Twee Nintendo Switch Emulators voor de PC

Terwijl een leger aan hackers druk bezig zijn de draagbare console van Nintendo om te toveren in een volledig operationele Linux-tablet, zijn er onlangs twee Switch-emulators voor de PC gelanceerd. Deze Switch-emulators, die onder de namen Vuzu en RyujiNX op het internet te vinden zijn, bieden al de volledige functionaliteit om enkele commerciële Switch-spellen op de PC te spelen.

De RyujiNX emulator

Zo heb je op de RyujiNX emulator de mogelijkheid om ‘Binding of Isaac: Afterbirth’ en ‘Cave Story’ volledig op de PC te spelen. Het Sega spel ‘Puyo Puyo Tetris’, start succesvol op maar crasht helaas direct na het eerste logoschermen en crasht vervolgens. Op dit moment wordt de RyujiNX emulator op internet dan ook aangeboden als een eenvoudige en experimentele Nintendo Switch emulator. De emulator is nu nog alleen beschikbaar voor het Windows-platform en biedt daarnaast beperkte ondersteuning voor Linux en macOS.

De Yuzu emulator

Soortgelijke vorderingen worden gemaakt door de ontwikkelaars van de Yuzu emulator. Zij zijn helaas nog niet zo ver gevorderd als de makers van de RyujiNX emulator. Ook zij zijn erin geslaagd om de eenvoudige spellen zoals ‘Puyo Puyo Tetris’ en ‘Cave Story’ op de PC te emuleren. Echter bij andere Nintendo spellen heeft men dit resultaat niet kunnen bereiken. Het ontwikkelen van de Yuzu emulator blijkt een enorme reverse-engineering uitdaging te zijn. Zo ondervindt het Yuzu team veel moeilijkheden om de schermen via een grafische processor (NVIDIA) te emuleren. Dit probleem zal de komende tijd dan ook centraal staat in de focus van het team.

Langdurig proces

Het feit dat er nu al twee PC-emulators voor de Nintendo Switch beschikbaar zijn mag gerust een mijlpaal genoemd worden. Het systeem is namelijk amper een jaar op de markt. Vergelijk deze ontwikkeling maar eens met de tijd die software ontwikkelaars nodig hadden voor een emulator zoals Dolphin voor de GameCube en de Wii. Zo duurde het drie jaar na de lancering van de Wii voordat de Dolphin emulator het commerciële levenslicht zag.

Geduld is een schone zaak

Omdat beide emulators er alleen in geslaagd zijn om eenvoudige spellen te emuleren is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Spellen zoals Mario + Rabbids Kingdom Battle, Splatoon 2 of Super Mario Odyssey maken gebruik van complexe grafische opdrachten. Hierdoor zal het nog wel enige tijd duren voordat deze spellen via één van deze twee emulators op de PC gespeeld kan worden. Ook is er nog geen stabiele versie van de twee emulators beschikbaar. De echte Nintendo Switch fans zullen dus geduld moeten hebben voordat zij hun geliefde spel op de PC kunnen spelen.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3817.