typische nederlandse spellen

Jij kent ze vast nog wel, de typisch Nederlandse spelletjes! Ezeltje prik, sjoelen of zelfs koekhappen, het komt allemaal uit ons kleine kikkerlandje. Deze spelletjes kan je spelen tijdens een verjaardagsfeestje, maar ook in het klaslokaal. Sommige van deze spellen speelde onze Koning nog wel eens op zijn verjaardag. Bekijk hieronder enkele echt Nederlandse spelletjes, misschien zit er wel iets voor jou bij!

Ezeltje prik

Voor het spelletje ‘Ezeltje prik’ heb je allereerst een groot stuk karton nodig. Hierop moet je vervolgens een ezel tekenen. Daarna mag de eerste deelnemer een blinddoek omdoen, hij krijgt ook in één van zijn handen een voorwerp waarmee geprikt kan worden. Aan dat prikvoorwerp zit een staartje vast, want dat is het enige wat de ezel op het kartonnenbord nog mist. Aan de speler de taak om ‘blind’ de staart op de juiste plek te prikken. Welke speler slaagt erin om de staart het dichtste bij de goede plek te krijgen?

Zaklopen

Het spel zaklopen is echt een aanrader voor kinderfeestjes, aangezien je het spel het beste in groepen kan spelen. Je hebt niet veel nodig voor zaklopen, namelijk twee jutenzakken en een klein parcours. De twee groepen kinderen gaan in twee rijen staan, elke rij heeft één jutenzak tot zijn beschikking. Een kind moet in de zak gaan staan en vervolgens proberen om zo snel als mogelijk het parcours af te leggen. Dat kan natuurlijk als het kind springt. Maar het gevaar dreigt, want je kan op ieder moment je evenwicht verliezen en omvallen. Dan moet het kind weer helemaal opnieuw beginnen. Zaklopen zal gespeeld worden in een estafettevorm, dus ieder kind komt aan de beurt.

Sjoelen

In menig huishouden staat er wel een sjoelbak! Dit ouderwetse ding staat vast wel bij je opa of oma in de kast. Sjoelen is één van de leukste Nederlandse spelletjes ooit en is populair bij veel generaties. Je moet namelijk houten schuiven over de bak laten glijden en in één van de openingen krijgen. Je kan op die manier punten verzamelen. Wie kan de meeste punten bij elkaar krijgen en het spel winnen?

Koekhappen

Koekhappen is misschien wel één van de meest bekende ouderwetse Nederlands spelletjes. Een ontbijtkoek hangt aan een touwtje in de lucht en de deelnemers mogen gaan happen. Maar dit is moeilijker dan het lijkt, want je moet wel een blinddoek om.

Blikgooien

Blikgooien kan je natuurlijk op de kermis doen, maar ook gewoon thuis. Het enige wat je nodig hebt is een aantal blikken en een balletje. Bouw een toren op met de blikken en laat de kinderen lekker gooien. Wie kan de meeste blikken omgooien en is de winnaar?

Geld raden

Een doorzichtige bak vol met kleingeld, het ziet er waanzinnig uit en is ook de aanzet tot een klassiek Nederlands spel. De deelnemers moeten namelijk raden hoeveel geld er nu eigenlijk in de bak zit. Wie komt het dichtste bij? Diegene mag het geld namelijk houden!