Vrouwelijke videogames in opmars

Volgens Anita Sarkeesian, oprichtster van Femenist Frequency, is de analyse van spelers van videogames niet berust op frustratie, maar op realiteit. Ook al is nog steeds het merendeel van de hoofdrolspelers in deze games van het mannelijke geslacht, steeds meer ‘vrouwelijke’ aspecten worden geïntegreerd in de videogames. Echter constateerde Femenist Frequency dat dit jaar in slechts 8 nieuwe videogames een vrouwelijk personage de hoofdrol speelt. In de overige 101 videogames, die dit jaar het levenslicht zagen, zijn de hoofdrolspelers mannelijke personages. In iets meer dan de helft van deze videogames kunnen gebruikers hun hoofdpersonage selecteren op specifieke eigenschappen en geslacht. Of deze informatie nu als feministisch betiteld moet worden of niet, het zijn echter gewoon de feiten.

Bron van informatie:

Sinds het derde kwartaal van 2015, het industriële jaar van de vrouw, houdt Feminist Frequency zich bezig met het verzamelen van data omtrent het geslacht van de hoofdpersonage(s) in videogames. Sarkeesian en Feminist Frequency waren niet overtuigd van de gegevens die door de producenten van videogames werden gepubliceerd. Om hun gelijk te bewijzen heeft zij zich de taak toegeëigend om de werkelijke gegevens boven water te krijgen. Wat echter begon als een uitdaging is inmiddels wel uitgegroeid tot een bron van informatie waar veel producenten van videogames gebruik van maken.

Belangrijkste kenmerken:

Mede door de niet aflatende inzet van Feminist Frequency is de tendens onder deze producenten langzaam aan het veranderen. Wat begon met het simpelweg verzamelen van gegevens werd over de jaren een betrouwbare bron van informatie. Een zeer interessante set aan gegevens waarmee wordt beoordeeld hoe de industrie zich presenteert en hoe deze industrie veranderd. Sterker nog, sinds jaren zijn er niet zoveel videogames aangekondigd waarin een vrouwelijk persoon de hoofdrol speelt. Niet dat dit het belangrijkste streven is van Feminist Frequency, maar deze ontwikkeling wordt wel degelijk door hen toegejuicht.

Vrouwelijke hoofdrolspelers:

In 2015 bleek dat, tegenover 32 procent van de nieuwe videogames met mannelijke hoofdrolspelers, slechts 9 procent van de nieuwe videogames een vrouwelijk personage in de hoofdrol had. Bij de overige 59 procent van deze games kon de gebruiker zelf bepalen welk personage de hoofdrol speelde. In tegenstelling tot de maatschappelijke ontwikkelingen groeide de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke hoofdrolspelers in 2016. Bij een schamele 3 procent van de videogames die in 2016 werden gelanceerd speelde een vrouwelijk karakter de hoofdrol tegenover 41 procent met een mannelijk karakter als hoofdpersonage. Van de videogames die in de eerste twee kwartalen van 2017 werden uitgegeven bleek 7 procent van de hoofdpersonages vrouwelijk en ‘slechts’ 26 procent mannelijk te zijn.

De toekomst:

Door de technologische ontwikkelingen kunnen spelers van videogames over steeds meer mogelijkheden beschikken. Waar vroeger domweg het spel met een vast personage werd gestart, kan men nu het uiterlijk en soms zelfs het karakter van de hoofdrolspeler in veel facetten naar eigen inzicht aanpassen. Ook het publiek dat deze videogames speelt is sterk veranderd in de laatste jaren. Waar vroeger vooral alleen mannen videogames speelden, ziet men nu steeds meer vrouwelijke spelers. Ook dit heeft natuurlijk zijn invloed op het videospel in zijn geheel. Producenten van videospellen nemen nu meer de tijd om alle facetten van het spel op een doordachte wijze te implementeren. Hierdoor zien we naast het brute mannelijke geweld steeds vaker de vrouwelijke finesse in de videogames. Ook omdat steeds meer programmeurs van het vrouwelijke geslacht zijn heeft natuurlijk zijn invloed op het karakter van het videospel en het geslacht van de hoofdrolspeler!

Volgens Anita Sarkeesian, oprichtster van Femenist Frequency, is de analyse van spelers van videogames niet berust op frustratie, maar op realiteit. Ook al is nog steeds het merendeel van de hoofdrolspelers in deze games van het mannelijke geslacht, steeds meer 'vrouwelijke' aspecten worden geïntegreerd in de videogames. Echter constateerde Femenist Frequency dat dit jaar in slechts 8 nieuwe videogames een vrouwelijk personage de hoofdrol speelt. In de overige 101 videogames, die dit jaar het levenslicht zagen, zijn de hoofdrolspelers mannelijke personages. In iets meer dan de helft van deze videogames kunnen gebruikers hun hoofdpersonage selecteren op specifieke eigenschappen en geslacht.…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.35 ( 2 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3821.