Wat was de eerste App die je uit de App Store hebt gedownload?

Op 10 juli werd het 10-jarige jubileum van de iOS App Store gevierd. Bij de lancering van de App Store op 10 juli 2008 hadden de iOS gebruikers de keuze uit bijna 500 verschillende apps. Dat er een enorme groei bestond van het aantal apps bleek wel dat de App Store 3 maanden later al ruim 7.500 apps bevatte. Inmiddels bevat de App Store meer dan 2 miljoen titels, maar is in grootte voorbijgestreefd door de Play Store van Google die ruim 3.8 miljoen apps bevat. De Windows Store bevat trouwens bijna 670 duizend apps en is daarmee in grootte de derde aanbieder van mobiele apps. Weet jij nog welke apps je als eerste uit de App Store hebt gedownload?

Apple staat voor kwaliteit

De kwaliteit en de naleving van de standaarden van de apps in de App Store staan onder strenge controle van Apple. De positieve kant hiervan is dat gebruikers de beschikking hebben over apps die vrij zijn van malware en bugs. Het gevolg hiervan is dat er onvermijdelijke problemen ontstaan als Apple een app afkeurt en weigert om deze in de App Store op te nemen. Mogelijk is dit ook de reden waarom Google’s Play Store inmiddels bijna twee keer zo groot is geworden als de App Store van Apple. De reden voor Apple om strenge richtlijnen te hanteren voor de apps is omdat het bedrijf groot belang stelt aan de kwaliteit van mobiele apps zodat de klanttevredenheid en de betrouwbaarheid van het merk ‘Apple’ hoog blijft.

Het is nu iets meer dan 10 jaar geleden dat Apple’s App Store zijn virtuele deuren voor de iOS gebruikers opende. Ondanks dat er slechts een kleine 500 apps beschikbaar waren, sloegen de iOS gebruikers direct toe en begonnen de apps in groten getale te downloaden. Nu we een decennium gebruik hebben kunnen maken van de vele apps die voor onze iPhone, iPod en iPad beschikbaar zijn, denken we wel eens met weemoed terug aan de apps die we 10 jaar geleden als eerste gedownload hebben. Gelukkig maakt Apple dit gemakkelijk want de App Store bevat een aankoopgeschiedenis die het jou gemakkelijk maakt om eerder aangeschafte apps opnieuw te downloaden. Ondanks de typische naam van deze sectie, bevat deze naast de betaalde apps ook de gratis apps die je ooit hebt gedownload. De aankoopgeschiedenis is dus eigenlijk een handig register van alle apps die je ooit op jouw apparaten hebt gekocht of geïnstalleerd.

Nostalgische apps

Als je het overzicht van de aankoopgeschiedenis wilt bekijken kan dat door in de App Store te tikken op het accountpictogram in de rechterbovenhoek. Als je nog niet ingelogd bent op jouw Apple account zal je dit eerst met jouw Apple ID moeten doen. In het volgende scherm tik je op ‘Aankoopgeschiedenis’ en krijg je een nieuw scherm met al jouw ‘aankopen’ geordend op de datum. Standaard worden alleen de ‘aankopen’ van de laatste 90 dagen getoond. Wil je echter verder terugkijken dan moet je het bereik selecteren door op ‘Afgelopen 90 dagen’ te tikken. Bij het bekijken van dit overzicht moet je wel rekening houden met het feit dat de apps die volledig uit de App Store zijn verwijderd niet worden weergegeven. De oude apps, die niet zijn bijgewerkt voor de 64-bits apparaten staan nog steeds in de lijst maar worden weergegeven als grijze opties die je niet opnieuw kunt installeren. En voor mij…. De eerste app die ik uit de App Store haalde was natuurlijk de Facebook app!

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3821.