Speluitleg Stratego – Spelregels Stratego

Speluitleg Stratego

Het spel Stratego is een leuk bordspel. Het wordt gespeeld met twee spelers. Vanaf negen jaar kan het spel gespeeld worden. Het doel is dat je ontdekt waar de vlag van de andere partij staat en dan heb je het spel gewonnen!

Speel hier je favoriete games

 • Classic Pac
  Classic Pac
 • Wallpaper Connect
  Wallpaper Connect
 • Treasures of Atlantis
  Treasures of Atlantis
 • Triple Mahjong
  Triple Mahjong
 • Klondike Solitaire
  Klondike Solitaire
 • Disc Pool 2 Player
  Disc Pool 2 Player
 • Stronghold Solitaire
  Stronghold Solitaire
 • China Tower Mahjong
  China Tower Mahjong
 • Letter Mix
  Letter Mix
 • Shanghai Dynasty
  Shanghai Dynasty
 • Glow Jongg
  Glow Jongg
 • Jungle Collapse
  Jungle Collapse
 • Lost in Time
  Lost in Time
 • Valentine
  Valentine
 • Close Jungle Solitaire
  Close Jungle Solitaire

Bekijk meer spellen

Benodigdheden Stratego

Bij het spel Stratego heb je een speelveld nodig en de stukken die je op het bord moet zetten waar je gedurende het spel Stratego mee speelt. Je speelt bij dit spel als het ware een veldslag na. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk de vlag van de tegenstander gaat vinden, maar let op er zijn ook bommen aanwezig en daardoor kun je je belangrijkste stukken verliezen?

Stratego Stukken

De stukken zijn van links naar rechts op rang gezet, van sterk naar zwak. Bom, Maarschalk, Generaal, Kolonel, Majoor, Kapitein, Luitenant, Sergeant, Mineur, Verkenner, Spion en Vlag.

Het begin van Stratego

Voordat je de ander aan kunt vallen moet je eerst je eigen troepen opstellen. De tegenstander en jij stellen zelf de troepen op. Je mag van de ander niet weten wat waar is geplaatst, want dat houdt nu juist de spanning erin! Het is belangrijk dat je alle regels van Stratego goed kent voordat je gaat beginnen. De belangrijkste regel om te weten is dat je verliest van een hogere rang, maar let op, iedereen behalve de mineur verliest van de bom.

De maarschalk is op de bom na de hoogste in het spel, deze verliest van de spion, dat is het laagste stuk. Alle stukken mogen één stap zetten, maar de verkenner mag in een rechte lijn naar voren. Het spel zorgt voor veel variatie en is daarom iedere keer anders. Het is wel goed dat je veel kunt onthouden, als je namelijk ineens een stuk in een rechte lijn ziet bewegen bij de tegenstander, dan moet er een lampje gaan branden dat dit alleen de verkenner kan zijn! Er zijn een paar stukken in het spel die niet mogen bewegen, de vlag en de bommen. Als je een bepaald stuk al een tijdje niet ziet bewegen, let dan goed op.

Spelverloop Stratego

Als je allebei de opstelling klaar hebt dan begint het spel. Je mag om de beurt een stuk verzetten. Je mag ook de aanval inzetten naar je tegenstander. Het stuk dat verliest moet van het bord worden verwijderd. Zijn beide stukken gelijk in waarde, dan moeten ze allebei van het bord. De maarschalk is, op de bom na de hoogste. Deze kun je op drie manieren kwijtraken.

Als je met elkaar in gevecht raakt kun je hem kwijtraken als de ander ook de maarschalk heeft. Maar ook als je aangevallen wordt door een spion (als jij met jouw maarschalk de spion van de tegenstander pakt is je maarschalk niet af). Als je op een bom loopt ben je je maarschalk kwijt.

De generaal, twee kolonels en drie majoors doen ook mee in het spel. Deze worden gezien als het hoogste kader uit je leger. Je kunt je doorgangen met hen goed verdedigen, ook je vlag! De tegenstander zal er op uit zijn om deze personen uit te schakelen, verspreid ze daarom goed! Dan zijn er nog vier kapiteins, vier luitenants en vier sergeanten. Dit noemen we het middenkader van je leger. Je moet zuinig zijn op de kapiteins, deze zijn het hoogste van je middenkader.

In totaal heb je acht verkenners. Deze vormen samen met de sergeanten het eerste kanonnenvoer. In het eindspel zijn verkenners nuttig. Deze mogen namelijk in een rechte lijn passeren. Je mag dan niet over een ander stuk springen.

Dan heb je nog vijf mineurs en zes bommen. De mineurs kunnen de bommen uitschakelen, andere stukken kunnen dat niet. Je kunt een bom niet verplaatsen! Valt een mineur de bom aan? Dan wordt de bom van het speelveld verwijderd.

Als laatste is er nog de spion, deze kan de maarschalk onschadelijk maken. Wees er zuinig op want je hebt er maar een!

De vlag is het belangrijkste stuk van het spel. Als je de vlag van de ander hebt veroverd dan heb je gewonnen. Je hebt ook gewonnen wanneer je tegenstander geen stap meer kan zetten. Je mag dus ook alle bewegende vijanden uitschakelen om te winnen.

Recensieoverzicht

Leuke weetjes over Stratego

Stratego wordt sinds de 2e wereld oorlog in Nederland verkocht. - 75%
Aan het begin was het spel niet zo populair, maar in eind jaren 50 kwam het succes. - 90%
Er is ook een levend Stratego. - 83%

83%

Speluitleg.com

Recensieoverzicht

Beoordeling: 4.38 ( 10 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7661.