Top 5 Vakantiespellen

Het vakantieseizoen is weer aangebroken. Zowel de lente als de zomer vraagt voor tripjes in binnen- en buitenland. Allemaal bieden ze de gelegenheid om weer de gezelschapsspellen uit de kast te halen. Hoewel vakanties er zijn om uit te rusten, is het ook fijn om de hersenen actief te houden met gezelschapsspellen.

Tip

Een goede tip is ook om paperclips mee te nemen voor de spelen. Wanneer de spellen buiten aan tafel worden gespeeld waaien de benodigdheden vaak weg. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld de briefjes bij het Monopoly-spel. Klem de lichte briefjes tussen de paperclips en wees gerust.

De Top 5 Vakantiespellen

1. Pesten
2. Monopoly
3. Twister
4. Yahtzee
Kwartetten

Pesten

Dat alleen een kaartenspel nodig is om dit spel te spelen, maakt het een van de gangbare vakantiespellen. Het setje kaarten is eenvoudig mee te nemen en het is in een kleine ruimte al uit te voeren. Vanaf twee personen is een potje pesten mogelijk en je kan er een behoorlijke tijd mee doorkomen. Neem het daarom ook mee als je gaat vliegen. Het is ideaal om de wachttijd mee te vullen en vervolgens de uren in het vliegtuig door te komen. Bij pesten draait het er om als eerste de kaarten uit te spelen en het je medespeler moeilijk te maken. Voor pesten zijn hier een aantal regels voor, door bijvoorbeeld specifieke kaarten een rol te geven. Wanneer een speler bijvoorbeeld een joker neerlegt, dan moet de volgende speler vijf kaarten pakken. Zo wordt de kans dat die speler snel uit is, alleen maar kleiner.

Monopoly

Het spel Monopoly is een bekend familiespel dat ideaal is om de tijd door te brengen. Er bestaan veel huishoudens die Monopoly als bordspel in de kast hebben liggen. Lange tijd werd het enorme spel ook meegenomen op vakantie. Zo kan het gehele gezin nog tot laat in de avond in de buitenlucht blijven zitten en ondertussen een spel spelen. Naast het grote bordspel is er al lange tijd een vakantie-editie beschikbaar. Deze is makkelijker in de handbagage mee te nemen en dan ook ideaal om letterlijk op reis te spelen. Voor Monopoly heb je minimaal twee spelers nodig. Een perfecte editie voor op de achterbank of in het vliegtuig dus.

Twister

Het spel Twister is niet geschikt voor onderweg, maar wel tijdens de vakantie. Het bestaat uit een plastic vloerkleed met grote gekleurde cirkels. In de winkels is de complete en originele uitvoering te koop. Als Twister vergeten is, dan is er geen man overboord, want je kan het heel makkelijk zelf tekenen op een open plek of een veld met bijvoorbeeld stoepkrijt. Zorg voor een grote groep spelers om twee of meer teams te vormen. Maak een draaischijf met daarin vier vakken met elk een kleur die correspondeert met de kleuren van de cirkels. De bedoeling is dat de spelleider draait aan de schijf en zegt welke voet of hand op welke kleur cirkel gelegd moet worden. De deelnemers moeten allemaal een voor een afwachten wat hun opdracht is van de spelleider. Voor de spelers wordt het steeds moeilijker het evenwicht te bewaren, zeker als een andere speler over hem of haar heen moet om de hand of voet op de juiste cirkel te leggen. Uiteindelijk gebeurt het dat iemand loslaat en die persoon is dan af. De winnaar is de persoon die als laatste op het veld blijft staan.

Yahtzee

Een ander spel voor onderweg en tijdens de vakantie is Yahtzee. Dit spel is te verkrijgen in veel speelgoedzaken en is voorzien van vijf dobbelstenen en scoreblokjes. Meestal zit er ook een bakje bij waarin de dobbelstenen geschud kunnen worden. Het spel is vanaf twee personen te spelen. Op het scoreblok zijn de scores bij te houden van maximaal vijf spelers. Iedere speler mag maximaal drie keer de dobbelstenen gooien, waarbij de speler bij de eerste en tweede worp dobbelstenen opzij mag leggen. Zodra drie keer is gegooid, past de speler de mogelijke combinaties toe die volgens Yahtzee punten opleveren. In de bovenste vakken kunnen de totalen van de nummercombinaties 1 t/m 6 genoteerd worden. In de onderste vakken op het scoreblok worden de pokerachtige combinaties met de scores weergegeven. Bij een score van 63 punten ontvangt de speler nog 35 bonuspunten. De speler met de hoogste score is de winnaar.

Kwartetten

Voor kwartetten is enkel een kaartenset nodig. Dit is ook te combineren met meerdere kaarten. Hoe meer kaarten, hoe meer combinaties te maken zijn. De spelers moeten zoveel mogelijk kwartetten verzamelen. Dat houdt in dat ze meerdere sets van vier bij elkaar horende kaarten moeten hebben. In de winkels zijn veel kwartetvariaties verkrijgbaar. Vaak zijn ze ontworpen volgens een thema als dieren, landen, steden en films. Het is ook te spelen met normale speelkaarten. Bij de start van het spel worden alle kaarten door elkaar geschud en verdeeld onder de spelers. Spelers vragen om de beurt aan een willekeurige speler een andere kaart. Heeft de speler de kaart, dan moet de kaart aan de vrager gegeven worden. Als de speler niet de kaart heeft, dan is de beurt aan die speler. Het is wel de bedoeling dat de speler die vraagt al beschikt over een kaart uit de kwartet waar die naar vraagt. Zijn alle kaarten voor de kwartet verzameld, dan moet de kwartet neergelegd worden. De speler met de meeste kwartetten is de winnaar.

Het vakantieseizoen is weer aangebroken. Zowel de lente als de zomer vraagt voor tripjes in binnen- en buitenland. Allemaal bieden ze de gelegenheid om weer de gezelschapsspellen uit de kast te halen. Hoewel vakanties er zijn om uit te rusten, is het ook fijn om de hersenen actief te houden met gezelschapsspellen. Tip Een goede tip is ook om paperclips mee te nemen voor de spelen. Wanneer de spellen buiten aan tafel worden gespeeld waaien de benodigdheden vaak weg. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld de briefjes bij het Monopoly-spel. Klem de lichte briefjes tussen de paperclips en wees gerust. De Top…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.45 ( 2 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.