Zijn online games werkelijk een spel?

 Via jouw email, op facebook en de andere sociale netwerken worden gebruikers regelmatig geconfronteerd met online spelletjes, quizzen en weggeef gadgets. Prachtig en ideaal tijdverdrijf zal je denken. Maar de mensen en bedrijven die verscholen gaan achter deze lucratieve aanbiedingen, hebben vaak iets geheel anders voor ogen. Als je gebruikt maakt van deze ‘gratis’ online spelletjes, quizzen en gadgets kunnen zij namelijk jouw persoonlijke gegevens achterhalen. En hierbij gaat het niet louter en alleen om jouw naam en adresgegevens maar ook om mailadressen, bankgegevens en zelfs wachtwoorden. En geef het gerust toe, je hebt op Facebook weleens meegedaan aan een actie waarin je kon aangeven welk kabinet moet regeren of welke groente het lekkerste smaakt. Zelfs het geven van een simpele ‘like’ op Facebook kan er al voor zorgen dat jouw gegevens bij een commercieel bedrijf terecht komen.

Ongekende creativiteit:

Het is duidelijk dat de mensen en bedrijven achter deze acties een ongekende creativiteit aan de dag leggen. Elke keer is het weer een verassing om te zien welke actie zij bedenken om jouw gegevens te verzamelen. Zo moest ik in een online game, waarin ik een zoektocht door de Sahara beleefde, een zonnebril uitkiezen zodat ik de omgeving goed kon zien. Ik kon natuurlijk kiezen uit een diverse zonnebrillen van bekende merken. Vreemd genoeg kreeg ik twee dagen later een commerciële mail van het merk waarvan ik de zonnebril had uitgezocht. Het bleek dat ergens in de gebruikersovereenkomst van het online spel stond vermeld dat ik door derde partijen kon worden benaderd indien daar zich de mogelijkheid voordoet.

Slachtoffer:

Nu is het beslist niet zo dat gebruikers zich als makke schapen naar het slachthuis laten leiden. Natuurlijk zijn er altijd naïeve gebruikers die zich gelijk al rijk rekenen als zij een kleine kans maken op het winnen van een smartphone. En natuurlijk zijn er zeer weinig gebruikers die de gebruikersovereenkomst van een online spelletje geheel doorlezen. Echter is echt niet zo dat wij allemaal slachtoffer zijn geworden van onze gemakzucht. Veel mensen en bedrijven achter deze gecamoufleerde online acties en spelletjes hebben zich hiervoor in het zweet gewerkt om ons content aan te bieden die onze dag kan opvrolijken. Sommige experts geven het dan ook eerlijk toe: “Wij bedenken creatieve manieren om de gegevens, die jij online hebt geregistreerd, te bemachtigen.”

Irritatie:

Er zijn al redelijk veel gebruikers te vinden die gestopt zijn met het deelnemen aan online spelletjes, quizzen en vraagstukken. Vaak gebeurt dit nadat men realiseert dat er steeds meer ‘commerciële’ mail in hun inbox belandt. Neem bijvoorbeeld maar eens die mensen die ondanks hun BKR-registratie regelmatig een aanbieding voor een creditcard ontvangen. En helaas veel van deze aanbiedingen te vergelijken met hardnekkige computervirussen. Natuurlijk kan je je afmelden via een link dat in het bericht is opgenomen. Maar helaas blijkt vaak dit niet te werken of komen er zelfs meer commerciële mailtjes in jouw mailbox terecht. Het is mij zelfs gebeurt dat, nadat ik een specifieke reden voor het afmelden had opgegeven, ik mail ontving van een ander commercieel bedrijf waarin zij een aanbieding hadden voor mijn specifieke opgave.

Gevaar:

Je kan natuurlijk denken dat het online laten registreren van jouw naam en adresgegevens niet gevaarlijk is. Maar als deze data nu wordt aangevuld met andere gegevens van een andere online partij, dan zijn jouw persoonlijke gegevens ineens een stuk completer. Zo kan de combinatie van jouw bankgegevens via een online shopping site en jouw Burgerservicenummer via een sociale site enorm veel mogelijkheden bieden aan internetcriminelen. Het mag duidelijk zijn dat je bij het invullen van een online registratieformulier zeer kritisch te werk moet gaan. Vraag jezelf altijd af waarom men om bepaalde gegevens vraagt en waar deze voor kunnen dienen. Bedenkt ook dat veel online persoonlijke gegevens een relatie hebben met hetzelfde wachtwoord. Als een internetcrimineel dan één site heeft gekraakt zal deze binnen de kortste keren ook andere sites kunnen kraken.

Online gegevens:

In veel gevallen is het raadzaam om het verstrekken van persoonlijke gegevens tot een minimum te beperken. Op Facebook volstaat het bijvoorbeeld al als je alleen jouw naam invult. Want ook al doe je zelf niet meer mee aan het spelen van online spelletjes en quizzen, een aantal van jouw vrienden doet dat namelijk wel. En deze vrienden nemen vaak niet de moeite om de voorwaarden van deze online spelletjes en quizzen door te nemen. Hierdoor kunnen de betreffende aanbieders weer gebruik kunnen maken van de vriendenlijst van deze vrienden waardoor jouw persoonlijke gegevens alsnog op straat komen te liggen.

 Via jouw email, op facebook en de andere sociale netwerken worden gebruikers regelmatig geconfronteerd met online spelletjes, quizzen en weggeef gadgets. Prachtig en ideaal tijdverdrijf zal je denken. Maar de mensen en bedrijven die verscholen gaan achter deze lucratieve aanbiedingen, hebben vaak iets geheel anders voor ogen. Als je gebruikt maakt van deze 'gratis' online spelletjes, quizzen en gadgets kunnen zij namelijk jouw persoonlijke gegevens achterhalen. En hierbij gaat het niet louter en alleen om jouw naam en adresgegevens maar ook om mailadressen, bankgegevens en zelfs wachtwoorden. En geef het gerust toe, je hebt op Facebook weleens meegedaan aan een…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.58 ( 2 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3821.