open op tafel neer. Dan worden de punten geteld. In het Engels noemen ze dat ook wel spot, vandaar de naam voor dit kaartspel. De aas telt in totaal voor 1 punt en de plaatjes zijn tien punten waard. De andere kaarten houden hun eigen puntenwaarde. De speler met de minste punten heeft gewonnen.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Spots

Er is niet veel te vinden over de achtergrond van Spots. - 75%
Ierland heeft nog een nationaal kaartspel genaamd: Twenty-Five. - 89%
Spots is niet zo bekend in Nederland. - 78%

81%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.29 ( 11 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.