Zijn onze kinderen hopeloze digijunkies?

Je staat met je jas aan en je bent klaar om naar een afspraak op school te gaan. Je roept jouw zoon die nog op zijn kamer zit. “Jaaaaahaaaa, vijf minuutjes nog!” is het antwoord dat via de treden van de trap naar beneden stuitert. Hoeveel ouders herkennen dit tafereel en hoe vaak zijn zij tot het randje van hun geduld gedreven? Dat onze kinderen dagelijks achter hun computer of smartphone kruipen is een onontkoombaar feit. En of je het nu leuk vindt of niet, deze digitale technologie is de surrogaat-ouder die een heel stuk leuker is dan jij bent!

De online wereld:

Natuurlijk biedt het hedendaagse digitale tijdperk ongekende mogelijkheden voor ons en onze kinderen. Er is ook dan werkelijk niemand die de voordelen van het online zijn kan ontkennen. Maar…..zoals bij alles, is hier ook een keerzijde aan de medaille. Of het nu om voeding of content gaat: Een beetje troep kan geen kwaad, maar een heleboel troep is slecht voor je. Onze kinderen lijken te lijden aan een digitale onverzadigbaarheid en dus moet hun mediaconsumptie aan banden worden gelegd. Deze digitale wereld heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht en heeft de eigenschap verslavend te zijn. Hierdoor hebben de hedendaagse ouders te maken met een uitdaging die geen enkele andere generatie heeft gekend.

Digitale evenbeeld:

Het lijkt er inderdaad op dat wij bezig zijn met het opvoeden van een generatie digi-junkies die gecontroleerd worden door Facebook, Google, Twitter, Snapchat, Facetime, Skype en talloze gaming sites. Maar voordat we tegen onze kinderen staan te schreeuwen moeten wij als ouders eerst begrijpen wat deze digitale wereld voor onze kinderen betekend. In deze fantasiewereld hebben zij namelijk de beschikking over een breed arsenaal aan gereedschappen waarmee zij hun ‘digitale ik’ vorm kunnen geven. Hierdoor hebben zij zichzelf een digitale identiteit kunnen aanmeten dat aan hun eigen verwachtingspatroon voldoet. Zodra het scherm aan gaat, zitten zij lekker in hun digitale vel!

Analoog heropvoeden:

Het spelen van online games is zeer opwindend en stimulerend. Het is een soort dopamine die onze kinderen een goed gevoel kunnen geven. Als wij onze kinderen de online activiteiten gaan verbieden, dwingen wij hen om aan de ‘echte’ wereld deel te nemen. En wat denk je? Deze wereld is voor hen ongelofelijk saai! Wij zijn zelf schuldig aan het digitaliseren van onze kinderen omdat wij hen niet voldoende hebben gestimuleerd om andere activiteiten te ontplooien. In wezen komt het erop neer dat wij onze kinderen weer moeten leren om buiten te spelen. Het zal dan ook een hele opgave worden om hen het principe van spel ‘tikkertje’ of ‘verstoppertje’ uit te leggen. Dit ‘heropvoeden’ zal dan ook een strikte noodzaak zijn omdat onze kinderen anders te maken krijgen met afkickverschijnselen omdat hun digitale evenbeeld niet meer bereikbaar is.

Plan van aanpak:

Het mag duidelijk zijn dat wij als ouders de rol van poortwachter moeten aanmeten zodat wij hun online activiteiten voor hun eigen welzijn kunnen reguleren. Het opleggen van een online verbod alleen zal enorm veel tegenstand bij de kinderen opwekken omdat zij dan gescheiden worden van hun perfecte digitale evenbeeld. Het belangrijkste is om afspraken te maken met de kinderen. Maak samen een plan van aanpak waarin jullie samen bepalen hoeveel tijd zij per dag online zijn en welke activiteiten zij online uitvoeren. Hiernaast moet ook bepaald welke andere activiteiten belangrijk gaan worden. Denk hier bijvoorbeeld aan het buiten spelen, het lezen van boeken en het deelnemen aan het gezinsleven.

Digitale ontwikkeling:

In het huidige digitale tijdperk zijn onze kinderen gedwongen om gebruik te maken van alle online gereedschappen die hen ter beschikking staan. Waar wij vroeger een presentatie op een ‘flap-over’ maakten, maken onze kinderen gebruikt van PowerPoint en een digitale projector. De bibliotheek, die vroeger om de hoek zat, is geheel gedigitaliseerd waardoor er gigantisch veel informatie online te vinden is. De technologie raast met grote schreden vooruit en trek onze kinderen in zijn kielzog met zich mee. Het is dus een kwestie van aanpassen en meegaan met de stroom omdat je anders alleen achter blijft. Voor ouders zal dit een dubbel gevoel geven want zij zien hun kinderen het liefste genieten van prachtige buitenactiviteiten in plaats van hunkerend naar een scherm turen.

Je staat met je jas aan en je bent klaar om naar een afspraak op school te gaan. Je roept jouw zoon die nog op zijn kamer zit. "Jaaaaahaaaa, vijf minuutjes nog!" is het antwoord dat via de treden van de trap naar beneden stuitert. Hoeveel ouders herkennen dit tafereel en hoe vaak zijn zij tot het randje van hun geduld gedreven? Dat onze kinderen dagelijks achter hun computer of smartphone kruipen is een onontkoombaar feit. En of je het nu leuk vindt of niet, deze digitale technologie is de surrogaat-ouder die een heel stuk leuker is dan jij bent!…
Geef hier je mening over dit bericht:

Wat vind u van het bericht?

Beoordeling Speluitleg.com - 100%

100%

Recensie overzicht

Geef hier je mening over dit bericht:

Beoordeling: 4.15 ( 3 stemmen)

Poll

Ik speel het liefst…

Totaal aantal stemmen: 3796.