Valsspelen bij online gamen

Het valsspelen bij online gamen lijkt een steeds groter probleem te worden. Online gamers kunnen allerlei digitale hulpmiddelen en zelfs hacks om online kopen om de spelregels te omzeilen. De vraag is nu hoe groot dit probleem is en waarom dit probleem zo hardnekkig is.

Hardnekkige valsspelers

Uit een onderzoek van Irdeto, een cyberbeveiligingsbedrijf voor de media- en entertainmentindustrie, kunnen enkele opmerkelijke conclusies worden getrokken. In dit onderzoek werden 9.436 consumenten en online gamers in China, Duitsland, Japan, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de VS ondervraagd over hun spelgedrag en hun houding ten opzichte van valsspelen. Uit de verkregen antwoorden kan de conclusie worden getrokken dat valsspelen tegenwoordig een groot probleem vertegenwoordigd. Ruim 37 procent van de ondervraagden gaven aan dat zij enkele of meerdere keren valsspelen. En aangezien het een om een onderzoek gaat over valsspelen, kan men aannemen dat het werkelijke percentage valsspelers zelfs hoger ligt.

Een corrupt internet

Niet alleen bij het online gamen maar ook op andere vlakken lijkt het internet aan te sporen tot valsspelen. Werkelijk miljoenen gebruikers maken dagelijks gebruik van de vele torrent sites om illegale software en media te downloaden, duizenden internetcriminelen zitten dagelijks achter hun computer om onschuldige gebruikers met phishing mails te bestoken en duizenden notoire softwarespecialisten zijn dag en nacht actief om websites en servers te hacken. Het verschil is echter dat de laatste activiteiten gebaseerd zijn op éénrichtingsverkeer. Bij het online gamen gaat het echter om interactie waarbij de verliezende speler zich steeds vaker realiseert dat hij of zij zaken moet bedonderen om de valsspeler te verslaan. En als dat lukt, wordt het valsspelen zelfs gezien als een incentive om dit vaker te doen.

Negatieve ervaringen

Het percentage online gamers dat zich van het valsspelen bediend lijkt hoog te zijn. Maar ik werkelijkheid valt dit percentage in het niet bij het aantal online gamers dat met valsspelers te maken heeft gehad. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de online gamers een negatieve ervaring hebben gehad met valsspelers. Het grootste deel van deze benadeelden deden deze ervaring op bij multiplayer-spellen. Het is dan ook niet verrassend dat 76 procent van de respondenten ook aangaf dat het voor hen belangrijk is dat deze online games worden beveiligd tegen dit soort valsspelers.

Teruglopende inkomsten

Valsspelen in online spellen voor meerdere spelers is een groeiend probleem. Het heeft het potentie om niet alleen andere gamers over de hele wereld te beïnvloeden, maar vormt ook een grote uitdaging voor de ontwikkelaars en uitgevers van deze games. Als het probleem van valsspelen blijft groeien zal dit een grote impact hebben op alle online gamers. Het gevolg hiervan is dat er minder gameverkeer zal plaatsvinden en daardoor de inkomsten terug zullen lopen. Door deze mindere inkomsten zullen de ontwikkelaars en uitgevers van deze games steeds minder mogelijkheden hebben om te investeren in het ontwikkelen en beveiligen van deze games.

Is er een oplossing?

Het valsspelen bij het online gamen moet zo mogelijk vanuit meerdere fronten worden aangepakt. Hierbij is het van immens belang dat zowel de toevoer en de vraag naar deze illegale digitale hulpmiddelen en hacks van het internet verbannen worden. Hiernaast moeten consumenten goed geïnformeerd worden over de gevolgen van het valsspelen en moeten er alternatieven worden aangeboden. Er ligt voor de gamingsector een grote uitdaging om deze trend in valsspelen te bedwingen. Technische beveiligingsoplossingen lijken een haalbare manier om het valsspelen tegen te gaan. Maar we moeten ons afvragen of dit ook voldoende zal zijn.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7945.