Vijf stappen om gameverslaving tegen te gaan

We zijn allemaal wel eens aan het gamen geweest totdat het eigenlijk niet meer leuk was. Een snel videospelletje veranderd in een urenlange frustratie omdat je gewoonweg het volgende ‘level’ niet hebt kunnen behalen. En achteraf besef je ineens dat je veel te lang in die fantasiewereld hebt vertoefd en dat je jouw dagelijkse taken hierdoor niet uit hebt kunnen voeren. Als dit af en toe eens gebeurt, moet je hier niet te zwaar aan tillen. Maar voor sommigen onder ons is dit helaas een dagelijks ritueel. Hoog tijd om hier wat aan te gaan doen!

Gameverslaving

Studies in de gedragspsychologie hebben aangetoond dat hoe meer je speelt, hoe afhankelijker je van het betreffende spel wordt. Nu is het wel zo dat je iemand niet zomaar gameverslaafd kan noemen op basis van de tijd die dat persoon aan het gamen besteedt. Als iemand echter essentiële taken verwaarloosd om extra tijd aan het gamen te besteden, dan kan je stellen dat die persoon min of meer gameverslaafd is. De afbeelding op deze pagina is een soort korte quiz om te bepalen of je aan gameverslaving lijdt. Als je meer dan vier vragen met ‘Ja’ hebt beantwoord, kan het zijn dat je enigszins afhankelijk van videogames bent.

Vijf belangrijke stappen

De eerste stap bij het aanpakken van een probleem is het herkennen ervan. Dit betekent dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn en bereidheid moet hebben om er iets aan te willen doen. Als je hiertoe bereid bent, kan je met de onderstaande vijf stappen jouw afhankelijkheid van het gamen aanzienlijk reduceren.
Stap 1 : Geef toe dat je afhankelijk of verslaafd bent aan videogames en dat je bereid bent om de nodige stappen te nemen om het tegen te gaan.
Stap 2 : Maak een helder lijstje met jouw prioriteiten en reserveer tijd in jouw agenda om deze prioriteiten uit te voeren.
Stap 3 : Bepaal limieten, hoeveel tijd wil je maximaal elke dag aan het gamen besteden.
Stap 4 : Maak een tabel met drie kolommen in jouw agenda waarin je elke dag bijhoudt hoeveel tijd je aan verschillende zaken hebt besteedt.
Stap 5 : Zorg dat je aan het einde van elke dag tijd vrijmaakt om jouw dag te overdenken. Wat heb je goed gedaan en wat is verkeerd gegaan.

Wees streng voor jezelf en zorg dat je elke dag trouw de bovenstaande vijf punten hanteert. Je zal zien dat jouw denkpatroon dan langzaam veranderd en dat je geleidelijk minder afhankelijk wordt van het gamen.

Een drietal tips

Om jouw afhankelijkheid van het gamen tegen te gaan hebben we nog een paar aanvullende tips die jou kunnen helpen:
Tip 1 : Stop eens met het spelen van videogames en besteedt die tijd eens aan andere niet-productieve activiteiten.
Tip 2 : Blijf uit de buurt van mensen die het alleen hebben over het gamen.
Tip 3 : Probeer een nieuwe hobby te vinden die je werkelijk jouw interesse heeft.
Tip 4 : Berg de gameconsole in de kast waardoor de drempel om te gaan gamen hoger wordt.

Jij moet het doen!

Wij hebben jou nu de tips en tricks gegeven waarmee je minder afhankelijk kan worden van het gamen. Het is altijd moeilijk om een gewoonte te doorbreken, maar als je er echt voor wil gaan… dan gaat het jou ook lukken!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7661.