Wordt geweld gestimuleerd door videogames en films?

Afgelopen week vond er een gruwelijke schietpartij plaats op een school in Parkland, Florida waarbij meerdere dodelijke slachtoffers vielen. In de nasleep van het gruwelijke drama is het vuurwapen debat in Amerika flink opgelaaid. Verschillende politici, waaronder president Trump en verschillende gouverneurs, zijn van mening dat de oorsprong van dit geweld deels kan worden teruggevoerd op het geweld in videogames en films. Deze beschuldigingen zijn eigenlijk niets meer dan een wanhopige poging om de aandacht af te leiden van de strijd tegen vuurwapens. Dit geldt zeker voor Trump omdat hij tijdens zijn presidentiële campagne met 30 miljoen dollar werd gesponsord door de NRI, een organisatie die grotendeels werd gefinancierd door kleine wapenfabrikanten.

Wetenschappelijk onderzoek?

Wat de politici vergeten te vermelden is dat hun beweringen niet gestaafd kunnen worden met wetenschappelijk onderzoek. Er zijn geen gegevens bekend die het geweld in videogames en film koppelt aan het geweld in de echte wereld. Aan de andere kant is er wel een enorme hoeveelheid aan informatie beschikbaar waaruit blijkt dat er een sterke relatie bestaat tussen geweld en wapenbezit. Op basis van deze informatie eisen de politieke opponenten van Trump dat de regering minstens een sterkere nadruk op wapenveiligheid en achtergrond controles gaat leggen. Het uiteindelijke doel van deze oppositie is natuurlijk een volledig verbod op wapenbezit door particulieren.

Regiogebonden geweld?

Deze gewelddadige schietpartijen vinden hoofdzakelijk plaats in de Verenigde Staten. Echter zijn de Verenigde Staten niet het enige land waar mensen videogames spelen. Opvallend hierbij is dat in de rest van de wereld aanzienlijk minder schietpartijen en moorden plaatsvinden dan elk ander toonaangevend geïndustrialiseerd land. En hoewel er werkelijk honderden studies zijn uitgevoerd naar de impact van gewelddadige videogames op persoonlijkheid en gedrag, heeft geen van deze studie het bewijs geleverd dat videogames daadwerkelijk aanzetten tot dodelijk geweld. De toonaangevende wetenschapper Dr. Christopher Ferguson, die gedurende 15 jaar de gewelddadige videogames heeft bestudeerd, heeft geen bewijs kunnen vinden dat gewelddadige media en het werkelijke geweld is verbonden.

Volwassenen moeten verantwoordelijkheid nemen!

Natuurlijk moeten er duidelijke kaders worden aangelegd als het gaat om de beschikbaarheid van gewelddadige videogames voor de jeugd. Op dit moment is het zo dat een 14-jarige zonder problemen gewelddadige videogames zoals Call of Duty, GTA, Halo en Mortal Kombat kunnen aanschaffen. In Nederland bestaat een politieke lobby die leeftijdsadviezen van minstens 18 jaar willen koppelen aan gewelddadige videogames. Ook zijn er politieke partijen, zoals de SGP en ChristenUnie, die een volledig verbod op de verkoop van gewelddadige videogames willen invoeren. Hierbij ondervinden zij aanzienlijke tegenstand van de grotere politieke partijen die tevreden zijn met de huidige wetgeving. Hoe dan ook, als het om de jeugd gaat, zijn wij allen verantwoordelijk voor wat wij hen voorschotelen aan virtueel geweld.

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3695.