Subor Z+, een Chinese concurrent voor de PlayStation 4 en de Xbox One?

Ruim 30 jaar na de oprichting probeert een gamegigant van weleer een comeback te maken. Het in Guangdong gevestigde bedrijf Xiao Bawang, dat ook onder de Engelstalige naam ‘Subor’ opereert, was in de jaren 80 verantwoordelijk voor de eerste gaming hype in China. Net zoals de nostalgische namen zoals Atari, Commodore en Sega een apart plekje innemen in de harten van westerse gamers, zo is het Xiao Bawang het equivalent hiervan in China. Het bedrijf produceerde enkele van de eerste videogameconsole van het land en was daarmee verantwoordelijk voor de eerste gamers ervaring van veel Chinezen. Nu wil het bedrijf met de Subor Z+ game console de wereldmarkt veroveren.

De Subor Z+ spelconsole

Afgelopen vrijdag kondigde Subor de lancering aan van China’s eerste high-tech game console die op basis van de specificaties zelfs de concurrentie zou kunnen aangaan met de Playstation 4 en de Xbox One. Deze game console, die onder de naam Subor Z+ op de markt gaat komen, werd tijdens het China Digital Entertainment Expo & Conference (‘ChinaJoy’) van afgelopen weekend aan het grote publiek gepresenteerd. De ChinaJoy conferentie is de grootste gaming- en digitale entertainmentexpo in Azië.

Hardware Specificaties

De Subor Z+ console, die op de Chinese markt bijna 5.000 Yuan zal gaan kosten (Bijna 640 Euro) is uniek omdat deze naast zijn functionaliteit als gameconsole ook als een multifunctionele Windows-pc (IoT-versie) dienst kan doen. De console is voorzien van een ‘monsterlijke’ quad-core AMD-processor (3.0 Ghz) die een geïntegreerde Radeon grafische processor met een kloksnelheid van 1.3 Ghz bevat. Qua geheugen is de Subor Z+ uitgerust met 8 GB RAM-geheugen, een SSD van 128 GB en een optionele harde schijf van 1 TB. Verder is deze console uitgerust met 802.11ac WIFI, Bluetooth 4.1, vier USB 3.0 poorten en 2 USB 2.0 poorten. Het design van deze console, dat wel wat weg heeft van de Playstation 4 en de Xbox One, is uiterst modern.

Ook in Europa beschikbaar?

Hoewel China nu ‘s werelds grootste videogamemarkt is, spelen merkwaardig genoeg vrijwel geen Chinezen op spelconsoles. In 2017 was console gaming goed voor een schamele 0,7 procent van de Chinese gamingmarkt, vergeleken met een gemiddelde van 30 tot 40 procent in westerse landen. Op basis van specificaties, design en prijs zal deze console zeker in de westerse landen de concurrentie aan kunnen gaan met de PlayStation 4 (Pro) en de Xbox One. Echter op basis van het gemiddelde maandinkomen van 6.500 Yuan (832 Euro) zal deze console voor het grote Chinese publiek moeilijk te bereiken zijn. De dubbele functie van game console en Windows 10 PC is dan ook een slimme marketingstrategie om dit grote publiek toch te bereiken. Volgens recentelijke publicaties van het bedrijf op hun website zal de Subor Z+ console een fenomenale spelervaring bieden in zowel binnen- als buitenland, hetgeen suggereert dat deze game console ook buiten China op de markt zal worden gezet. Helaas vermeldt de website niet wanneer deze spelconsole in Europa wordt geïntroduceerd waardoor we duimen draaiend moeten wachten tot wij deze console zelf kunnen uittesten!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3255.