Waarom het spelen van spelletjes goed is voor een kind?

spellen goed voor kinderen

Spelletjes spelen, kinderen zijn er gek op! Toch is het altijd een hot-item in de Nederlandse media. Spelletjes zijn slecht, horen we, maar is dat wel echt zo? Deze vraag gaan wij voor eens en altijd beantwoorden. Want inderdaad, een spelletje spelen is goed voor een kind. Maar wat is er nu daadwerkelijk zo goed aan spelen en waarom kan jij als ouder het beste meespelen?

Tips voor de ouders

Kinderen worden gestimuleerd door spellen, bijvoorbeeld ook door eenvoudige bordspelletjes. Aangezien er heel veel verschillende bordspellen verkrijgbaar zijn, kan je ook begrijpen dat al deze spellen op een andere manier bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Maar één ding hebben de bordspellen met elkaar gemeen, het draagt bij aan een goede relatie met andere.

Wij hebben wel enkele tips voor de ouders genoteerd. Het is namelijk essentieel voor ouders om ook deel te nemen aan het spel, simpelweg om ervoor te zorgen dat het kind leert dat er ook rekening gehouden moet worden met andere wanneer je een spel speelt.

  • Zorg ervoor dat er geen afleiding is, zoals een smartphone of een tablet
  • Stel tijdens het spelen enkele vragen aan het kind, om het kritisch denken te bevorderen
  • Laat uw kind niet winnen, daar heeft hij of zij weinig aan
  • Stel jezelf sportief en positief op wanneer je hebt verloren
  • Probeer emoties te herkennen en vervolgens ook te erkennen
  • Probeer zoveel als mogelijk handelingen uit te leggen
  • Vergeet er niet van te genieten
  • Vraag je kind ook welk spel hij of zij wilt spelen, zodat het ook bij je kind past

Gezellig

Het feit dat jij en misschien ook wel andere leden uit het gezin de tijd nemen om een spel met hem of haar te gaan spelen zal positief worden ontvangen. Zorg ervoor dat iedereen de volledige aandacht bij het spelletje heeft, dus geen smartphone, tablet, laptop of televisie. Door veel tijd vrij te maken voor het kind en voor voldoende interactie te zorgen zal er een fijne sfeer ontstaan. Dit komt ook jouw relatie met uw kind ten goede, misschien ook wel voor in de verre toekomst.

Emoties

Emoties zullen ook een grote rol spelen bij een bordspel, want hoe gaat het kind om met tegenslagen? Exact, dit is de ideale manier om op een betrouwbare en veilige manier met de tegenslagen om te leren gaan. Verliezen is namelijk nooit leuk, dit kan teleurstellingen en boosheid veroorzaken. Daarnaast kan het kind ook leren om impulsen te beheersen en eigen behoefte uit te stellen. Maar misschien wel één van de belangrijkste dingen is het sociaal-emotionele aspect, dit zal enorm gestimuleerd worden wanneer je met ze alleen een spel speelt.

Online gamen

De gekste online spelletjes zijn populair bij de jeugd, bijvoorbeeld het eenvoudige Angry Birds. Deze spellen speel je weliswaar online, maar nemen ook voordelen met zich mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van ontspanning en een kind zijn gemoedstoestand. Kinderen leren ook door online te spelen om goed met verlies om te gaan. Er zijn ook experts die beweren dat online gamen voor een sociaal isolement kan zorgen, maar ook dit wordt door vele tegengesproken. Een overgroot deel van de kinderen speelt namelijk met vrienden. Online kan je zelfs met miljoenen mensen tegelijk één en hetzelfde spel spelen. Dit zorgt op zijn beurt ook weer voor sociale vaardigheden, bijvoorbeeld het leren samenwerken of het uitoefenen van leiderschap. Er zijn zelfs kankerpatiënten die dankzij schietgames hun kankercellen te lijf kunnen gaan, waardoor de behandeling beter aanslaat.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 7499.