Wanneer ziet de PlayStation 5 het levenslicht?

Andrew House, de voormalig bestuurder van Sony, heeft tijdens de GamesBeat-conferentie een boekje opengedaan over hoe de volgende generatie consoles eruit zouden kunnen zien. Hoewel hij weigerde specifiek commentaar te geven op de PlayStation 5 zelf, zei hij wel dat hij van mening is dat de volgende generatie gameconsoles nog steeds met een diskdrive zullen zijn uitgerust. De aanwezigheid van een diskdrive is een pure noodzaak om de opkomende markten waar downloadbare titels nog niet beschikbaar zijn en waar sprake is van een beperkte internet infrastructuur. In de reguliere markten verwacht hij echter dat de volgende generatie consoles voor een groot deel gebruik zullen gaan maken van streaming-games.

Lange levenscyclus huidige spelconsoles

Andrew House is ook van mening dat de PlayStation 4 en de PlayStation 4 Pro er nog een lang leven hebben. Echter deze uitspraak neemt niet weg dat de PlayStation 5 binnen twee jaar gelanceerd zal gaan worden. Als de geruchten in de markt op waarheid berusten, zal de PS4-generatie tot ver in de levenscyclus van de PS5 relevant blijven. Echter omdat zowel Adres House als Sony geen mededelingen doen over de PS5, kunnen deze details op het moment alleen als speculatie worden beschouwd.

Playstation 5 geruchten

Het is inmiddels al weer vijf jaar geleden dat Sony voor het laatst een nieuwe generatie spelconsoles onthulde. En gezien de gemiddeld periode die tussen de lancering van nieuwe generaties spelconsoles zit, komen de geruchten over de PS5 nu langzaam maar zeker los. Aan de andere kant heeft Shawn Layden, president en CEO van Sony, in een interview wel laten blijken dat er wel een nieuwe generatie spelconsoles van de band zal rollen. Maar ondanks de uitspraken van Andrew House en Shawn Layden is net nog steeds moeilijk te zeggen wanneer we onze eerste blik op de PlayStation 5 kunnen werpen

De strategie van Sony

De PS4 Pro is nog relatief nieuw in de gamingmarkt en zijn directe concurrent, de Xbox One X van Microsoft is mogelijk nog nieuwer. Door de introductie van meer kracht en 4K-mogelijkheden op de markt, hebben upgrades de levensduur van de huidige generatie gameconsoles zelfs aanzienlijk verlengd. En als we eerlijk zijn, bestaat er momenteel niet echt een dringende behoefte voor een nieuwe generatie gameconsoles. En gezien de intensieve inspanningen van Microsoft om de compatibiliteit van eerdere generaties af te stemmen op de laatste generatie gameconsoles, is het voor Sony van cruciaal belang om eerst goed na te denken over hun strategie.

Het PS4 ecosysteem

Tot het moment dat Microsoft met de Xbox One X in november 2017 op de markt verscheen, had Sony met de Playstation 4 Pro de meest krachtige console op de markt. Maar het feit dat Microsoft een nieuw en krachtiger systeem heeft geïntroduceerd, betekend per definitie niet dat Sony direct met een nieuwe en nog krachtigere spelconsole op de markt moet komen. Eigenlijk kan men zelfs het tegenovergestelde beweren. Het gehele strategie achter de PS4 generatie is een ijzersterk concept waarmee Sony een zeer groot marktaandeel heeft behaald. En hoe langer een spelconsole in de winkelrekken kan blijven liggen, hoe winstgevender deze wordt omdat de schaalvoordelen de productiekosten met de tijd lager worden. Hiernaast is er inmiddels een zeer breed PS4 ecosysteem ontwikkeld waardoor meer uitgevers en software ontwikkelaars energie steken in het ontwikkelen en publiceren van speciale PS4 titels. Hiernaast verkoopt de PlayStation 4 nog steeds extreem goed en verschijnen er nog dagelijks fantastische games voor deze spelconsole.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.